holeinone13De kans dat je een hole-in-one slaat is volgens de statistieken ongeveer 1 op 12.700 voor een gemiddelde golfspeler en circa 1 tegen 3.720 voor een Golfprofessional. Martin Kaymer, de voormalige nummer 1 van de wereld, heeft bijvoorbeeld nog nooit een hole-in-one geslagen in een officiële wedstrijd.

Het winnen van een prijs in de Staatsloterij lijkt dus gemakkelijker dan een hole-in-one en als je kijkt naar de opbrengsten (lees kosten) kun je beter de Staatsloterij winnen dan de golfbal met je eerste slag in de hole leggen. De voorlaatste die dit op onze golfbaan presteerde was Dick Hindriks toen hij op 29 juni 2017 op hole 7 historie schreef. Dick deed dit tijdens een Old Granddad wedstrijd.

Op 23 april jl. (nog geen jaar later) sloeg Bert Hattink tijdens een maandagwedstrijd op hole 11 zijn bal met één slag in de hole. Wederom een unieke prestatie en op zo’n lange hole is dat helemaal noemenswaardig of was het Kees Brussee die als zijn marker teveel had meegekregen van zijn avontuur met Victor Mids toen hij in het kader van het TV-programma Mindfuck de hole op 11 plotseling verplaatst zag? Niets van dat alles. Bert scoorde gewoon een hole-in-one en wordt vereeuwigd.

Dat geldt nu ook voor mij. Niet op hole 4, 7 of 11 maar op hole 13 een hole-in-one tijdens de Kees van Mierlo Bokaal wedstrijd van de Welderns op 9 mei 2018. Mijn kleinkinderen hebben het wel eens over “kicken” en dat gevoel kent iedereen wel als je een wereldbal slaat, maar dit voelt toch echt buitenaards. De vlag op 135 meter (volgens mijn golfhorloge), een volle ijzer 7 en vervolgens een streep richting die vlag. En als je dan de bal een paar meter voor de vlag ziet landen, een keer ziet stuiteren en vervolgens niet meer ziet, krijg je een heel raar gevoel. Zou het dan toch? Mijn flightgenoten waren gemengd in hun reactie; Bert Bergsma wist zeker dat hij in de hole lag maar Jan Heijne was, net als ik, wat voorzichtig. En dan maar richting de hole om te constateren dat het inderdaad zo was. Wauw, wauw!! En probeer je dan maar eens te concentreren bij de volgende holes!! Uiterst lastig, want er spoken duizenden gedachten door je hoofd!

Ik had de pech/het geluk dat het terras vrijwel vol zat vanwege de Kees van Mierlo Bokaal wedstrijd en dat betekende een financiële aderlating voor mij en een financiële meevaller voor de BV, maar dat rondje Prosecco maakt nu eenmaal deel uit van de traditie. Volgens het Hole-in-one tableau in de hal ben ik nu, na Bert Hattink, de 27e golfer die sinds 1996 ooit een hole-in-one op de Championscourse heeft geslagen en dat voelt heel bijzonder.

Johan de Vet