De senioren invitatiewedstrijd is een van de jaarlijkse hoogtepunten van de Welderns. Het is een shotgunwedstrijd waarbij elke deelnemer aan de Welderns wedstrijden op woensdag een senior (m/v) van buiten de golfclub of uit het ledenbestand van de golfclub kan introduceren. De afgelopen jaren waren er veel aanmeldingen. In 2017 hadden we 124 deelnemers. Dit jaar was de belangstelling wat minder groot. Wellicht was het warme weer van de afgelopen weken hier debet aan. Alhoewel juist afgelopen woensdag het weer voor het eerst sinds weken wat koeler was. Maar dat was niet helemaal te voorzien. Er waren 80 aanmeldingen. Anders dan in 2017, waar de spelvorm four ball best ball was, speelden we een greensome stableford in teams van 2 tegen 2. Er gingen 20 flights, dus 40 teams, de baan in.

Het weer voor de dag was dus goed, maar natuurlijk had iedereen te maken met de droge harde baan en een stevige wind. De spelvorm was voor het eerst greensome stableford. Twee teams per flight gaan met elkaar in competitie. Iedere speler slaat af en het team kiest de beste bal en gaat daar mee verder door om en om te slaan tot de hole is beëindigd. Het team speelt met een gemiddelde playing handicap. Het team met de hoogste stablefordscore over 18 holes is winnaar van de wedstrijd. Vanaf half 9 was de wedstrijdtafel bemand. Het was een “va et viens” met zoveel deelnemers, maar de aanmelding verliep soepel en tegen 9.30 uur waren de administratieve verplichtingen achter de rug. De deelnemers kregen allen het welbekende goud geverfde balletje mee voor het wedstrijdje “nearest to the pin”. Dit balletje is beschikbaar gesteld door de B.V Welderen, waarvoor de organiserende commissie van de Welderns haar dank uitspreekt.

De gasten werden vriendelijk en professioneel ontvangen door het restaurantteam. Al snel werd het geanimeerd. Spelers en gasten begroetten elkaar en kennismakingsgesprekjes met flightgenoten kwamen op gang. Met een woord van welkom opende de voorzitter de dag

Na een korte toelichting op het programma en uitleg over de spelvorm ging het gezelschap op weg naar de startholes. “Greensome stableford” stond op het hoofdmenu, er waren ook bijgerechten: een longest en neary en daar was nog het wedstrijdje ‘nearest to the pin’ voor diegenen die na afloop van de greensome met het gespeelde goud geverfde balletje weer terug kwamen op hole 19. Voor al deze wedstrijdjes in de wedstrijd had Hieke de Boer weer leuke prijzen verzorgd. Vanaf 14.30 uur kwamen de eerste flights binnen. Nico Broex nam de kaarten in voor controle en opstelling van de lijst van uitslagen. Intussen was er voor iedereen tijd voor een verfrissende douche en/of een drankje met het team op het terras.

Vervolgens stond de ‘nearest to the pin’ op het programma voor de deelnemers die met het gouden balletje terugkeerden op hole 19. Dat waren er 4 t.w. Hieke en Derk de Boer, Janny Kruse en Wiep Pere. Charlotte Donkersloot leidde het wedstrijdje. Op de foto’s zie je alle deelnemers aan “nearest to the pin”. Het spel ging als volgt: elke speler slaat op hole 18 vanaf de 50 m-tegel naar de green. Op de green was een cirkel om de vlag gelegd. Wie zijn/haar bal in de cirkel wist te slaan mocht een volgende ronde verder spelen en zou zelfs winnaar kunnen worden als dit de enige bal in de cirkel zou zijn. Lukt dit niet dan volgt een tweede ronde waarbij de winnaar diegene is die uitholed met het minste aantal slagen.

Het was geen van de spe(e)l(st)ers gegeven om in de eerste ronde binnen de cirkel te komen. Het zal de spanning zijn geweest van al die toeschouwers of wellicht het feit dat men zich al omgekleed had en al wat minder focus aanwezig was. De tweede ronde vanaf dezelfde 50 m-tegel liep ook niet zonder moeilijkheden met o.m. ballen in de bunkers. Janny Kruse teamgenote van Trees Geling, helemaal uit Appingedam, had de beste slagen en kwam als winnaresse uit de strijd tevoorschijn.

De uitslag van de wedstrijd

De winnaars van de longest en neary:

De longest bij de dames ging naar: Anneke Dekkers
De longest bij de heren was voor: Hans Nijhoff
De neary werd gewonnen door: Jan Tuik

Van de 40 teams worden alleen de eerste 7 (met stablefordscore) genoemd. Bij een gelijke score is de Phcp doorslaggevend.

De eerste 3 vallen in de prijzen:
Op 7: Rene van Brandenburg/Grotens Phcp 30 35
Op 6: Rene Rijnbeek/Olav Zwarteveen Phcp 28 35
Op 5: Albert Zijlstra/Hennie Bouwman Phcp 23 36
Op 4: Marijke Dekkers/Anneke Dekkers Phcp 28 37
Op 3: Leo Brugman/Frans Bouwmeister Phcp 22 37
Op 2: Nelleke Pieterse/Charlotte Donkersloot Phcp 28 38
Op 1: Jan Tuik/Hans Nijhoff Phcp 36 41

Het is wel bijzonder dat Jan en Hans ook in 2017 de wedstrijd hebben gewonnen. Het blijkt een gouden duo te zijn, terwijl hun playing handicap toch flink gezakt is ten opzichte van vorig jaar: 44,5 in 2017 en 36 in 2018. Jan Tuik nam namens het winnende team de honneurs waar met een korte toespraak en sloot af met een dankwoord aan de organisatie. Daarmee was het officiële gedeelte van de dag beëindigd. De voorzitter sprak complimenten uit naar Charlotte Donkersloot en Rienk de Jager die samen de catering in de baan hebben voorbereid en verzorgd. Dat waren leuke en smakelijke onderbrekingen van de wedstrijd. Hen viel een hartelijk applaus ten deel. En we hadden ook nog een jarige, lang zal ze leven, in ons midden: Ankie Cillekens Harrie Besselink ten slotte sprak complimenten en een dankwoord uit naar het horecateam van Welderen. We hebben mogen genieten van hun service en prima bbq.

Graag tot volgend jaar.

Namens de commissie van de Welderns,
Rob Jansen
12 augustus 2018