Golfclub Welderen

Welderns 28 december 2016

2016De laatste wedstrijd van 2016 alweer! De laatste van de in totaal 51 wedstrijden die door de Welderns commissie zijn georganiseerd. Daarvan gingen er 5 niet door vanwege de slechte weersomstandigheden, zodat er 46 wedstrijden daadwerkelijk zijn gespeeld. Vandaag 47 deelnemers (37 voor 18 holes en 10 die 10 holes speelden) die het totaal over 2016 op 3139 deelnemers aan de Welderns wedstrijden bracht; een gemiddelde deelname over het hele jaar van afgerond 68 deelnemers en dat is een absoluut record! Het is duidelijk dat de Welderns wedstrijden in een behoefte voorzien en het kan dan ook niet anders dan dat de commissie vol vertrouwen kijkt naar 2017.

Lees meer: Welderns 28 december 2016

Welderns 21 december 2016

lenteherfstTotaal 55 deelnemers, 42 voor de 18 holes en 13 voor de 9 holes wedstrijd, namen deze woensdag deel aan de Welderns wedstrijden. Bij de start van de eerste flights was het nog wel merkbaar dat het een paar graden onder nul was geweest maar geleidelijk aan zorgde een mager zonnetje ervoor dat iedereen weer blij was dat hij/zij zich had aangemeld voor deelname aan deze wedstrijd.

In het clubhuis was de gebruikelijke aangename sfeer die ook nog een bijzonder karakter had vanwege het feit dat 'onze' vaste restaurant medewerker, Elize Nijenhuis, van de Weldernsdeelnemers afscheid nam vanwege het feit dat ze gekozen heeft te stoppen met haar werk bij Welderen. Onze voorzitter, Rob Jansen, memoreerde haar betrokkenheid bij de Welderns van de afgelopen 19 jaar. Als dank bood hij Elize namens de Welderns een mooi bloemstuk aan.
De B.V. trakteerde de aanwezigen op gluwein en schalen met hapjes.

De uitslagen

Birdies
Thea van Veen op hole 4.

9 holes
1. Carien Soeteman- Ooostveen 14 punten ehcp 37,0
2. Gerda Huizer 14 punten ehcp 49,0
3. Jan Ram 13 punten

18 holes
1. Henk Arends 33 punten
2. Rienk de Jager 31 punten ehcp 14,2
3. Rob Jansen 31 punten ehcp 14,4
4. Bert Hattink 31 punten ehcp 21,9
5. Ankie Cillekens 31 punten ehcp 27,9
6. Leen Huizer 29 punten ehcp 23,4
7. Jan van Dongen 29 punten ehcp 26,9
8. George van Noesel 29 punten ehcp 28,5

Volgende week, de laatste woensdag van het jaar. Johan de Vet is wedstrijdleider en ondergetekende maakt de startlijst. De 9 holes wedstrijd start volgende week van hole 1!

Fijne kerstdagen.

Namens de Welderns commissie.

Welderns 7 december 2016

lenteherfstDe dag begon met een verdrietige gebeurtenis. Michel Frankfort, een van de meest trouwe deelnemers aan de Welderns wedstrijden is op 2 december op 81-jarige leeftijd overleden en natuurlijk werd hij door de aanwezige deelnemers kort herdacht. Michel zou gewild hebben dat de wedstrijd normaal werd gespeeld en dat gebeurde dus ook.

Na zo’n negatief bericht is het altijd lastig om met positief nieuws te komen, maar dat was er wel degelijk. Tot groot genoegen van vrijwel iedereen bleek de baan er goed bij te liggen. Het is duidelijk dat de greenkeepers de Sinterklaasperiode vooral ook gebruikt hebben om – na de herfststorm – het blad en afgewaaide takken zo goed mogelijk op te ruimen en ook andere herstelwerkzaamheden te verrichten. De baan ligt er zelfs zo goed bij, dat de tijdelijke winterregel (het droppen van een nieuwe bal indien de oorspronkelijke bal niet in het vele blad kan worden gevonden) wordt ingetrokken. Hulde aan de greenkeepers en we conformeren ons dus weer aan de twee winterregels van de R&H-commissie met dien verstande dat we de plaatsingsregel iets gunstiger voor de deelnemers uitleggen. Plaatsen mag niet alleen op het kortgemaaide deel van de fairway maar door de hele baan (dus ook in het bos, maar niet in bunkers of in een waterhindernis).

Een tweede positief bericht is de succesvolle migratie van Proware naar E-Golf4U. Deze wedstrijd was de eerste grote wedstrijd die met het nieuwe softwarepakket werd ondersteund en het verliep prima. Hoewel nog niet iedereen thuis is op het nieuwe ledenportaal, blijkt het programma uiterst gebruiksvriendelijk en vooral voor de commissie betekent dit een grote verlichting van de werkzaamheden. Houdt vooral de mail in de gaten m.b.t. de WebApp E-Golf4U, waardoor ook vanaf de smartphone vrijwel alle handelingen kunnen worden verricht.

