Golfclub Welderen

Welderns 25 november 2015

IMG 1044Eind november, wisselvallig wat betreft het weer, slechts 35 aanmeldingen voor deze wedstrijd met de spelvorm Stableford Strokeplay. Tot onze verbazing was de golfbaan na een dag en nacht regen en nog eens regen gewoon open, alleen de holes 15 t/m 17 waren gesloten. Dus gingen alle spelers welgemoed op pad. Laarzen, regenkleding, paraplu’s, alles kwam eraan te pas op deze dag. Het ongemak van de omstandigheden was voor velen een belemmering voor het golfspel. Maar, zo werd er geredeneerd: ”We zijn buiten en we zijn in beweging!” Het weer werd in de loop van de dag alsmaar beter en de voldoening na het golfen op hole 19 des te groter!

Lees meer: Welderns 25 november 2015

Welderns 18 november 2015

golfVandaag, 18 november, gingen 40 deelnemers van start voor de 18 holes en 3 voor de 10 holes. Spelvorm was Halve shotgun Driebal Stableford - not qualifying. De eerste wedstrijd van dit jaar onder wintercondities. Geen buggy's toegestaan, afslaan van dewintertees en de holes 15, 16 en 17 waren gesloten vanwege de vele regenval van afgelopen tijd. 

Lees meer: Welderns 18 november 2015

Welderns 4 november 2015

Afgelopen woensdag speelden we de eerste wedstrijd van het winterseizoen, een driebal stableford. Kenmerkend voor die wedstrijden is dat we uitsluitend halve shotguns spelen met de ene week driebal stableford en de nadere een funwedstrijd. De wedstrijden zijn niet-qualifying en om ervoor te zorgen dat dat met zekerheid zo is, is één mulligan op een afslag naar keuze toegestaan.

Vanaf 1 november is de winter plaatsingsregeling van kracht. We hebben deze regel iets ruimer geïnterpreteerd dan volgens het voorschrift. Voor de juiste tekst zie het publicatiebord in de gang t..o. de receptie. Het gaat om het kort gemaaide deel van de baan. In de komende wedstrijden zullen we deze regel precies volgen.

Lees meer: Welderns 4 november 2015

Welderns 28 oktober 2015

Voor deze laatste qualifying wedstrijd van de Welderns van dit seizoen hadden zich 60 deelnemers aangemeld. Vol goede moed gingen de flights van start, de eerste om 8.44 uur. Nog een keer een handicapverbetering of nog een keer in de buffer lopen? Ondanks het goede weer, geen regen, geen wind, bleek al vrij snel dat de resultaten tegen gingen vallen. Veel zoeken naar ballen tussen de inmiddels gevallen bladeren en het langere gras vertraagde het spel behoorlijk. Dat werd dus wachten, wachten en nog een keer wachten. En dat kon op twee manieren worden opgevangen. Mopperen over die trage flight voor je of het gezellig maken voor een praatje of zelfs een kopje koffie bij hole 11!

Uiteindelijk was de laatste flight om half vijf binnen en kon de prijsuitreiking vrij snel daarna plaats vinden. Met dank aan Nico Broex die alle kaarten weer keurig had ingevoerd!!! Het gemiddelde van de uitslagen bepaalde een CBA van -4. Voor velen een opluchting want de handicap werd bij een slechtere score dus niet aangepast. Voor de eerste vier winnaars van de dag zat er wel een verbetering van de handicap in.

Lees meer: Welderns 28 oktober 2015

Welderns funwedstrijd 21 oktober 2015

welderns 20150408‘Golf is de moeilijkste sport ter wereld. Je krijgt het nooit echt onder de knie. Net op het moment dat je denkt ‘ik kan het’, krijg je te maken met een golf van tegenslagen die je hardnekkig weigert misslagen te noemen.’

Het aantal misslagen kon – als je geluk had - vandaag worden beperkt door de gespeelde spelvorm: hidden holes. 40 Deelnemers gingen de strijd aan met zichzelf maar ook met de onzekere uitkomst van de 9 geselecteerde holes die meetelden voor het eindresultaat.

Was het deze spelvorm die de oorzaak was van de voor Welderns begrippen lage opkomst? Was het het voorspelde minder goede weer, waar overigens vandaag niets van te merken was gezien de prima weersomstandigheden. Was het de herfstvakantie waardoor een aantal opa’s en/of oma’s hun golfdag inruilden voor een oppasdag op de kleinkinderen? Of was het misschien de uiterst gezellige en succesvolle slotwedstrijd van vorige week woensdag waardoor menigeen in de veronderstelling verkeerde dat de wintercompetitie begonnen was? We zullen het nooit exact weten, maar de deelnemers die er waren hebben in elk geval een prima golfdag beleefd.

Lees meer: Welderns funwedstrijd 21 oktober 2015

Welderns Slotdag

Traditiegetrouw is de slotwedstrijd van het zomerseizoen van de Welderns gespeeld op zusterbaan Bleijenbeek in Afferden. De weergoden waren ons echter niet gunstig gezind. In tegenstelling tot de verwachting die we nog tot maandag mochten koesteren, was het grijs en regenachtig weer. Er stond gelukkig niet veel wind. Met paraplu’s en regenkleding gewapend gingen 73 deelnemers verdeeld over 24 flights de herfstig gekleurde baan in. Er viel slechts een flight uit na 9 holes. Daar zat ook materiaalpech bij, maar het weer was hier de belangrijkste spelbreker.

Petje af voor al die bikkels die ruim 4 ½ uur in het natte het spel speelden. Het spel, dat was een Texas Scramble strokeplay met een handicapverrekening van een 0,5. Ondanks de regen en de kou hebben velen van u genoten, zo heb ik mogen vernemen, van elkaars gezelschap, van de gezelligheid en opgeruimde sfeer en ook van het goed verzorgde diner na afloop.

Lees meer: Welderns Slotdag

Welderns 7 oktober 2015

Voor deze wedstrijd hadden zich 74 deelnemers aangemeld, 5 boven het te plaatsen aantal in de beschikbare tijd. In overleg met de BV kregen alle 74 een plek op de startlijst met als gevolg de start van het eerste team om 8.14 uur! De prijsuitreiking vond plaats om 17.00 uur. De sfeer in het clubgebouw stond dus de hele dag in het teken van de Welderns: een komen (vanaf acht uur ’s morgens) en gaan (tot half zes ’s middags, of nog later……..) Rond de prijsuitreiking werd er een kinderverjaardagsfeestje gevierd, de jarige Job, met ouders, vriendjes en vriendinnetjes, kwam gezellig aanschuiven. En, zoals past bij de sfeer van de Welderns: de jarige werd uitbundig toegezongen door de senioren!

Ondertussen waren alle kaarten door Charlotte Donkersloot ingevoerd, kon de uitslag worden gepubliceerd om vervolgens de prijswinnaars bekend te kunnen maken. Spannend, omdat dit de laatste qualifying wedstrijd van het zomerseizoen was. Er werd voor de laatste keer gestreden om een betere plaats in het zomerklassement en bij de ringerscore. Voor beide plaatsen is een wisselbeker in omloop en dit jaar zal er een derde beker aan worden toegevoegd: voor de beste dame in het zomerklassement. Tijdens de slotdag worden de winnaars bekend gemaakt en beloond!

Lees meer: Welderns 7 oktober 2015

Welderns 16 september 2015

Voor deze wedstrijd met een indeling op handicap hadden zich 59 spelers aangemeld. Met drie afmeldingen haalden 56 de eindstreep en dat was voor een aantal spelers een hele prestatie omdat de laatste flights de wedstrijd in de stromende regen moesten afmaken. Een verrassende dag wat betreft het weer. De vroege en de late starters kregen te maken met regen, de flights middenin geen druppel tijdens de hele wedstrijd. Maar of zij daardoor ook beter scoorden valt te betwijfelen. Er is over het algemeen onder de norm gescoord en dat leverde een CBA van -4 op. (CBA: Computed Buffer Adjustment) Soms worden rondes gespeeld terwijl de weers- of baanomstandigheden niet normaal zijn. Dit wordt zichtbaar in de resultaten van de spelers. CBA vergelijkt de werkelijke resultaten met wat er van het totaal van de deelnemers in het veld statistisch verwacht had mogen worden onder normale omstandigheden. Als er significante afwijkingen bestaan corrigeert CBA voor die omstandigheden zodat de handicaps niet onnodig verstoord worden. Hiermee verschuift de bufferzone voor de individuele speler. Bij een CBA van -4 worden de handicaps van de spelers die de buffer niet hebben gehaald niet verhoogd. Verlagingen worden wel doorgevoerd. Bij deze uitslag betreft dit de scores van 33 punten of meer.

Lees meer: Welderns 16 september 2015

Welderns 9 september 2015

‘Golf is een spel om van te genieten. Als je met een paar vrienden op een zonnige dag over de fairway slentert dan loop je eigenlijk door een stukje hemel op aarde.’

Bovenstaand citaat geeft de sfeer van vandaag prima weer. Op het programma stond een foursome en dat betekent tactisch spelen met de toegewezen partner. Voor de wedstrijd was het al van belang om een goede keuze te maken wie op de oneven holes ging afslaan en wie op de even holes. Tijdens de wedstrijd kwam daar het element van ritme bij; hoe zorg je ervoor dat je in de wedstrijd blijft terwijl je slechts een aantal malen hoeft (af) te slaan? Niet iedereen kon met deze onzekerheid omgaan en dat blijkt ook wel uit de resultaten die werden gescoord.

66 deelnemers in 33 teams scoorden gemiddeld 24 stablefordpunten met 41 als hoogste score en 9 als laagste. Het zegt wel iets over de moeilijkheidsgraad van deze spelvorm. Dat is dus een nadeel, maar het voordeel is de doorlooptijd. De meeste vierballen waren na iets meer dan 4 uur klaar met hun wedstrijd en namen plaats op het zonovergoten terras om daar te genieten van hun welverdiende drankje en te horen welke medegolfers in de prijzen waren gevallen. De eerste 3 teams mochten een bloemhulde in ontvangst nemen, die wederom door Hieke de Boer prima was verzorgd.