Er was vandaag één birdie te melden, die door Ankie Cillekens op hole 11 werd gemaakt.

Uitslag 9 holes

1. Gerard van de Looi 18 punten
2. Elly van Hulst 16 punten
3. Jan Ram 15 punten

Uitslag 18 holes

1. Wim Selles 42 punten
2. Ankie Cillekens 41 punten
3. Arie Puiman 36 punten PHCP 23
4. Harry van den Brink 36 punten PHCP 31
5. Dik Wildenbeest 35
6. Wiep Pere 34 punten PHCP 30, exhcp 26.4
7. Hieke de Boer-Postma 34 punten PHCP 30, exhcp 26.8
8. Henk Tiedink 34 punten PHCP 34

De volledige uitslag van beide wedstrijden vindt u op het ledenportaal.

Volgende week spelen we weer een stablefordwedstrijd met één Mulligan en is Charlotte Donkersloot de wedstrijdleider. Rob Jansen is haar assistent en maakt de startlijst.

Namens de commissie van de Welderns,
Johan de Vet.

Welderns 30 november 2016

hol12Wollen mutsen, oorwarmers, meerdere handschoenen, thermo hemden, drie paar truien, alles was uit de kast gehaald om goed warm 9 of 18 holes te gaan lopen. De balletjes klutsten in het begin alle kanten op, geen pitchmark te bekennen, op de greens smoorden de balletjes in de rijp-resten. Maar de temperatuur steeg al snel, balletjes deden beter wat de bedoeling van de golfer was, de scores liepen op. En zo werd het voor 65 golfers (48 voor 18 en 17 voor 9 holes) een heerlijke golfdag. De temperatuur werd steeds beter, geen wind, de oorwarmers en de extra trui konden weer uit.

Henk Arends maakte als enige een birdie en wel op hole 10.

De eindstanden wat betreft de ereplaatsen waren als volgt :

18 holes
1. Jo Ceelen 37 pt ehcp 25.6
2. Rien Karijoredjo 37 pt ehcp 26.2
3. Ankie Cillekens 34 pt
4. Rienk de Jager 32 pt ehcp 14.2
5. Jan van Dongen 32 pt ehcp 26.9
6. Henk Arends 31 pt ehcp 25
7. Wiep Pere 31 pt ehcp 26.1
8. Trees Geling 31 pt ehcp 34.3

9 holes
1. Stephanie Roosenboom 20 pt
2. Jan Ram 19 pt
3. Friedel Gortzen 16 pt ehcp 42
4. Truus Vorstermans 16 pt ehcp 45

Volgende week zullen wij gebruik gaan maken van het nieuwe IT-systeem eGolf4U. Dat brengt ook veranderingen met zich mee voor het inschrijven en de score-opgave. Houd de komende week uw email goed in de gaten, want u zult een duidelijke uitleg krijgen hoe u zich moet inschrijven. Inschrijven kan vanaf zondagmiddag. Als u zich al ingeschreven hebt, moet u dat dan opnieuw doen. Johan de Vet is dan wedstrijdleider, Hieke de Boer maakt de startlijsten.

Namens de Welderns Commissie
Aad Soeteman

Welderens 23 november 2016

kar in plasNa 2 afgelaste wedstrijden vanwege de regen, was het vandaag een prima golfdag. Althans qua weersomstandigheden, want de baan was nog steeds bezaaid met blad. De keuze van de exploitant om pas met blad ruimen te gaan beginnen als al het blad is gevallen blijkt te zijn ingegeven door defecte machinecapaciteit, waardoor pas deze week echt kan worden begonnen met het ruimen van het blad. De commissie had ingespeeld op die moeilijke baanomstandigheden met een tijdelijke winterregel en daarom mocht iedereen een nieuwe bal zonder straf in het spel brengen als alle flightgenoten duidelijk hadden waargenomen dat de bal wel op de fairway was geland maar niet kon worden gevonden tussen al het blad.

Lees meer: Welderens 23 november 2016

Welderns 16 november 2016

IMG 1044De wedstrijd die geen wedstrijd werd. Dat was het geval vandaag. Bij aankomst om 8.45 uur was het flink aan het regenen. Er waren al wat afzeggingen en bij diverse deelnemers was de animo om te starten niet heel groot onder deze condities. Na ampel beraad besloot de wedstrijdleider de wedstrijd af te gelasten. Voor hen die de regen wilden trotseren was er vanzelfsprekend geen enkele belemmering om de baan in te gaan. Ook de 9 holes wedstrijd werd afgelast, maar tegen 11.30 uur zou het weer opklaren, dus voor hen die wilden spelen lagen de scorekaarten klaar. 

Later op de ochtend werd het weer inderdaad geleidelijk beter. De spelers in de baan zullen daar van genoten hebben.

Volgende week, 23 november spelen we een driebal stableford met mulligan. Aad Soeteman is wedstrijdleider en Charlotte Donkersloot maakt de startlijst.