Lees meer: Welderns 9 september 2015

Welderns 2 september 2015

2015 01 08Deze week alweer de 10de Welderns Q wedstrijd van dit seizoen. 65 deelnemers gingen van start en deden een poging om op z'n minst in de buffer te eindigen. Dat is, zoals altijd, niet iedereen gelukt maar wel weer een extra stimulans om te blijven oefenen. Waarom lukte het deze keer niet? Tja, de Welderns deelnemers hebben zo allemaal hun eigen redenen. Maar iedereen zal het uiteindelijk met me eens moeten zijn 'je doet het allemaal zelf'.

Johan de Vet had als 'wedstrijdsecretaris' uiteraard alles weer goed verzorgd. Startlijst en scorekaarten lagen klaar en aan het einde van de wedstrijd had hij zich midden op het terras van hole 19 met laptop geïnstalleerd, zodat hij snel en efficiënt de scores kon controleren en invoeren.

Lees meer: Welderns 2 september 2015

Welderns 26 augustus 2015

2015 01 08Het verslag van 22 juli jl. begon met de zin “elke dag weer probeer ik mezelf wijs te maken dat het vandaag leuk wordt. Ik probeer mezelf in de juiste stemming te brengen voordat ik begin – en dan verziek ik het met de eerste slag.”

Om er voor te zorgen dat dit deze keer niet zo zou zijn, had iedereen een zg mulligan. Mocht je dus een slechte eerste afslag hebben dan startte je gewoon opnieuw zonder strafslag. En als dit niet nodig was dan bewaarde je je mulligan voor een andere hole. Op deze manier kun je de juiste stemming dus langer behouden. We startten deze dag met 57 deelnemers in een halve shotgun, waarbij iedereen vanaf de oranje tees speelde. Dit bleek niet zo makkelijk als je zou denken gezien de scores. Wel werden er veel birdies gescoord met als topscore 4 maal door Hans Schuil.( op hole 1, 2, 3 en 10), gevolgd door Rob Jansen met een eagle op hole 1 en een birdie op 15.

Lees meer: Welderns 26 augustus 2015

Welderns 19 augustus 2015

Na de regen van de afgelopen dagen was het een verademing om weer onder uitstekende weercondities onze ronde op de championship course te kunnen lopen. Het was een qualifying wedstrijd met 72 deelnemers. In totaal gingen 24 flights van start vanaf 8.20 uur tot 11.30 uur in een tijdspanne van iets meer dan 3 uur. De flights waren op handicap ingedeeld.

Ondanks het mooie weer was de overall score niet super getuige de CBA van -2 die na afloop berekend werd door het computerprogramma. Of zou het resultaat aan de nog natte omstandigheden van de bunkers kunnen worden toegeschreven? Een foto van Maria Buurman van enkele bolvormige op golfballen gelijkende lichamen in een universum dat op droogvallend slik lijkt, rechtvaardigt het stellen van deze vraag. De 3 dames in deze flight deden in elk geval niet voor elkaar onder. (Dank voor de foto, Maria).

Lees meer: Welderns 19 augustus 2015

Senioren Invitatiedag 12 augustus 2015

De Senioren Invitatiewedstrijd van de Welderns mag zich verheugen in een grote belangstelling. Dit jaar nam het record aantal van 122 golf(st)ers deel aan de wedstrijd. (In 2014 waren dit er 92). Het is een shot gunwedstrijd waarbij elke deelnemer aan de Welderns wedstrijden op woensdag een senior (m/v) van buiten de golfclub of uit het ledenbestand van de golfclub kan introduceren. Voor de deelnemers van buiten hanteert Welderen een zeer aantrekkelijke introductie greenfee van €20, -. Er kwamen 49 deelnemers van buiten. En dat was ook al een record.

Vanaf kwart voor 9 konden de teams zich melden bij de wedstrijdtafel waar Charlotte, Nico en Johan de administratieve verplichtingen voorbeeldig en efficiënt afwikkelden. De deelnemers kregen allen een goud geverfd balletje mee voor het wedstrijdje “nearest to the pin”. Dit balletje werd beschikbaar gesteld door de B.V Welderen, waarover zo meteen meer….
De deelnemers gingen vervolgens aan de koffie, nestelden zich op het terras in het ochtendzonnetje en maakten kennis met hun tegenspelers. Weldra was de sfeer aanstekelijk plezierig. Ondersteund door het mooie zomerweer kon de dag al niet meer stuk.

Met een woord van welkom en een toelichting op het dagprogramma en de wedstrijdvorm opende de voorzitter de dag. We speelden een greensome strokeplay. Dit is een zeer geschikte spelvorm om in teamvorm te spelen. Elke deelnemer speelt met zijn introducé in een team van 2 tegen een ander team. De beste afslag van het team wordt gekozen en daarna speelt ieder team om en om de eigen bal. Alle slagen tellen totdat is uitgeholed. Na afloop wordt de netto score bepaald door aftrek van de gemiddelde playing handicap van het team. Het winnende team is het team met de laagste nettoscore. Er kon ook worden gestreden om de neary en de longest voor dames en heren. En we hadden het wedstrijdje ‘nearest to the pin’ na afloop voor diegenen die met het gespeelde goud geverfde balletje weer terug kwamen op hole 19. Voor al deze wedstrijdjes in de wedstrijd had Hieke de Boer weer leuke prijzen verzorgd.

Om 9.45 uur begaf iedereen zich naar de startholes en om 10.00 uur ging de wedstrijd van start. De baan was in prima conditie: mooie fairways, strakke greens. De belofte van hoge scores hing in de lucht. Met 30 flights, waaronder een 6-bal, kon het natuurlijk niet uit blijven dat er bij de par 3’s soms meerdere flights even moesten wachten. Het overall tempo in de baan was echter heel behoorlijk. Vanaf 14.15 uur kwamen de eerste moegestreden helden binnen en konden de uitslagen worden verzameld door Bert Bergsma. Bert, dat moet hier gezegd had een flinke operatie achter de rug (nieuwe knie), heeft zich zeer verdienstelijk gemaakt door de scorekaarten te verzamelen en te controleren. Intussen was er voor iedereen even tijd voor een verfrissende douche of een drankje met het team op het terras. Vervolgens stond de ‘nearest to the pin’ op het programma voor de deelnemers die met het gouden balletje terugkeerden op hole 19. Dat waren er slechts 3 van de 122 t.w. Janny Kruse, Hieke de Boer en Corrie de Vet. De opgave was om op hole 18 met een chip of pitch van ca. 40 meter tot de vlag zo dicht mogelijk bij die vlag te landen. Bij de aankondiging was aangegeven dat diegenen die met hun eerste slag op de green zouden liggen, door zouden gaan totdat de bal in de hole lag. Winnaar is dan de speler met het minste aantal slagen. Maar omdat er slechts 3 speelsters waren en juist het wedstrijdelement bij dit spelletje zo aardig is, heeft de wedstrijdleider beslist dat alle 3 de speelsters moesten uitholen. Van de 3 dames die aldus aan de slag gingen werd Hieke de Boer de winnaar door met haar tweede slag, een prachtige put van ca. 6 meter van net buiten de green, uit te holen.

De uitslag van de wedstrijd

De wedstrijdleider maakte eerst de winnaars van de neary en de longest bekend.
De neary werd gewonnen door: Ad Schevers met 3 personen vóór hem.
De longest bij de dames ging naar: Charlotte Donkersloot(vóór Bep Bloemen).
De longest bij de heren was voor: Jan Wintraecken (met 4 spelers voor hem op de lijst).

Van de 62 teams worden alleen de eerste 7 (met netto score) genoemd en de eerste 3 vallen in de (fruitmand)prijzen:
Op 7: Albert van Ostaden/Henk Lups Phcp 29 73
Op 6: Nico Broex /Peter Herben Phcp 28 73
Op 5: Johan de Vet/Hans Engel Phcp 17 73
Op 4: Paul Kerckhoffs/Jan Wintraecken Phcp 18 72
Op 3: Ankie Cillekens/Suzy Maas-Cillekens Phcp 30 71
Op 2: Kees Lammers/Willem Zweers Phcp 19 71
Op 1: Jan Suijs/Patrick Kolijn Phcp 22 70

Een welgemeend applaus viel de winnende teams ten deel. Daarna ving het dineetje aan. Een compliment is op zijn plaats voor de medewerk(st)ers van het restaurant van Welderen. Om 122 mensen van een maaltijd te voorzien in zo’n korte tijd, dat is een uitstekende prestatie die waardering verdient. Jan Suijs vroeg als winnend teamlid het woord aan het einde van het diner. Hij complimenteerde de commissie met de perfecte organisatie, dankte zijn teammaatje en roemde de goede sfeer van deze dag. Zo werd de senioren invitatiedag 2015 afgesloten. En…..het bleef nog lang onrustig in het clubhuis….. 

Rob Jansen
17 augustus 2015

Welderns 5 augustus 2015

welderns 04032015‘Golf kan verslavend, frustrerend, fascinerend, kwellend, deprimerend en irritant zijn. Meestal is het alles tegelijk.’

In de historie van de Welderns is het nog niet eerder voorgekomen dat voor een qualifying wedstrijd er zich 78 deelnemers hebben ingeschreven. Dat er uiteindelijk 75 daadwerkelijk gestart zijn, mag de pret niet drukken: het record is gevestigd! Voor de wedstrijdleiding is er dan vervolgens de uitdaging om een startlijst te maken. Deze moeilijke taak was weggelegd voor Nico Broex die een huzarenstukje uithaalde, mede dankzij de medewerking van de BV die ons extra starttijd gaf. Het kostte Nico heel wat uurtjes, maar het resultaat was perfect. Complimenten!