Rob Jansen, 16 november 2015.

N.B. Tot 20 november kunt u zich nog aanmelden voor de herhalingscursus of beginnerscursus voor de Reanimatie. Geef uw naam en e-mailadres aan mij door op jans41.golf@gmail.com. Dat is voldoende.

Welderns 9 november 2016

IMG 1248Aan het aantal aanmeldingen is vaak al te zien dat onze weervrouwen en -mannen, zoals Helga van Leur en/of Gerrit Hiemstra, niet veel goeds voorspellen voor de woensdag van de komende week. Ook Buienradar.nl wordt vaak in de overweging om in te schrijven voor de komende Welderns wedstijd betrokken. Maar uiteindelijk verschenen er toch 44 deelnemers voor de 18 holes wedstrijd en 6 voor de 9 holes wedstrijd.

Lees meer: Welderns 9 november 2016

Welderns 2 november 2016

foto welderns 13 01 2016 1Voor deze eerste wedstrijd van het winterseizoen hadden zich 58 deelnemers aangemeld voor de 18 holes wedstrijd en 17 voor de 9 holes. Ook zijn we vroeger gestart dan gebruikelijk voor de winter, maar dat kwam omdat we uiterlijk 14.00 uur op hole 19 moesten zijn. Voor de eerste keer met een nieuw of schoon balletje, die werden verdeeld onder de drie beste spelers van de dag.

Er waren weer twee nieuwe leden te verwelkomen, nl Friedel Gortzen en Gerda Huizer. Het weer was van alles wat. Voor het eerst sinds lang een beetje natte baan, met veel blad, regen afgewisseld met zon, en wind. Maar dat mocht de pret niet drukken en iedereen heeft zijn of haar ronde kunnen afspelen. Omdat er veel gezocht moest worden tussen de bladeren en dat voor veel oponthoud zorgde, is het vanaf volgende week toegestaan om de bal te droppen als alle flightgenoten het er mee eens zijn. Dit zonder strafslag. Plaatsen van de bal daarentegen is nog niet toegestaan, en zonder toestemming van je marker is het dus ook verboden om je bal op te pakken om deze te identificeren. Dit kost je anders 2 strafslagen!!!

En tot ieders grote vreugde kwam Jon Hill na lange tijd langs om met ons wat te drinken. Fijn dat je er weer een keer was Jon. Namens ons allen heel veel sterkte en hopelijk tot snel.

Dan nu de uitslag:

Birdies waren er voor Albert van Ostaden op hole 4, Hans Bertels op hole 5, en Paul Kerckhoffs op hole 10.

9 Holes wedstrijd:
1. Hein van Harn met 16 stb. en phcp 17
2. Truus Zijlstra met 16. stb. en phcp 19
3. Francien v.d. Looi met 16 stb. en phcp 21

18 Holes wedstrijd:
1. Paul Kerckhoffs met 35 stb.
2. Jan Heijne met 33 stb. en phcp 36
3. Wim v.d. Broeke met 33 stb en phcp 41
4. Charlotte Donkersloot met 32 stb.
5. Gijs de Winkel met 31 stb. en phcp 24
6. Albert van Ostaden met 31 stb. en phcp 29
7. Tosca Thijssen met 30 stb. en phcp 29
8. Ankie Cillekens met 30 stb. en phcp 31 

Volgende week spelen we weer een halve shotgun 3 Bal Stb, met 1 Mulligan. Wedstrijdleider is Nico Broex, en assistent-startlijstmaker is Johan de Vet.

Namens de Weldernscommissie,

CharlotteDonkersloot.

Blijven oefenen...

Slotdag Welderns 2016

einddag welderns 2016Een prachtige golfdag, dat was het afgelopen woensdag. Mooi rustig herfstweer met een plezierig zonnetje gedurende een deel van de dag en een baan in goede conditie. Wat wil je nog meer als je met 96 deelnemers een Texas Scramble Strokeplay speelt in de traditionele slotwedstrijd van het zomerseizoen van de Welderns op golfbaan Bleijenbeek. Daarmee werd de herinnering aan de natte grijze en koude herfstdag van de slotwedstrijd in 2015 voorgoed verdrongen. Met 96 inschrijvingen hadden we ook een record te pakken. Nog nooit waren er zoveel deelnemers op de slotdag. Het bordes stond helemaal vol bij de groepsfoto. 

Voor het verslag met alle foto's kunt u hier klikken.

Lees meer: Slotdag Welderns 2016

Welderns 28 september 2016

foto welderns 2Voor deze wedstrijd kwamen we tot een record wat betreft de inschrijvingen van dit seizoen:
75 voor de 18 holes, 15 voor de 9 holes wedstrijd. Na overleg met de B.V. van Welderen kregen we een half uur extra starttijd waar we gretig gebruik van hebben gemaakt! Zo stond deze woensdag de hele dag in het teken van de Welderns: van ’s morgens vroeg (8.38 uur starttijd eerste flight) tot laat in de middag (16.30 uur prijsuitreiking).