De wedstrijd zelf verliep voorspoedig. Natuurlijk was er wachttijd op hole 11 (op een zeker moment waren er 4 flights aan het wachten), maar de daadwerkelijk gemeten omlooptijd was van vrijwel alle flights 4,5 uur en dat is voor een Q-wedstrijd alleszins acceptabel. De prijsuitreiking kon dan ook onmiddellijk na binnenkomst van de laatste flight rond 16.30 uur plaatsvinden.

Lees meer: Welderns 5 augustus 2015

Welderns 29 juli 2015

Het zit de laatste tijd niet mee met het weer voor de Welderns. De mythe dat het altijd goed golfweer is op de woensdag begint te wankelen. Welgemoed ging de groep van start met wat lichte regen. Het werd droog, maar na tienen begonnen donkere wolken zich samen te trekken boven de baan. En snel daarna volgden de eerste onweersgeluiden. Dat kon maar een ding betekenen: de baan spoedig verlaten en naar de schuilhutjes. Dat werd een knusse boel, getuige de volgende beelden. En het duurde ook even voordat het droog werd. Op een flink aantal greens hadden zich plassen gevormd. Doorspelen was geen optie meer.

In overleg met de marshall werd om 11.00 besloten de wedstrijd te staken. Individueel kon iedereen wel verder gaan. De wedstrijd werd afgelast en doet ook niet mee voor de klassementen. Het groepshumeur bleef uitstekend.Het merendeel ging aan de koffie en een aantal is later weer de baan ingegaan totdat de regen om 13.00 uur weer roet in het eten gooide. Zo kan het dus ook gaan bij de Welderns.

Volgende week spelen we een qualifying wedstrijd die door loting wordt ingedeeld. Nico Broex maakt de startlijst en voert de scorekaarten in; Johan de Vet is wedstrijdleider.

Namens de commissie
Rob Jansen

N.B. Op 12 augustus hebben we de senioren invitatiedag op het programma staan. Er zijn al ruim 100 inschrijvingen. Het bericht dat de startlijst op de website staat zal aan alle deelnemers die lid zijn van de golfclub en die zich voor de wedstrijd hebben opgegeven worden toegezonden op maandagavond of dinsdag voor de wedstrijd. Dat gebeurt via het programma van proware. Dan kunnen de invitees desgewenst al vooraf geïnformeerd worden door de leden.

De commissie heeft besloten de wedstrijd te spelen als een greensomes strokeplay in plaats van greensomes stableford. De beschrijving van deze spelvorm is bijgevoegd. We menen dat de telling makkelijker is en dat de competitie eerlijker wordt, want er moet worden uitgeholed. Voor zo ver u zich nog niet heeft aangemeld: het kan nog steeds tot de late zondagavond van 9 augustus.

Welderns 22 juli 2015

eagle hole 16‘Elke dag weer probeer ik mezelf wijs te maken dat het vandaag leuk wordt. Ik probeer mezelf in de juiste stemming te brengen voordat ik begin – en dan verziek ik het met de eerste slag.’

Vandaag verscheen het maximale aantal van 69 enthousiaste golfers en golfsters aan de start voor de derde qualifying wedstrijd in 3 weken tijd. De eerste was verregend en non-counting verklaard, de tweede werd gespeeld met wisselvallige weersomstandigheden met als resultaat een CBA van -3, maar vandaag was het echt Weldernsweer. Rustig zomerweer, niet te hoge temperaturen, weinig wind, een perfect verzorgde baan (hulde aan de greenkeepers!) en dus hoge scores??

Als wedstrijdleider van een qualifying wedstrijd heb je altijd een dubbel, enigszins tegenstrijdig belang. Je moet enerzijds proberen de deelnemers aan de wedstrijd de omstandigheden te bieden waardoor zij een prettige dag hebben en wellicht ook goed kunnen scoren. Anderzijds wil je zelf ook een goed resultaat neerzetten, wetende dat je taak van die dag je ook afleidt.

Ik kan echter in beide opzichten tevreden zijn. De 69 ingeschreven deelnemers hebben een goede dag beleefd, de doorstroomsnelheid was goed (natuurlijk wachten op hole 11, maar dat is niet te vermijden) en de resultaten waren navenant getuige de CBA die op 0 werd berekend. En wat mijzelf betreft: mij werd al het werk na afloop van de wedstrijd uit handen genomen door Nico Broex en Hieke de Boer vanwege het feit dat ik een eagle (driver, pitching wedge) sloeg op hole 16! Zoiets gebeurt slechts once in a lifetime en het was hartverwarmend om de loftuitingen in ontvangst te nemen van Nico Broex en Hieke de Boer, waaronder een kleine eagle en de aanmoedigingsprijs met de opmerking vooral zo door te gaan! Dank!

Nico Broex nam de gehele prijsuitreiking verder voor zijn rekening en vermeldde de enige birdie die op hole 3 door Henk Welling werd geslagen. Vervolgens maakte hij de uitslag bekend:

1. Henk Welling 38 stbfptn
2. Henk Elfferich 36 stbfptn (L9 16)
3. Hieke de Boer 36 stbfptn (L9 15)
4. Wolfgang Graetz 35 stbfptn (L9 20)
5. Leen Huizer 35 stbfptn (L9 16)
6. Henk Arends 35 stbfptn (L9 15)
7. Helmie Martens 34 stbfptn (L9 17)

Volgende week spelen we de funwedstrijd Mulligan. Charlotte Donkersloot maakt de startlijst en is tevens de assistente van Rob Jansen die wedstrijdleider is.

Namens de Welderns commissie
Johan de Vet

Welderns 15 juli 2015

img 3824Het had volgens de planning een funwedstrijd (9 holes eclectic) moeten zijn, maar door de slechte weersomstandigheden op 8 juli werd die wedstrijd non-counting verklaard. Omdat er daardoor ook geen officiële uitslagen waren werd besloten tot een herkansing en wel op 15 juli. Op deze dag gingen 63 golffers de uitdaging aan. Omdat het gewenste resultaat voor velen teleurstellend uitpakte werd naarstig naar de oorzaak daarvan gezocht. De maaiers, de rietsnijders, het lange wachten…………. Maar uiteindelijk moet toch weer worden geconcludeerd: als het met het golfen niet lukt kun je niemand de schuld geven, jij bent verantwoordelijk voor je eigen spel! Gelukkig waren er genoeg spelers blij met hun score: de eerste 16 scoorden 32 of hoger.

Lees meer: Welderns 15 juli 2015

Welderns 8 juli 2015

“Het weer is woensdag prachtig dus verwacht ik geen afmeldingen, maar ik wens jullie een gezellige en sportieve wedstrijd toe, tot woensdag!” was de laatste zin van de mail waarmee de wedstrijdleider 64 deelnemers op de hoogte stelde van de startlijst voor de qualifying wedstrijd.

De werkelijkheid was echter anders dan door Martin Thijssen voorspeld en zeker door hem gehoopt. Met bakken viel het op zeker moment uit de hemel, waardoor de baan onbespeelbaar werd. De bijgevoegde foto’s tonen de greens van hole 12 en hole 13.

Bij de pro-golfers op de European Tour heet zoiets “flooding” ofwel overstroming. Na overleg met de dienstdoende marshal zat er voor de wedstrijdleiding dan ook niets anders op dan de wedstrijd te staken. Maar wat dan te doen met de flights die wel 18 holes hadden afgemaakt of de golf(st)er die op 9 holes een zeer goede score had en bezig was met de ronde van zijn of haar leven?

Na overleg met de voorzitter van de Wedstrijdcommissie en met de voorzitter van de Reglement en Handicapcommissie, heeft de commissie het volgende besloten:

 • De wedstrijd wordt non-counting verklaard, ofwel geneutraliseerd en kent geen uitslag;
 • Reeds afgemaakte ronden mogen worden geregistreerd als Qualifying score voor een EGA Exact Handicap;
 • De scores per hole tellen niet mee voor de Ringerscore;
 • De funwedstrijd van 15 juli (9 holes eclectic) wordt omgezet in een qualifying wedstrijd (op basis van loting) zodat alle deelnemers een herkansing krijgen.

Volgende week spelen we dus (weer) een qualifying wedstrijd, waarbij Hieke de Boer de startlijst maakt. Hieke is ook wedstrijdleider met Charlotte Donkersloot als assistente. Ladies at the Top!

Namens de Welderns commissie
Johan de Vet

Welderns 17 juni 2015

47 deelnemers gingen deze week van start voor een fun wedstrijd nl; 3 stokken + putter. Iedereen had vooraf nagedacht over welke stokken neem ik mee en welke tactiek ga ik gebruiken om met deze extra handicap toch de buffer te halen. En ... zoals bij iedere golfwedstrijd, voor de een viel het mee voor de ander viel het bar tegen. De weergoden waren ons goed gezind. Nauwelijks wind en de temperatuur was zeer passend voor de doelgroep van de Welderns.

Dick Groenendaal had op hole 11 voor een regel vraag gezorgd. Tijdens de evaluatie van de antwoorden op deze regel vraag bleek weer eens hoe zinvol het is dat we af en toe even stil staan bij de regels van het golfspel, al is het op hole 19.

Als nieuwe deelnemers werden Annie en Henk Arends welkom geheten. Veel succes en plezier.

Tijdens het bekend maken van de resultaten en het uitreiken van de prijzen bleek weer eens hoe men genoten heeft van deze wedstrijd. Nagenoeg alle 47 deelnemers hebben het bekend maken van de uitslag rustig afgewacht uiteraard gezellig op het terras van hole 19, genietend van een drankje en gezellig na keuvelen over het spel met zijn/haar flightgenoten.