Lees meer: Welderns 28 september 2016

Welderns 21 september 2016

foto01De zomercompetitie begint op het einde te lopen. Vandaag werd de op één na laatste funwedstrijd gespeeld: strokeplay met als bijzonderheden dat bij drie slagen boven de eigen PAR de bal moest worden opgeraapt en dat iedereen één Mulligan mocht nemen. Daarmee wordt ook voorkomen dat de wedstrijd qualifying wordt, want én een strokeplaywedstrijd én een qualifying wedstrijd staat garant voor lange doorlooptijden.

Lees meer: Welderns 21 september 2016

Welderns invitatiewedstrijd 2016

DSC 0577De senioren invitatiewedstrijd is één van de jaarlijkse hoogtepunten van de Welderns. De wedstrijd mag zich steevast in een grote belangstelling verheugen. Ook dit jaar was dat het geval met meer dan 100 deelnemers.

Lees hier het uitgebreide verslag.

Welderns 3 augustus 2016

zwanenVoor deze wedstrijd hadden zich 84 golfers aangemeld: 71 voor de 18 holes, 13 voor de 9 holes. De eerste flight ging om 8.22 uur van start. Dat was vroeg opstaan: niet alleen voor de eerste flights, maar zeker ook voor de wedstrijdleiding en het personeel van de horeca! Ondanks de slechte weersvoorspellingen gingen de spelers welgemoed op pad. Dat je niet altijd blind moet varen op het kompas van het buienalarm bleek tijdens deze wedstrijd wel weer. De slechte voorspellingen bleken enigszins mee te vallen. Toch kwam de nattigheid in de baan en op de greens het golfspel niet ten goede! Na het invoeren van de scorekaarten gaf het systeem een CBA van -1 aan.

De uitslag
1. Trees Geling met 38 punten (masterplaats!)
2. Rienk de Jager met 36 punten
3. Frans Bouwmeister met 35 punten
4. Ellen de Wolff 34 punten, lst.9: 19
5. Henry Opdam met 34 punten, lst.9: 14
6. Bert Brand met 32 punten
7. Han Bohlken met 31 punten, ltst 9: 18
Daarna volden Charlotte Donkersloot, Tosca Thijssen, Martin Thijssen en Jan Daalhuizen ook met 31 punten maar met een lagere score op de laatste 9 holes.

Birdies
De enige birdie van de dag was voor Derk de Boer op hole 7.

Wel en wee
Voor Marijanne van den Dool was er een kaart: zij heeft een knieblessure en zal de eerste maanden niet meer kunnen golfen. George van Noesel is even uit beeld vanwege een staaroperatie. Voor hen en voor alle anderen die graag weer een balletje zouden willen slaan op de golfbaan maar dat door omstandigheden niet kunnen: Van harte beterschap!!!

Volgende wedstrijd
De invitatiedag op 10 augustus!
Voor deze wedstrijd hebben alle deelnemers aan de Welderns een uitnodiging ontvangen.

Aanmelden kan t/m 7 augustus (dus t/m zondagavond i.p.v. maandagmiddag) via ledenportaal. Er is nog ruimte!

Namens de commissie van de Welderns,
Hieke de Boer

Welderns 6 juli 2016

zwanenVoor het eerst sinds lange tijd weer een droge zonnige weldernsgolfdag. Deze week een qualifyingwedstrijd waarbij iedereen weer kans had om zijn ringerscore te verbeteren, en uiteraard door de winnaar een plaats voor de Masters 2017 kon worden veroverd. Er waren 59 deelnemers voor de 18 holes wedstrijd en 17 gingen de strijd over 9 holes aan.

Op onze golfbaan is de natuur prachtig en zijn er ook vele dieren te bewonderen. Ook dit jaar zijn er weer twee zwanenparen te bewonderen die wederom hun beste pootje hebben voorgezet door voor nageslacht te zorgen. Ze zaten bij het slootje halverwege hole 2 en de 18 holes lopers konden op hole 17 de andere zwanenfamilie bewonderen. Wat is golfen toch een heerlijke sport!

Er waren 2 birdies en wel voor Henk Tiedink en voor Jan van Dongen, beiden op hole 4.

9 Holes:
1. Bert Bruning met 22 stb.
2. Peter Boers met 18 stb en lst 6 14
3. Elly van Hulst met 18 stb en lst 6 12

Bert Bruning gaat hierdoor van hcp 38.0 naar hcp 35.0. Proficiat!

18 holes:
1. Peter Havelaar met 40 punten.
2. Evaline Hendriks met 37 stb.
3. Wiep Pere met 34 stb en lst 9 16
4. Henk Arends met 34 stb en lst 9 14
5. Jo Ceelen met 33 stb en lst 9 18
6. Hennie Helsen met 33 stb en lst 9 15 en lst 6 10
7. Rienk de Jager met 33 stb en lst 9 15 en lst 6 9
8. Ankie Cillekens met 33 stb en lst 9 14

De CBA was deze keer -2, waardoor Evaline en Peter hun HCP extra hebben verlaagd. Gefeliciteerd en voor Peter ook de Mastersplaats 2017.