Birdies

 • Johan de Vet op hole 5
 • Toon van de Looi op hole 13

Uitslag

 1. Ellen de Wolf 38 punten Ehcp 31,8
 2. Trees Geling 38 punten Ehcp 34,8
 3. Leo de Kraker 37 punten Ehcp 29,9
 4. Rob Knopperts 37 punten Ehcp 36
 5. Wiep Pere 36 punten Ehcp 36
 6. Jan Heijne 36 punten Ehcp 34,7
 7. Rienk de Jager 35 punten Ehcp 14,9

Volgende week woensdag 24 juni spelen we een Qualifying wedstrijd. Ondergetekende maakt de startlijst. Hieke de Boer is wedstrijdleider en ondergetekende zal haar hierbij assisteren.

Nico Broex

Welderns 10 jun 2015

Vandaag was het Ladies Day! We hadden niet alleen een vrouwelijke wedstrijdleider, maar ook in het klassement van de wedstrijd waren de dames dit keer zeer ruim vertegenwoordigd. Lag het aan het prima weer, aan de zeer goede baanomstandigheden of was het gewoon de samenstelling van de flights die dit prima effect heeft veroorzaakt?

44 enthousiaste golfers en 15 nog meer enthousiaste golfsters deden vandaag weer een poging om hun handicap te wijzigen; het liefst naar beneden natuurlijk. Niet iedereen is daarin geslaagd, maar er is wel heel goed gescoord. Er konden 8 birdies worden uitgereikt en de eerste 7 geklasseerden zagen hun handicap daadwerkelijk verlaagd worden. En dat allemaal onder het toeziend oog van een van de vele dieren die golfbaan Welderen rijk is; in dit geval een reiger op hole 15. Toch een punt van kritiek: de doorloopsnelheid blijft een hardnekkig probleem! Aan de oproep vooraf om binnen 4,5 uur te finishen kon met name door de laatste flights geen gevolg worden gegeven. Ruimte voor verbetering dus!

Birdies

Hans Schuil hole 13
Rienk de Jager hole 8
Leo Brugman hole 17
Paul Kerckhoffs hole 3
Toon van der Looi hole 7
Hans Westhof hole 7
Henk van Kempen hole 7
Jan Suijs hole 3

Nadat de nieuwe deelnemer Jan Meurs welkom was geheten, werd de uitslag van vandaag bekend gesteld:

1. Bart Lintsen 44 punten
2. Helmie Martens 41 punten
3. Marijke Dekkers 40 punten
4. Johan de Vet 38 punten, L9 19
5. Rienk de Jager 38 punten, L9 18
6. Jan Suijs 38 punten, L9 15
7. Truus Hendriks 37 punten

Volgende week spelen we een 3 stokken wedstrijd (3 stokken + de putter). Nico Broex is wedstrijdleider en maakt de startlijst, Rob Jansen is de assistent.

Namens de Welderns commissie
Johan de Vet

Wederns 27 mei 2015

foto charlotteVoor deze halve shotgun (fun) hadden zich 59 deelnemers aangemeld. Om half negen gingen de vroege vogels op hole 1 van start, om negen uur startten de flights ook op de holes 11 t/m 18. Het beloofde een voortreffelijke golfdag te worden, dus iedereen ging welgemoed van start. Wel was er wat discussie over de spelvorm “Tegen bogey”. Voor de leden van de Welderns een nieuwe vorm en dat was even wennen. Bij deze wedstrijdvorm wordt op elke hole tegen de netto eigen bogey gespeeld, met een ¾ handicapverrekening. Wordt de hole par gespeeld of beter, dan wordt een + genoteerd. Een bogey wordt gewaardeerd met een 0. Bij meer slagen raapt men de bal op en elkaar daarvoor wordt een - genoteerd. Na het spelen van de ronde worden de plussen en de minnen opgeteld en van afgetrokken. Het mag duidelijk zijn dat de winnaars in de pluscategorie terecht zijn gekomen. Jammer voor de spelers dat niet elke prestatie werd beloond. Geen dubbele + voor een birdie b.v. Maar dat maakte de gezellige nazit op hole 19 (terras buiten!) niet minder plezierig!

De uitslag

 1. Charlotte Donkersloot met +12, hcp 20
 2. Henk Lups met +10, hcp 25
 3. Dik Wildenbeest met +10, hcp 28
 4. Elly Geerlings met +9, hcp 22
 5. Hans Bertels met +9, hcp 27
 6. Jan Heijne met +9, hcp 30
 7. Hieke de Boer met +8, hcp 22

De eerste drie gingen er vandoor met een prijs: gebaksschelpen met aardbeien en slagroom voor de nazit thuis.

De birdies

Alleen Arie Puiman mocht een birdie in ontvangst nemen voor zijn prestatie op hole 15.

Volgende week

Woensdag 3 juni valt in de jaarlijkse feestelijke ledenweek van de golfclub Welderen. De organisatie van deze dag is, na overleg met de feestcommissie, in handen van de commissie van de Welderns. Ook senioren die niet lid zijn van de Welderns zijn van harte welkom! De wedstrijdvorm is Texas Scramble. De dag wordt extra feestelijk gemaakt door ontvangst met koffie en iets lekkers erbij, catering in de baan en een afsluitende lunch in buffetvorm. Er wordt hiervoor een bijdrage van €18 gevraagd. Rob Jansen maakt de startlijst en is wedstrijdleider. Hij wordt op deze dag geassisteerd door alle aanwezige commissieleden.

Namens de commissie van de Welderns,
Hieke de Boer

Welderns 20 mei 2015

De weergoden waren ook deze keer Welderns goed gezind. Slechts een buitje zorgde voor een kleine onderbreking. De flight indeling op speelsterkte zorgde weliswaar in hole 19 voor enige discussie over het tempo in de baan maar, zoals bij Welderns gebruikelijk, uiteindelijk gingen alle deelnemers tevreden huiswaarts met de toezegging van de commissie dat de ervaringen van indeling op speelsterkte door de commissie geëvalueerd zullen worden. Als nieuwe deelnemer mochten we Rob Knopperts welkom heten.

Met z'n allen hebben we weer kunnen genieten van de mooie natuur op onze baan in Els en bijgaande foto laat zien dat ook niet Welderns leden uit hun winterslaap zijn gekomen.

Birdies

 1. Frans Meuleman op hole 1
 2. Rob Jansen op hole 4
 3. Arie Puiman op hole 7

Uitslag

 1. Frans Schevers 38 punten 18 op de laatste 9
 2. Hennie Helsen 38 punten 17 op de laatste 9
 3. Johan de Vet 37 punten 19 op de laatste 9
 4. Siebe Weg 37 punten 17 op de laatste 9
 5. Ellen de Wolff 36 punten
 6. Charlotte Donkersloot 35 punten 18 op de laatste 9
 7. Dik Wildenbeest 35 punten 14 op de laatste 9

Volgende week woensdag 27 mei a.s. spelen we een fun wedstrijd 'Matchplay tegen bogey" zie bijgevoegde omschrijving van deze spelvorm. Aanmelden via het ledenportaal. Ondergetekende maakt de startlijst. Hieke de Boer is wedstrijdleider en ondergetekende zal haar hierbij assisteren.

Verder brengen wij jullie onder de aandacht, de Seniorendag in de leden van Welderen op woensdag 3 juni a.s. Een dag speciaal voor alle senioren van onze golfclub. We spelen Texas Scramble SF met 3/4 hcp verrekening. De kosten zijn € 18,- voor de koffie met wat lekkers, baancatering en lunch. Nodig seniorenleden van onze golfclub uit hier aan deel te nemen. Ze hoeven dus geen deelnemer van de Welderns te zijn.

Namens de Weldernscommissie
Nico Broex

Welderns Kees van Mierlo Bokaal

We schrijven 13 mei 2015. De dag waarop voor de 7e maal de wedstrijd om de Kees Van Mierlo Bokaal wordt gestreden door de deelnemers aan de Welderns. Een goed gemutst gezelschap van 69 deelnemers meldt zich tussen 8 en half 9 in de ochtend aan de wedstrijdtafel en schuift vervolgens het restaurant van de golfclub binnen. Dank zij de goede zorgen van Elize staat de koffie met boterkoek klaar en bereidt iedereen zich ontspannen voor op de strokeplay wedstrijd, die om 9.00 uur met een shotgun over 18 holes van start gaat.

En het weer? Dat was voortreffelijk!

Kees van Mierlo is als initiatiefnemer van de Welderns een nog steeds actief lid en zijn entree in de vroege ochtend werd dan ook warm begroet door de deelnemers. Vandaag gaat het om de Bokaal die ter ere van hem in het leven is geroepen.

We mochten ons verheugen in de aanwezigheid van Kitty Bos, de voorzitster van de golfclub, die aan onze uitnodiging gevolg heeft gegeven om mee te doen aan de wedstrijd. Dat heeft ons zeer vereerd. Kitty heeft de sfeer kunnen proeven van ons gezelschap en van de recreatieve betekenis van de Welderns voor veel senioren binnen de golfclub. Ze heeft laten blijken dit te onderkennen en ze heeft ons laten weten te hebben genoten van deze dag.
Om ca 8.35 uur opende de voorzitter de dag met een welkomst woord. Na een korte toelichting op de spelvorm “driebal strokeplay”en het noteren van de scores op de kaart. Daarna ging iedereen op weg naar de holes. De strijd om de Bokaal vond voor de 7e keer plaats.

Er werd gestreden om de Bokaal, maar ook om de dagprijzen voor de eerste 3 plaatsen in het klassement. Daarnaast waren er attenties voor de birdies, neary (op 4) en longest (op 14). Hieke de Boer had zich weer als vanouds uitstekend gekweten van haar taak om leuke cadeaus te kunnen uitreiken. Vandaag waren het fruitmanden voor de eerste 3 van het dagklassement. Vermeld mag nog worden dat de longest en neary beloond werden met een gift van de BV t.w. wijnglazen met het logo van Welderen er op.

Vanaf 13.00 uur kwamen de eerste flights binnen en konden de uitslagen worden verzameld door Johan de Vet en Nico Broex. Deze heren kweten zich zorgvuldig van hun taak, terwijl de deelnemers recupereerden met een drankje op het terras of zich opfristen. Iedereen was natuurlijk benieuwd naar de uitslag. Deze werd vanaf 14.45 uur bekend gemaakt door de voorzitter. Voor de uitreiking van de prijzen was Kees van Mierlo de aangewezen persoon.

Birdies

 • Op hole 1 Rienk de Jager
 • Op hole 4 Jetty van der Hoek
 • Op hole 7 Jan Landkroon
 • Op hole 10 Frans Meuleman
 • Op hole 13 Albert van Ostaden

De neary werd gewonnen door: Ton Kurvers

De longest bij de dames ging naar: Erika Bos

De longest bij de heren was voor: Johan de Vet

Uitslag

De beste dame was Tosca Thijssen met netto 78 punten.

7. Ad Hansen Netto 76 pnt met Phcp 30
6. Gé Zonnenberg Netto 74 pnt
5. Bart Lintsen Netto 71 pnt met pHcp 37
4. Rienk de Jager Netto 71 pnt met pHcp 17

Vervolgens de winnaars van de dagprijzen:

3. Hans Pels Netto 70 pnt
2. Hans Westhof Netto 69 pnt

En als eerste en winnaar van de Kees van Mierlo Bokaal 2015 is met een geweldige score geëindigd:
1. Frans Bouwmeister Netto 66 pnt met Phcp 24

Frans is pas sinds kort een vaste deelnemer aan de wedstrijden van de Welderns. Hij speelde een geweldige wedstrijd en mag de beker een jaar lang koesteren als herinnering aan zijn prestatie van 13 mei 2015. Zijn naam zal toegevoegd worden aan het illustere lijstje winnaars van de Kees van Mierlo Bokaal t.w. Wiep Pere, Ron Robertson, Toon van de Looi, Bart Lintsen, Ben Warmenhoven en Han Bohlken.

Na het dankwoord van Frans werd de prijsuitreiking afgesloten met een dankwoord van Kees van Mierlo en tevens een aanmoediging om door te gaan met de wedstrijden van de Welderns.

De voorzitster van de golfclub, Kitty Bos sprak haar waardering en dank uit voor de organiserende commissie, constateerde dat we een fantastische mooie golfdag hadden vandaag, memoreerde de ledenweek van begin juni en nodigde iedereen uit om zich voor wedstrijden in die week in te schrijven.

Daarna werd de lunch geserveerd op het terras. Er werd nog gezellig nagetafeld. Via dit verslag wil de commissie nog haar dank uitspreken aan de medewerk(st)ers van het restaurant, die zich op voortreffelijke wijze gekweten hebben van hun taak en op die wijze bijgedragen hebben aan een geslaagde golfdag.

Namens de commissie
Rob Jansen, voorzitter

Welderns 6 mei 2015 (Funwedstrijd)

diversen golf 01Afgelopen weekend vond het World Golf Championship Matchplay plaats, waar de nummer 1 van de wereldranglijst, Rory McIlroy na een afvalrace van 5 dagen de titel wist te winnen. Matchplay is een man/vrouw-tegen-man/vrouw wedstrijd in een setting van tweeballen of vierballen, maar het kan ook in een driebal en dan heet het een Amerikaantje.

Niet toevallig - of was het toeval? - was deze funwedstrijd van de Welderns gepland na de wedstrijd van de grote jongens en 57 deelnemers in 19 flights gingen de strijd met elkaar aan. Bij Amerikaantje zijn er per hole 6 punten te verdelen. De beste op een hole krijgt 4 punten, de tweede 2 punten en de derde dus 0. Bij een gelijke score worden de punten verdeeld, als twee spelers als beste een gelijke score hebben, krijgen beide spelers 3 punten. Wanneer er 2 personen beide als tweede eindigen op een hole worden de punten ook gedeeld: nummer 1 krijgt 4 punten en de 2 nummers twee beide 1 punt. Aan het einde van de ronde worden alle individuele punten opgeteld.

Er zijn dus maximaal 72 punten te verdienen en degene met de meeste punten is de winnaar binnen zijn driebal. Om ook een totaaluitslag te krijgen, werden alle deelnemers gerangschikt op puntentotaal en dat leidde tot de volgende stand:

 1. Jan Heijne 57 punten
 2. Bart Lintsen 52 punten
 3. Jan Suijs 51 punten
 4. Johan Bijl 50 punten
 5. Albert van Ostaden 49 punten, phcp van 27
 6. Hans Pels 49 punten, phcp van 37
 7. Geert Versteeg 46 punten

Hans Pels was de enige die een birdie wist te scoren en wel op hole 4.

Volgende week wordt er gespeeld om de Kees van Mierlo Bokaal. We spelen dan een hele shotgun. Een separate uitnodiging daarvoor is inmiddels toegezonden. Zoals altijd hoopt de commissie op een grote deelname voor deze bijzondere wedstrijd.

Namens de Welderns commissie
Johan de Vet

Welderns 29 april 2015

Voor deze qualifying stableford wedstrijd hadden zich 62 deelnemers aangemeld. Twee flights gingen voor negen uur van start. Warm aangekleed, want de temperatuur deed ondanks het zonnetje winters aan. Gelukkig kon er in de loop van de dag af en toe een laagje in de tas verdwijnen en dat bevorderde uiteraard de soepelheid in de swing! Het uiteindelijke resultaat was ook op deze dag van zeer uiteenlopend niveau. Het is sinds 1 april gebruikelijk dat de scores direct na de wedstrijd door twee commissieleden van de Welderns op ledenportaal worden ingevoerd. Niet alleen de eindscores, maar de hele gelopen kaart. Een behoorlijke klus maar een prima controlemiddel. Het is nu dan ook mogelijk om via ledenportaal bij je eigen geschiedenis de gelopen kaart nog een keer te bekijken. Erg blij zijn we met de ondersteuning van Charlotte Donkersloot die zich inmiddels bij de commissie heeft aangesloten en haar deskundigheid wat betreft het omgaan met computers heeft kunnen bewijzen bij het maken van startlijsten en het invoeren van de kaarten na deze wedstrijd!

De uitslag

 1. Albert van Ostaden met 38 punten
 2. Jan Ram met 37 punten
 3. Truus Hendriks met 36 punten
 4. Martin Thijssen met 34 punten (17 op de laatste 9)
 5. George van Noesel met 34 punten (13 op de laatste 9)
 6. Charlotte Donkersloot met 33 punten (21 op de laatste 9)
 7. Henk van Kempen met 33 punten (16 op de laatste 9)

Ook Hans Bertels, Klaas Nienhuis en Hans Pels scoorden 33 punten, maar door het resultaat op de laatste 9 holes kwamen zij niet in aanmerking voor een plaats bij de eerste zeven. De CBA van -2 zal voor veel spelers zeer welkom zijn!

De birdies

 1. Hans Bertels op hole 9
 2. Ton Boerhof op hole 7
 3. Rienk de Jager op hole 4 en 10
 4. Albert van Ostaden op hole 5
 5. Hans Schuil op hole 7
 6. Martin Thijssen op hole 13
 7. Leo Wijers op hole 4

Welkom

Jos Wels maakte vandaag voor het eerst een wedstrijd van de Welderns mee. Hij had het prima naar de zin en kwam binnen met prachtige score. Voor een mooie toekomst bij de Welderns kreeg Jos de aanmoedigingsprijs!

Volgende week

Op woensdag 6 mei spelen we een halve shotgun met als wedstrijdvorm Amerikaantje. Martin Thijssen maakt de startlijst en is assistent, Johan de Vet de wedstrijdleider.

Namens de commissie van de Welderns,
Hieke de Boer

Welderns 22 april 2015

Vandaag hadden we een Texas Scramble stroke play halve shotgun met 60 deelnemers verdeeld over 20 flights. Texas Scramble is een spelvorm waarbij teamtactiek en –strategie aan de orde zijn. Een spelvorm die door veel deelnemers wordt gewaardeerd omdat het eindresultaat het gevolg van de inspanning van het hele team. We hadden een prachtige dag met veel zon en een soms wat frisse wind. De baan lag er prima bij en de lente liet zich overal zien met bloeiende fruitbomen, moeder gans met 8 kleintjes bij hole1-8 en overal bomen en struiken die uitlopen. Genieten dus…

Voor het eerst dit seizoen hadden we een regelvraag van Dick Groenendaal. De commissie heeft grote waardering voor zijn bereidheid om ons gezelschap te helpen bij het doorgronden van de regels van het spel. Bij hole 11 kon iedereen de tanden er weer in zetten. Zoals te doen gebruikelijk had Dick in de vraagstelling en in de mogelijke antwoorden wat extra “overbodige” informatie gestopt, die je moeiteloos op het verkeerde been kon zetten. De vraag en het goede antwoord zijn hierbij opgenomen in het verslag.

Regelvraag van woensdag 22 april 2015

Het tee shot van een speler op de Par 5 15e hole kwam terecht op de green van hole 16. Speler had van daar een goede mogelijkheid om de green van hole 15 in twee slagen te bereiken, dus via de fairway van hole 16. Speler speelt de bal zoals die ligt.
Oplossing: Omdat speler vanaf de green speelt en niet naast de green dropt krijgt deze daarvoor 2 strafslagen. Zie Regel 25-3,
Indien de bal op een verkeerde green ligt, mag de speler de bal niet spelen zoals hij ligt. Hij moet de belemmering zonder straf ontwijken, door binnen één stoklengte buiten de green te droppen.............

Er hadden 56 deelnemers de regelvraag beantwoord, daarvan waren er 30 goed.

Is deze uitslag een aanbeveling om bij gelegenheid de regels nog eens door te nemen?