Volgende week spelen we een driebal stb met Mulligan. De spelvorm is 9 holes eclectic (zie website). De startlijst wordt gemaakt door Rob Janssen en Martin Thijssen is de wedstrijdleider.

Namens de Weldernscommissie,
Charlotte Donkersloot.

Welderns 29 juni 2016

diversen golf 01Deze keer voor de 18 holes deelnemers een Fun wedstrijd Greensome Stableford, en een Q wedstrijd voor de 9 holes deelnemers. 63 deelnemers voor de fun wedstrijd en 9 voor de Q wedstrijd. 72 Welderns deelnemers hebben weer genoten van het golfspel en de mooie natuur.

Voor de Greensome wedstrijd was het mogelijk dat men bij de aanmelding kon aangegeven met welke Weldernsdeelnemer men een duo wilde zijn. Veel deelnemers maakten hier gebruik van. De startlijstmaker (Johan de Vet) stelden de duo's samen voor diegenen die niet vooraf hadden aangegeven met wie ze wilden spelen. De flights voor de 9 holes werden door loten ingedeeld.

De wedstrijd verliep vlot, nagenoeg alle flights leverende hun scorekaart binnen de 4,5 uur in bij de wedstrijdleiding. Gedurende de wedstrijd moest af en toe de paraplu even open voor een miezerig buitje maar op hole 19 kon onder het genot van een drankje (en soms een hapje) de prijsuitreiking worden afgewacht. De prijswinnaars keerden huiswaarts met een bakje Betuwse kersen.

De uitslagen

9 holes
1. Elly van Hulst 18 punten phcp 21
2. Peter Boers 18 punten phcp 23
3. Thea van der Veen 17 punten phcp 13

18 holes
1. Jan van Dongen en Ad Hansen 35 punten
2. Albert van Ostaden en Henry Opdam 34 punten
3. Ankie Cillekens en Johan de Vet 33 punten
4. Corrie de Vet en Frans Kaart 30 punten phcp 32
5. Corrie Holweg en Henk Welling 30 punten phcp 34
6. Wiep Pere en Wim Selles 29 punten phcp 36
7. Evaline Hendriks en Wolfgang Graets 29 punten phcp 37

Volgende week spelen we Q wedstrijd met mogelijkheid voor een Masterplaats. Charlotte Donkersloot is de wedstrijdleider en Hieke de Boer maakt de startlijst.

Namens de Welderns commissie.

Nico Broex

Welderns 22 juni 2016

image2Deze keer een sponsorwedstrijd voor de Stichting Handicart. Voor de 18 holes wedstrijd waren er 51 en voor de 9 holes 15 deelnemers. Van de deelnemers aan de 18 holes werd een bijdrage van € 10,- gevraagd en van de deelnemers voor de 9 holes werd € 5,-. Mede door de vele regenval van de afgelopen dagen werd de baan als zwaar ervaren hetgeen ook tot uitdrukking kwam in de uiteindelijke resultaten en een CBA van -2 R.O. Dus voor alle deelnemers blijft de handicap ongewijzigd.

Aan het begin van de prijsuitreiking werd het mooie sponsorbedrag van € 585,- door Charlotte Donkersloot, ondersteund door een spontaan applaus van hole 19, overhandigd aan René van Brandenburg. René is binnen de golfclub Welderen de ambassadeur voor de Stichting Handicart, hij dankte alle deelnemers voor dit mooie bedrag dat geheel overgaat naar de Stichting Handicart.

Vanwege deze bijzondere sponsorwedstrijd zijn de prijzen (bonnen) beschikbaar gesteld door de club en werden de deelnemers op het zonnige terras door de club getrakteerd op bitterballen.

De uitslagen

Birdies
Geen!

9 holes
1. Teus van Cappellen 18 punten
2. Carien Soeteman – Oostveen 17 punten
3. Bert Bruning 14 punten

18 holes
1. Rienk de Jager 32 punten
2. Henry Opdam 30 punten lst 9: 15 punten
3. Annie Arends-Goorhuis 30punten lst 9: 12 punten
4. Evaline Hendriks 29punten
5. Ankie Cillekens 27 punten lst9: 16 punten
6. Charlotte Donkersloot27 punten lst 9: 13 punten
7. Truus Hendriks – Modderkolk27 punten lst 9: 9 punten

Volgende week spelen we FUN Greensome Stableford met deze keer de variatie dat je als duo mag inschrijven. Vind je het leuk deze Greensome te spelen met een collega Welderns naar keuze, geeft dit dan aan bij het inschrijven. Geef je niemand aan, dan deelt de startlijstmaker je in. Johan de Vet maakt de startlijst en ondergetekende is de wedstrijdleider.

Namens de Welderns commissie.