De uitslag

De aanmoedigingsprijs werd toegekend aan het team van Wiep Pere, Thea van der Veen en Hans Westhof, die met een score van 78 hekkensluiter waren vandaag. De verschillen in nettoscore waren klein voor de top van het klassemnet van vandaag.

 1. Team Corry Holweg-Henk Welling-Rob Jansen 66 netto
  • Gesommeerde ex. hcp 77 en Phcp 15
 2. Team Marijke Dekkers-Jan Heijne-Albert Zijlstra 66
  • Gesommeerde ex.hcp 79.5 en Phcp 15
 3. Team Elly Geerlings-Jan Ram-Jan Suijs 68
  • Phcp 13
 4. Team Hieke de Boer-Hans Schuil-Henk Tiedink 68
  • Phcp 14
 5. Team Rienk de Jager-Ton Kurvers-Bart Lintsen 68
  • Phcp 16
 6. Team Charlotte Donkersloot-Mich.Frankfort-Frans Kaart 69
  • Gesommeerde ex.hcp 77 en Phcp 15
 7. Team Jannet Engel-Peter havelaar-Johan de Vet 69
  • Gesommeerde ex.hcp 77.6 en Phcp 15

Hieke had voor de prijswinnaars leuke pakketjes van 3 tijdschriften gemaakt, die de teamleden onder elkaar hebben verdeeld, voor zo ver waarneembaar in pais en vree.

Komende week organiseert de commissie een Qualifying wedstrijd (loting).
Hieke de Boer maakt samen met Charlotte Donkersloot de startlijst en Johan de Vet assisteert bij het verwerken van de resultaten.

Van Mierlo Beker

Dan een aankondiging: Op 13 mei organiseert de commissie de traditionele en prestigieuze Kees van Mierlo beker. De wedstrijd begint om 9.00 uur met een inloop vanaf 8.00 uur met koffie+. Na afloop is voorzien in een lunch omstreeks 15.00 uur. De commissie zal iedereen nog nader informeren over het menu en de kosten. We proberen vanzelfsprekend een goed prijs/kwaliteitsverhouding tot stand te brengen. De uitnodiging met alle specificaties kunt u omstreeks 5 mei tegemoet zien.

We spelen een individuele strokeplay wedstrijd (hele shotgun), waarbij het er om gaat met een zo min mogelijk aantal slagen de 18 holes te lopen. In principe moet iedere speler elke hole uitholen, maar omdat dat nogal wat tijd kan vragen, met een maximum aantal slagen per hole van 3 boven de eigen par.

We zorgen voor een neary en een longest voor de deelnemers. Mochten er meerder deelnemers zijn met gelijke score, dan is er op hole 18 een play off in de vorm van een “nearest to the pin”, vanaf 50 m1, die uitgeholed moet worden. De winnaar mag voor een jaar de trotse bezitter zijn van de KvM beker.

De commissie hoopt op een grote deelname.

Rob Jansen
22 april 2015

Welderns 8 april 2015

De start van het Welderns zomerseizoen op 1 april viel letterlijk in het water; of moeten we zeggen in de modder. Vandaag een herkansing. Geen qualifying wedstrijd maar de eerste funwedstrijd stond op het programma. Om het funkarakter nog meer te benadrukken had de commissie besloten om iedereen een echte Mulligan toe te staan. Zo koud uit de auto op de eerste tee een bal afslaan is altijd lastig. Het mogen overdoen van die eerste slag maakt de start een stuk aantrekkelijker! Het beviel de deelnemers zo goed dat bij een volgende funwedstrijd de Mulligan op de afslag van een hole naar keuze van de speler kan worden ingezet.

De spelvorm was vrije teekeuze hetgeen 15 deelnemers aangrepen om eens van een andere tee te spelen dan normaal. De overige 48 deelnemers kozen de veilige, vertrouwde tee. Totaal dus 63 enthousiaste golfers en golfsters die de eerste punten van het zomerklassement gingen verdienen. Mede dankzij de Proware-software had Nico Broex een perfecte startlijst gemaakt en de kaarten voorbereid met daarop een etiket met de juiste playing handicap. Geen misverstand dus over het aantal slagen dat men meekreeg en ook gemakkelijk rekenen voor de assistent die toevallig ook Nico heet.

De baan lag er alleszins redelijk bij en de deelnemers hadden er na de winterstop veel zin in. Het weer was ook zeer aangenaam en nodigde uit om tijdens een wachtmoment van het voorzichtige zonnetje te genieten. De doorloopsnelheid was overigens erg goed. De flight die om 0900 uur op hole 11 was gestart, passeerde om 11.10 uur hole 1! Perfect dus en omdat de local rule mbt het plaatsen op de fairway nog van kracht is tot 1 mei, waren de scores alleszins acceptabel.

Birdies

Hole 2 door Dik Wildenbeest
Hole 7 door Rob Jansen en Ton Kurvers
Hole 13 door Hans Pels
Hole 14 door Frans Meuleman

De Beste 7

 1. Henk Welling 39 stbfpunten
 2. Corry Graven 36 stbfpunten
 3. Frans Bouwmeister 35 stbfpunten, exhcp 21.7
 4. Leen Huizer 35 stbfpunten, exhcp 24.7
 5. Hans Pels 33 stbfpunten, exhcp 32.2
 6. Dik Wildenbeest 33 stbfpunten, exhcp 32.5
 7. Ton Kurvers 33 stbfpunten, exhcp 33.8

De best geklasseerde dame was dus Corry Graven.

Volgende week spelen we de eerste qualifying wedstrijd, waarbij de deelnemers in groepen van gelijkwaardige handicap worden ingedeeld. De startlijst wordt gemaakt door Rob Jansen en Martin Thijssen is de wedstrijdleider.

Namens de Welderns commissie
Johan de Vet

Welderns 1 april 2015

1 April, stond de eerste qualifying wedstrijd van het zomerseizoen gepland. Dat was geen grap. Het weer gooide echter roet in het eten. Storm en wind hebben wij de laatste dagen geoogst. Er was zo beroerd veel water gevallen, dat de grote baan gesloten moest worden vanaf maandag j.l.

Er hadden zich bijna 30 deelnemers aangemeld, maar toen duidelijk werd dat de wedstrijd moest worden afgelast, heeft de commissie iedereen geïnformeerd dat de liefhebbers zich woensdagochtend om 9.00 uur konden melden aan de wedstrijdtafel om vanaf 9.30 uur 18 holes te lopen op de par 3-4 baan.

In totaal 10 deelnemers gingen van start verdeeld over 4 flights. De weersomstandigheden waren natuurlijk niet al te makkelijk. De spelers moesten onderweg een flinke bui met veel wind trotseren, maar door de harde wind was de bui ook weer redelijk snel weg. De baan was nat en de wind had veel invloed. De spelers stonden voor een fikse uitdaging. Al met al waren de condities niet optimaal.

Toch is er heel redelijk gescoord. Er zijn 6 birdies geslagen. Jan Heijne op 9, Tosca thijssen op 8, Rob Jansen op 8, 12 en 18 en Johan de Vet op 8.

De uitslag

 1. Jan Heijne 37 stblf Pl. hcp 23
 2. Tosca Thijssen 35 Pl. hcp 10
 3. Klaas Nienhuis 34 Pl. hcp 23
 4. Martin Thijssen 32 Pl. hcp 17
 5. Johan de Vet 31 Pl. hcp 6
 6. Rob Jansen 31 Pl. hcp 7
 7. Leo de Kraker 31 Pl. hcp 19
 8. Jan Visser 30 Pl. hcp 15
 9. Wolfgang Graetz 28 Pl. hcp 23
 10. Jo Ceelen 18 Pl. hcp 10

Komende week organiseert de commissie een funwedstrijd t.w. de vrije teekeuze. Dit is een driebal stableford wedstrijd waarvoor u bij inschrijving in het ledenportaal aan moet geven vanaf welke tee u wilt spelen. Als u geen voorkeur aangeeft deelt de commissie de heren in op geel en de dames op rood. Bijzonder is nog dat u een mulligan krijgt op de starthole. Dat doen we om ons ervan te verzekerende dat de wedstrijd niet-qualifying maar fun is.
Nico Broex maakt de startlijst (tel 06 53602450) en Johan de Vet is wedstrijdleider.

Rob Jansen

Welderns Slotwedstrijd 'Wintercompetitie' 2014/2015

Een aantal deelnemers aan de Welderns wedstrijden speelt al vanaf de oprichting op golfbaan Welderen. Volgens hen is het in die ruim 20 jaar niet zo nat en modderig geweest als in dit afgelopen winterseizoen. Ook was de baan niet zo vaak gesloten als dit jaar. En om het verhaal compleet te maken: als de baan al open was, was de "polder" (holes 15, 16 en 17) vaak dicht. Het gevolg laat zich raden. Weinig wedstrijden en relatief weinig deelnemers aan de wintercompetitie!

Er waren aanvankelijk 19 wedstrijden gepland, waarvan er uiteindelijk 15 (gedeeltelijk) zijn gespeeld. Van die 15 zijn er overigens 3 op zusterbaan Bleijenbeek gespeeld, waarbij het gemiddelde deelnemeraantal 21 was. Voor Welderns begrippen een schamel aantal, maar begrijpelijk gezien de lange(re) reisafstand. Het is wel positief dat de BV Welderen kosteloos Bleijenbeek openstelde voor de golfers op Welderen. Gemiddeld trokken de 15 wedstrijden 42 deelnemers. Ter vergelijking: de vorige wintercompetitie trok gemiddeld 45 deelnemers, dus het viel uiteindelijk nog wel mee. De deelname door de dames was wederom beperkt.