Nico Broex

Old Granddad kwalificatie

regio deelnemersOp 19 mei en 14 juni hebben 19 opa’s van Welderen de kwalificatiewedstrijden voor de OGD trofee 2016 gespeeld. Overall winnaar werd Henk Arends ! Henk kreeg de door OGD ter beschikking gestelde OGD-trofee. Ook de OGD-caps, OGD wijnen, OGD stropdas en OGD-golfballen voor neary’s (Arie Puiman, Eef Weenink) en longest-drive( Bert Ausma,Willem Zweers) konden weer worden uitgereikt. Willem Zweers won zelfs een club-car.

Lees meer: Old Granddad kwalificatie

Welderns 15 juni 2016

diversen golf 01Voor de halve shotgun met als spelvorm Matchplay tegen bogey hadden zich 38 golfers aangemeld, voor de 9 holes wedstrijd 9. Welgemoed kwam iedereen zich keurig op tijd melden, maar helaas de regen werd de grote spelbreker. Het water kwam met bakken tegelijk naar beneden. Na wat overleg heen en weer werd besloten de wedstrijd een uurtje later van start te laten gaan. Een extra kop koffie ging er goed in maar de baan was inmiddels drijfnat, de plassen stonden op de greens en het regende nog steeds. Dit alles geconstateerd te hebben werd besloten de wedstrijd te cancelen. Velen kozen direct de weg terug naar huis, anderen bleven toch nog even wachten om vervolgens tussen de buien door alsnog een aantal holes te gaan lopen. De commissie van de Welderns trok zich terug voor het na de wedstrijd geplande overleg.

Lees meer: Welderns 15 juni 2016

Welderns 8 juni 2016

rienkdejagerVoor deze Qualifying wedstrijd hadden zich een record aantal van 82 deelnemers opgegeven: 72 voor de 18-holes wedstrijd en 10 voor de 9 holes. Helaas moest Rienk de Jager zich ter plekke afmelden voor de wedstrijd. Na een paar oefenballen op de drivingrange had hij toch te veel last van een blessure. Maar in plaats van naar huis te gaan, ging Rienk de ballenwassers op de baan legen en opnieuw met schoon water vullen. Geweldig Rienk, en namens ons allen en alle andere golfers reuze bedankt.

Lees meer: Welderns 8 juni 2016

Welderns 4 mei 2016

IMG 1248Een heel uitgebreid verslag dit keer met de aankondiging van de Kees van Mierlo-bokaal op 11 mei. U vindt het allemaal hier.

Wederns 20 april 2016

FullSizeRenderMet 61 deelnemers voor de 18 holes wedstrijd en 13 deelnemers voor de negen holes waren de Welderns weer ruim vertegenwoordigd op de golfbaan. Gestimuleerd door het mooie weer begonnen de spelers verwachtingsvol aan deze qualifying wedstrijd, in de hoop om of in de buffer te spelen, of de handicap te verbeteren, of zelfs de master plaats te veroveren. Uiteindelijk vielen de resultaten voor velen toch behoorlijk tegen. Maar voor diegene die naast het golfen ook nog oog had voor de ontluikende natuur op de baan werd het toch een mooie dag!

De uitslag

9 holes
1. Elly van Hulst met 17 punten
2. Truus Vorstermans met 16 punten
3. Johan de Vet met 14 punten.

18 holes
1. Bert Brand met 36 punten, 21 op de laatste 9
2. Jan Ram met 36 punten, 17 op de laatste 9
3. Arie Puiman met 35 punten
4. Toon van de Looi met 34 punten
5. Teus van Cappellen met 33 punten, 16 op de laatste 9
6. Jan Daalhuizen met 33 punten, 13 op de laatste 9
7. Charlotte Donkersloot met 32 punten. Ook Bert Haitink scoorde 32 punten, maar 4 minder dan Charlotte op de laatste 9.

De master plaats werd veroverd door Jan Ram! Bert Brand, die als eerste eindigde, kwam gezien zijn handicap niet voor deze plaats in aanmerking. Maar hij haalde als winnaar van de dag wel de Weldernsvlag binnen!
Na invoering van de kaarten gaf het ledenportaal een CBA van -2 RO aan. Gevolg: voor de eerste drie gaat de handicap omlaag, voor alle anderen blijft de handicap ongewijzigd. Een meevaller dus!

De Birdies

Arie Puiman op hole 1
Corrie Holweg op hole 4

Ans van Elk, Toine van der Maat en Bert Bruning deden als nieuwe leden van de Welderns voor de eerste keer mee. Voor hen een hartelijk welkom en een mooie tijd bij de Welderns toegewenst!

Volgende wedstrijden

Op 27 april, Koningsdag, wordt samen met Welderen een vlaggetjeswedstrijd georganiseerd. Aanmelding hiervoor via ledenportaal, sluiting inschrijving 23-04-2016, 23:59 uur. Op 4 mei een qualifying wedstrijd van de Welderns. Johan de Vet maakt de startlijst, Nico Broex is de wedstrijdleider.

Namens de commissie van de Welderns,
Hieke de Boer

Welderns 13 april 2016

IMG 1248‘Play the ball as it lies, play the course as you find it, and if you cannot do either, do what is fair. But to do what is fair, you need to know the Rules of Golf.’

Bovenstaand citaat is de inleiding van de Rules of Golf. Slechts 34 regels leiden de golfers langs obstakels op weg naar het volbrengen van 18 holes, maar voor menigeen is het een lijdensweg als de kennis van die regels niet voldoet of niet actueel is. Daarom besteedt de Welderns commissie ook dit jaar tijdens een aantal funwedstrijden extra aandacht aan die regelkennis d.m.v. het behandelen van een regelvraag. Vandaag stond de eerste casus op het programma, die overigens vooraf was afgestemd met de voorzitter van de R&H-commissie en met de clubreferee. Voor hen die niet aan de wedstrijd meededen of konden meedoen, is de vraag en het antwoord aan het einde van het verslag bijgevoegd. De volgende regelvraag in mei gaat over waterhindernissen en dan kan de foto hiernaast wel eens een rol gaan spelen.

60 Deelnemers stonden vandaag aan de start; 51 voor de 18 holes wedstrijd en 9 personen speelden een 9 holes wedstrijd. De spelvorm was stableford, waarbij het was toegestaan één Mulligan te nemen. Geen qualifying wedstrijd dus, hoewel iedereen vrij is om vóór de wedstrijd een Q-sticker te halen en aan zijn of haar marker te melden dat er een Q-kaart wordt gelopen i.p.v. een funwedstrijd. Het resultaat telt dan dubbel: voor de handicap en voor het dagklassement.

Het weer was prima, de baan lag er zeer behoorlijk bij en het gezelschap was als altijd zeer vrolijk gestemd. Daar kon zelfs de niet gemakkelijke regelvraag (40 % had het goede antwoord) geen roet in het eten gooien. Er werd vandaag één birdie gescoord door Paul Kerckhoffs op hole 14.

De uitslag van de 9 holes wedstrijd:
1. Peter Boers 19 stbfptn
2. Harry Beukman 16 stbfptn
3. Bert Bax 13 stbfptn

De uitslag van de 18 holes wedstrijd:
1. Paul Kerckhoffs 40 stbfptn
2. Jan van Dongen 34 stbfptn, PHCP 30
3. Wim Selles 34 stbfptn, PHCP 41
4. Corry Graven 33 stbfptn
5. Tosca Thijssen 32 stbfptn, PHCP 29
6. Ankie Cillekens 32 stbfptn, PHCP 32
7. Frans Meuleman 31 stbfptn, PHCP 13

Volgende week spelen we een qualifying wedstrijd. De startlijsten voor de 18 holes en de 9 holes wedstrijd worden gemaakt door Martin Thijssen die tevens assistent is. Hieke de Boer treedt op als wedstrijdleider.

Namens de Welderns commissie
Johan de Vet

Regelvraag 13-04-2016

Tijdens een Q-wedstrijd sla je bij hole 1 je slag naar de green over de achterste greensidebunker, bijna het bos in. Op weg naar je bal zie je dat de eerste flight van die dag (een tweebal) klaar staat om op hole 8 af te slaan. Zij zien jou niet vanwege het bos dat er tussen jullie staat, maar jij hoort de afslag van persoon A en zijn commentaar: “Water!” Daarop zegt persoon B: “Ach, neem toch een Mulligan”. Vervolgens hoor je duidelijk dat er nog twee keer wordt afgeslagen. Je kent beide personen, en weet dat die zelden of nooit in de buffer lopen.

Je besluit om het geval voor je te houden en je wedstrijd er niet door te laten verpesten. Bij hole 19 ben je alles vergeten en toast je met je flightgenoten op jouw goede resultaat: 38 stablefordpunten. Bij de prijsuitreiking hoor je tot je stomme verbazing dat persoon A met 39 stablefordpunten jou heeft afgetroefd en de Masterplaats voor je neus heeft weggekaapt. Als je vervolgens de kaart van persoon A bij de commissie opvraagt, zie je dat hij op hole 8 een PAR heeft genoteerd. Je meldt alsnog het voorval bij de commissie.

Wat moet de commissie doen, nadat die na onderzoek heeft vastgesteld dat persoon A op hole 8 inderdaad met instemming van persoon B een Mulligan heeft gebruikt?

A. Met de prijsuitreiking is de uitslag officieel bekend gemaakt en dus definitief. De commissie kan niets meer voor je doen. Je hebt pech gehad.
B. De commissie handhaaft de uitslag, maar geeft jou alsnog 2 strafslagen omdat je niet hebt ingegrepen bij een duidelijke overtreding van de Regels en dus de ontstane situatie had kunnen voorkomen.
C. De commissie diskwalificeert speler A vanwege het noteren van een te lage score op hole 8.
D. De commissie diskwalificeert spelers A en B vanwege de afspraak de Regels niet na te leven.
E. De commissie diskwalificeert spelers A en B vanwege de afspraak de Regels niet na te leven en jij krijgt alsnog 2 strafslagen omdat je niet hebt ingegrepen bij een duidelijke overtreding van de regels en dus de ontstane situatie had kunnen voorkomen.