Net als vorig jaar was er een officiële winter playing handicaptabel uitgebracht vanwege de verplichte wintertees. De heren kregen daardoor 5 tot 6 slagen minder en de dames 3 tot 4 slagen extra. Deze handicaptabel is overigens door de NGF uitgebracht op basis van de door de BV aangebrachte vaste afslagplaatsen in de winter. De zware winterse omstandigheden van dit jaar zorgden ervoor dat het afslaan van de wintertees niet altijd een pretje was. Vooral voor de dames was het krijgen van een paar slagen extra geen stimulans om door de natte klei te lopen, ook nog eens (veel) verder te moeten afslaan en vervolgens de vieze golfuitrusting en kleding te moeten schoonmaken. Dat er toch nog 24 dames aan een of meerdere wedstrijden hebben deelgenomen, verdient dan ook alle respect!

Lees meer: Welderns Slotwedstrijd 'Wintercompetitie' 2014/2015

Welderns 18 maart 2015

Vandaag speelde een recordaantal van 58 Welderns de laatste wedstrijd die meetelde voor het winterklassement. De laatste kans om nog een prijs te winnen vóór de slotwedstrijd en voor een zevental personen de laatste kans om nog een plaats te veroveren bij de eerste drie in dat winterklassement.

De weersomstandigheden waren “des Welderns” en de baan lag er prima bij. Hier en daar kon er soms op geheel nieuwe bankjes bij een aantal holes worden genoten van het voorjaarszonnetje. Tot ieders verrassing waren de zomertees weer geopend en dat betekende dat er weer gespeeld kon worden vanaf de zomerhandicap. Ook de handicarts konden weer de baan in en dat was boffen voor een aantal golfers die nog niet van 16 of 17 waren gestart. Het kon dan ook niet anders dan dat er hoog gescoord zou worden.

Er werd een driebal stableford gespeeld en met het oog op de komende Q-wedstrijden besteedde de wedstrijdleiding extra aandacht aan het juist invullen van de scorekaart. Regel 6-6 bleek de afgelopen winter niet de best bekende regel bij de Welderns te zijn en dat kan wel eens behoorlijk opbreken. De letterlijke tekst van regel 6-6 is hiernaast opgenomen, zodat iedereen hier goed kennis van kan nemen. Klik op het plaatje om deze te vergroten.

Let vooral ook op de noot! Het optellen, maar ook omzetten in Stableford punten is een verantwoordelijkheid van de (Welderns) commissie. En die zal geen fouten maken omdat alle scores bij Q-wedstrijden in het ledenportaal worden ingevoerd, waarna de software het juist aantal punten berekent en de juiste uitslag presenteert.

Dit keer gaf de controle van alle scorekaarten na afloop gelukkig minder reden tot opmerkingen en dat geeft hoop voor de eerste Q-wedstrijd die op 1 april zal worden gespeeld.

Er deden vandaag overigens ook 7 deelnemers mee die zich beperkten tot het lopen van 10 holes. De beste score werd gemaakt door Harry Beukman die 23 punten wist te veroveren op 10 holes. Een prima score!!

Er zijn deze wedstrijd twee birdies geslagen:

• Op hole 3 door Paul Kerckhoffs
• Op hole 7 door Jan Visser

De eerste 7 geklasseerden zijn:

 1. Peter Havelaar 41 stbf ptn, PHCP 41
 2. Klaas Nienhuis 41 stbf ptn, PHCP 50
 3. Henk Tiedink 38 stbf ptn
 4. Rienk de Jager 36 stbf ptn
 5. Johan de Vet 34 stbf ptn
 6. Trees Geling 33 stbf ptn
 7. Paul Kerckhoffs 32 stbf ptn, PHCP 20

De beste dame was Trees Geling. De aanmoedigingsprijs werd uitgereikt aan ook een dame. Loes Vogels is een zeer trouwe deelneemster aan de Welderns en de commissie hoopt dat deze prijs haar zal stimuleren nog eens die hogere score te halen.

Volgende week spelen we de afsluitende wedstrijd van het winterseizoen en zullen de prijzen van het winterklassement worden uitgereikt. De wedstrijdvorm is een Texas scramble strokeplay voor drieballen, waarbij er helaas geen gelegenheid is om uitsluitend 10 holes te lopen. De startlijst wordt gemaakt door Rob Jansen die tijdens de wedstrijd door de overige commissieleden wordt ondersteund.

De commissie wil deze afsluitende wedstrijd extra cachet geven door na afloop aan alle deelnemers in samenwerking met de BV Welderen een bordje pasta uit te laten serveren. Om de smaakpapillen alvast te prikkelen: verse pasta met bolognesesaus, vlokken van Parmezaanse kaas, blaadje basilicum, een cherrytomaatje en afgemaakt met olijfolie van de eerste persing. Buiten het in te leggen golfballetje zijn er aan de afsluitende wedstrijd voor de deelnemers geen extra kosten verbonden. De commissie hoopt dan ook op een grote deelname!

Namens de Welderns commissie
Johan de Vet

Welderns 11 maart 2015

Deze week was het dan eindelijk zover, de holes 15, 16 en 17 waren weer bespeelbaar. 58 deelnemers deden mee aan de “3 stokken” wedstrijd. 51 deelnemers voor de 18 holes en 7 deelnemers hebben de 10 holes gelopen. Iedereen had moeten kiezen 'welke clubs laat ik thuis'. Zoals bij alles, is het maken van keuzes moeilijk en gedurende de wedstrijd bleek dat er juiste en minder juiste keuzes gemaakt waren. Al met al was het toch weer een uitdagende spelvorm.

Het prachtige lenteweer zorgde ervoor dat het terras van hole 19 gevuld was met spelers die hun 3 stokken keuze, onder het genot van een drankje, evalueerden. Hier en daar was wel een teleurstelling merkbaar maar uiteindelijk ging iedereen tevreden huiswaarts.

Tijdens de wedstrijd werd ook geconstateerd dat er een flight was die niet kon wachten tot hole 19, maar al tijdens de tour een oppepper nodig hadden. Of het gebruik van dit soort middelen een positief effect heeft op de eindscores van deze heren zal wetenschappelijk onderzocht moeten worden. Er zijn helaas geen controlemonsters genomen!

De uitslagen

Birdies

 • Wim van de Broeke op hole 7
 • Frans Meuleman op hole 5

Totaal uitslag

 1. Frans Meuleman 34 punten
 2. Wim van den Broeke 32 punten
 3. Rob Jansen 31 punten phcp 12
 4. Frans Schevers 31 punten phcp 27
 5. Rienk de Jager 30 punten phcp 11
 6. Harry v.d. Brink 30 punten phcp 25
 7. Harrie Besselink 30 punten phcp 26
 8. Dik Wildenbeest 30 punten phcp 31

Winnaar van de 10 holes deelnemers is Elly Geerling met 21 punten.

Tosca Thijssen mocht, als pechvogel van deze week, de balletjes van de stimuleringsprijs mee naar huis nemen. Volgende week 18 maart a.s. spelen we 3 bal stableford. Aanmelden via het ledenportaal. Bert Bergsma maakt de startlijst. Johan de Vet is wedstrijdleider en Hieke de Boer zal hem hierbij assisteren.

Namens de Weldernscommissie
Nico Broex

Welderns 4 maart 2015

Zou het dan toch echt een keer gebeuren? Voor de eerste keer in het jaar 2015 de volledige 18 holes van de golfbaan bespelen en ook nog eens op zomergreens? Dat was de grote vraag voor de 38 Welderns deelnemers die zich hadden ingeschreven voor een halve shotgun stableford. Het water op de baan van de afgelopen maanden leek voor het grootste deel verdwenen door de harde wind en de regelmatige zon van de afgelopen dagen. Ook de tijdelijke huisvesting van een van de zwanenparen tussen de witte tee van hole 18 en de green van hole 12 was verdwenen. Dus zouden de Welderns eindelijk de volledige 18 holes kunnen afwerken?

Niet dus. Eén dag regen op dinsdag veranderde de baan op sommige plaatsen weer in een modderpoel en leidde ook tot sluiting van de holes 15, 16 en 17. Voor veel deelnemers was dat overigens best prettig gezien de leeftijd in relatie tot de zwaarte van de baan. En een start op 16 en 17 is ook niet het meest aantrekkelijk. Maar volgende week is er weer een kans!

De weersomstandigheden waren overigens niet de oorzaak van het voor Welderns begrippen laag aantal deelnemers. 11 potentiële deelnemers namen tijdens de wedstrijd deel aan de reanimatiecursus, waaronder Wim Selles. Wim Selles had twee weken geleden een meerkoet dodelijk geraakt maar zijn vraag hoe een meerkoet te reanimeren kon helaas niet bevredigend worden beantwoord.

Vogels zijn er vandaag niet geraakt, maar er zijn wel twee birdies geslagen:

• Op hole 1 door Johan de Vet
• Op hole 4 door Henk Tiedink

De totale uitslag wordt gepubliceerd op het ledenportaal, waarbij de commissie ook de volledige scorekaart zal invoeren, zodat iedereen de resultaten per hole voor zichzelf rustig kan analyseren. De eerste 7 geklasseerden zijn:

 1. Hans Bertels 28 stbf ptn
 2. Rob Jansen 27 stbf ptn
 3. Rienk de Jager 26 stbf ptn
 4. Johan de Vet 25 stbf ptn, PHCP 11
 5. Jo Ceelen 25 stbf ptn, PHCP 18
 6. Jan Heijne 25 stbf ptn, PHCP 34, L9 11
 7. Peter Havelaar 25 stbf ptn, PHCP 34, L9 7

De aanmoedigingsprijs werd uitgereikt aan Henk Rensink. Henk kon in 2014 vanwege een medische oorzaak niet voldoende Q-kaarten lopen, waardoor zijn handicap inactief is geworden. Met de overhandiging van een aantal golfballen hoopt de commissie een bijdrage te leveren aan het weer actief worden van zijn handicap.

Volgende week spelen we een 3 stokken wedstrijd. Voor sommigen weinig afwijkend van wat zij normaal doen, voor anderen een straf vanwege de beperking. De beschrijving van deze wedstrijdvorm is bijgevoegd. De startlijst wordt gemaakt door Martin Thijssen. Wedstrijdleider is Nico Broex en Rob Jansen is zijn assistent.

Namens de Welderns commissie
Johan de Vet

Welderns 25 februari 2015

Afgelopen woensdag stond de Greensome Chapman (stableford) op het programma. Bijzonder aan deze wedstrijdvorm is dat de partners bij de eerste twee slagen elkaars bal spelen en bij de derde slag de beste bal kiezen voor het vervolg. Daarna wordt om en om gespeeld totdat de bal in de hole ligt of totdat er geen punten meer te behalen zijn.

De commissie is bezig om voor alle funwedstrijden standaard beschrijvingen te maken die door meerdere deelnemers aan de Welderns beoordeeld zijn. We dachten een goed beschrijving te hebben gemaakt. Toch blijkt deze spelvorm iedere keer weer vragen op te roepen. Niettemin bleek na afloop dat iedereen het begrepen had en dat de Chapman ook leuk was om te spelen. Missie geslaagd!

Behalve de 43 deelnemers aan de Greensome waren er nog twee flights die 10 holes hebben gelopen. In totaal 49 deelnemers. Het weer was prima. Gelukkig maar, want de conditie van de baan was weer wat minder geworden door de regen van de afgelopen dagen. De holes 15-16-17 waren gesloten. Tegen de tijd dat de prijsuitreiking plaats vond begon het te regenen: weldernsweer was mijn gedachte.

De uitslag

1. Harrie van de Brink/Frans Kaart 31 stblf Phcp 21
2. Frans Schevers/Jan Suijs 30 Phcp 22
3. Dik Wildenbeest/Ellen de Wolff 30 Phcp 36
4. Frans Meuleman/Jo Ceelen 28 Phcp 15
5. Hans Schuil/Hans Megens 28 Phcp 21
6. Corry Holweg/Paul Kerckhoffs 28 Phcp 26
7. Peter Havelaar/Bart Lintsen 28 Phcp 32

Dick Hindriks kreeg de aanmoedigingsprijs. Hij was de enige deelnemer zonder partner en daar moest wat compensatie tegenover staan, vond de commissie, ondersteund door de bijval van de deelnemers.
Als nieuwe speler mochten we tenslotte Jan Heij begroeten. We heten hem van harte welkom als deelnemer aan de Welderns.

Volgende week staat een driebal stableford op het programma. Johan de Vet is wedstrijdleider en Hieke de Boer maakt de startlijst.

Rob Jansen, 25 januari 2015.

Welderns 18 februari 2015

Voor de eerste keer in het jaar 2015 konden de Welderns de volledige 18 holes van de golfbaan bespelen, maar door de nachtvorst moest er helaas worden uitgeholed op wintergreens. Het is te prijzen dat de BV Welderen het vrijwel altijd mogelijk maakt om op zomergreens te spelen en ook veel aandacht aan die greens besteedt. De keerzijde is dat er dit jaar blijkbaar geen enkele aandacht is besteed aan de wintergreens. De (grote) cups steken vaak boven het maaiveld uit, eromheen is het soms erg modderig of nauwelijks egaal en het putten had dan ook meer weg van een tombola.

Maar zelfs deze tekortkoming wordt door de Welderns overwonnen. Dat de baan hier en daar nog nat was, mocht de 50 deelnemers, waarvan er 9 zich beperkten tot het lopen van 10 holes, niet deren. Het was weliswaar koud, het voorspelde zonnetje bleef uit maar het gezelschap was aangenaam en de stemming zat er, zoals altijd bij de Welderns, goed in.

We mochten vandaag twee nieuwe deelnemers begroeten: Frans Bouwmeister en Balthasar Uilenreef. Beiden volbrachten hun maidenwedstrijd met een alleszins acceptabele score. Wie ook goed scoorden, waren de personen die birdies scoorden. Erg veel birdies dit keer vanwege de wintergreens. Maar degene die een echte birdie scoorde was Wim Selles. Wim, die zoals vele Welderns weten normaal gesproken eigenlijk nauwelijks een misslag heeft, had die deze keer wel. Met die misslag trof hij vol een meerkoet, die op slag dood was. Met de nadrukkelijke bedoeling is om verder dierenleed te voorkomen, vond de wedstrijdleiding het daarom gepast om de aanmoedigingsprijs dit keer aan Wim Selles uit te reiken in de hoop dat hij zijn aantal misslagen in de toekomst zoveel mogelijk zal weten te beperken.

De 9 deelnemers aan de 10 holes wedstrijd waren weer gezellig aanwezig bij het uitholen van hole 19. Jetty van der Hoek werd de winnares van dat selecte gezelschap met een score van 31 punten over 10 holes. Opvallend was dat de 2de en 3de plaats ook naar dames gingen, naar resp Truus Zijlstra en Elly Geerlings.

De overall uitslag kent vanwege de wintergreens hoge scores:

1. Klaas Nienhuis 52 stbf ptn
2. Geert Versteeg 46 stbf ptn
3. Rob Jansen 43 stbf ptn, PHCP 12
4. Bart Lintsen 43 stbf ptn, PHCP 30
5. Dick Hindriks 41 stbf ptn, PHCP 25
6. Dik Wildenbeest 41 stbf ptn, PHCP 31
7. Frans Meuleman 40 stbf ptn, PHCP 8

Zoals bekend telt elke wedstrijd mee voor het winterklassement. Voor de eerste 3 plaatsen is er een spannende strijd gaande. Met nog slechts 4 te spelen wedstrijden is de tussenstand voor de eerste tien als volgt:

1 Rob Jansen 57
2 Paul Kerckhoffs 48
3 Klaas Nienhuis 46
4 Henk Lups 29
5 Ellen de Wolf 28
6 Aad Soeteman 27
7 Rienk de Jager 26
8 Jan Suijs 23
9 Jan Visser 21
10 Bart Lintsen 20

Volgende week spelen we een greensome Chapman stableford, een wedstrijd voor teams van 2 personen. De startlijst wordt gemaakt door Martin Thijssen. Wedstrijdleider is Rob Jansen en Nico Broex is zijn assistent.

Namens de Welderns Commissie

Johan de Vet

Welderns 23 januari 2015

Het was het al weer de derde wedstrijd van de Welderns op Bleijenbeek. Zo lang Welderen CC gesloten blijft, probeert de commissie afspraken te maken met Bleijenbeek om daar te mogen spelen. Dat kan echter meestal niet op de woensdagen.

In totaal 19 deelnemers gingen van start in een halve shotgun, verdeeld in 7 flights over 9 holes van de par 3-4 en de eerste 9 holes van de grote baan. Hole 7 was gesloten om de hole te ontzien.
De weersomstandigheden waren goed. Het was koud, rond het vriespunt, met gelukkig weinig wind, zodat de kou toch hanteerbaar was. De baan was in een heel behoorlijke conditie. Door de bevroren toplaag was er geen wateroverlast. De vorst in de grond zorgde overigens wel voor verrassingen met name op de keiharde greens. Ballen die hoog op de green aan kwamen, maakten een reuze stuit en sprongen soms alle kanten op. Dat was voor de meesten even zoeken naar de juiste aanpak. Lastig spelen dus en dat bleek ook uit de scores. Er zijn geen birdies geslagen. De volgorde is bepaald op de ex hcp omdat zowel op par 3-4 als eerste 9 holes op de grote baan werd gespeeld en er 2 Phcp’s per speler te verrekenen waren.

Lees meer: Welderns 23 januari 2015

Welderns 16 januari 2015

Ieder nadeel heeft zijn voordeel

Ook deze week bij de Welderns. De baan in Elst was nog steeds gesloten vanwege de enorme nattigheid, dus werd er deze week ook uitgeweken naar de baan Blijenbeek in Afferden. Niet op woensdag maar op vrijdag. Het nadeel was dat er geen ruimte was om de starten voor de normale 18 holes en het voordeel was dat er een arrangement op maat werd gemaakt voor Shotgun te spelen op de par 3 - 4 baan in combinatie met de eerste 9 holes van de grote baan. Tot verrassing van de 20 deelnemers een hele mooie combinatie met uitdagende holes. De combinatie van banen bleek ook wel weer een nadeel voor de berekening van het aantal stableford punten maar het voordeel was dat onze voorzitter Rob in rap tempo alle scorekaarten gecontroleerd heeft zodat de einduitslag de ware uitslag is.

Ook op de baan Blijenbeek waren plekken met tijdelijk water. Voordeel voor de flightgenoten van Tosca. Tosca riskeerde natte enkels om de balletjes van de heren flightgenoten eruit te vissen. Gedurende de wedstrijd zorgde het prachtige weer, met voorjaarszon, dat de nadelen ruimschoots werden omgezet in voordelen en hebben alle deelnemers genoten van dit uitstapje naar Afferden.

Lees meer: Welderns 16 januari 2015

Welderns 7 januari 2015

Voor deze wedstrijd waren we te gast op Bleyenbeek omdat de golfbaan van Welderen vanwege het vele water gesloten is. Er was plaats voor 10 flights. Bij zonsopgang waren de eerste deelnemers al onderweg want er werd voor deze gelegenheid dankbaar gebruik gemaakt van het carpoolen en dat kost toch wel wat extra tijd. Hoewel er ook op de baan van Bleyenbeek sprake was van wateroverlast werd het een fantastische golfdag: de hele dag een stralend zonnetje en een aangename temperatuur! Het was genieten! Het was een dagje uit! Van zonsopgang tot …….. zonsondergang!

De uitslag

1. Paul Kerckhofs met 41 punten!
2. Aad Soeteman met 37 punten
3. Ellen de Wolff met 34 punten
4. Frans Meuleman met 31 Punten (phcp 11)
5. Ton Boerhof met 31 punten (phcp 13)
6. Han Bohlken met 30 punten
7. Rob Jansen met 28 punten

Lees meer: Welderns 7 januari 2015