Juiste antwoord: D

Toelichting: Ook al zie je dat iemand in een andere flight wellicht een overtreding maakt, is het niet jouw verantwoordelijkheid om onmiddellijk ter plaatse in te grijpen. Bovendien weet je niet zeker of persoon A wel een Mulligan heeft geslagen. Hij kan ook reglementair een nieuwe bal in het spel hebben gebracht vanaf de plaats waar hij in het water sloeg. Ook kan het zijn dat persoon B twee keer heeft afgeslagen. Het beste wat je had kunnen doen, is na afloop bij betrokken personen navragen wat er nu precies aan de hand was of het voorval melden aan de Commissie, maar je kunt niet worden bestraft. Antwoorden B en E zijn dus fout.

Overigens is het wel zo dat als je vaststelt dat er tegen de Regels wordt gehandeld (ook door een speler in een andere flight) je dit direct aan de betreffende speler(s) dient te melden (mits je daartoe in staat bent). Het kan namelijk zijn dat de betreffende spelers niet goed op de hoogte zijn en je geeft hen hierbij de kans de fout nog te herstellen voordat ze hun kaart inleveren en achteraf met een DQ worden geconfronteerd. Het is ook in het belang van alle andere deelnemers aan de wedstrijd dat je actie onderneemt. Het is niet alleen sneu voor de score van een flight, maar iedereen heeft het recht om te weten wat er gaande is. Het feit dat iemand zelden of nooit in de buffer loopt, is geen argument om niets te doen. Iedereen hoort immers te spelen conform de Regels en dat heet ook etiquette.

Volgens Regel 34-1 mag door de Commissie geen straf worden opgeheven, veranderd of opgelegd nadat de wedstrijd is afgelopen. Een wedstrijd is afgelopen wanneer de uitslag officieel is bekendgemaakt. Maar er zijn (gelukkig) uitzonderingen. Antwoord A is daarom fout.

Een van de uitzonderingen is dat er voor een hole een lagere score is ingeleverd dan werkelijk gemaakt (Regel 6-6d) en daar is hier sprake van. Antwoord C en D kunnen juist zijn. Een andere uitzondering is het overtreden van Regel 1-3: de afspraak om een Regel buiten werking te stellen of een straf niet te tellen. Antwoord D is daarom het enige juiste antwoord.

Welderns 6 april 2016

welderns 04032015Voor deze eerste Qualifying wedstrijd van de zomercompetitie, die gespeeld werd over 18- of 9 holes naar eigen keuze, hadden zich 71 deelnemers opgegeven.
62 deelnemers voor 18 holes en 9 voor 9 holes. Het weer werkte zoals gewoonlijk mee en met af en toe een flauw zonnetje was het prima golfweer.

Er werd voor het eerst op hole 1 en hole 11 gestart waardoor de prijsuitreiking al om 15.45 uur was en er nog veel deelnemers aanwezig waren, wat de gezelligheid zeker ten goede kwam.

Ook waren er 4 nieuwe deelnemers te verwelkomen, nl; Jan van Dongen, Chery Smit, Bert Bax, en Teus van Cappellen.

Dan de uitslag:

Birdies waren er voor Derk de Boer en George van Noesel, beiden op hole 7. Zij mochten kiezen uit een keramiek of zilveren birdie. Na jaren van birdies op een stokje heeft de commissie besloten om dit jaar over te gaan op deze nieuwe birdies.

Uitslag 9 holes wedstrijd:

De 1e prijs was meteen voor de nieuwkomer Teus van Cappellen met 41 stableford punten.

Uitslag 18 holes wedstrijd:

1. Bert Hattink. 50 stb
2. Ad Hansen. 39 stb
3. Henk Welling. 37 stb
4. Ankie Cillekens. 35 stb
5. Charlotte Donkersloot 34 stb Lst 9 15
6. Henk Arends. 34 stb Lst 9 13
7. Jan Visser. 33 stb Lst 9 18
8. Ben Warmenhoven. 33 stb Lst 9 15

Volgende week spelen we een fun wedstrijd Vrije Teekeuze driebal stableford.
Wedstrijdleider is Johan de Vet, en startlijstmaker en assistent is Bert Bergsma.

Namens de Weldernscommissie,
Charlotte Donkersloot.

Welderns 16 maart 2016

diversen golf 01Onder toch prima omstandigheden gingen 47 liefhebbers omstreeks 9.30 uur van start op de !8 holes Wintertees en nog 2 liefhebbers omstreeks 11.30 uur op hole 1 voor 9 holes. De baanconditie was zodanig goed dat 'handycars' weer toegestaan waren. Met de inzet van 'matchplay tegen de baan'had iedere speler uitsluitend zichzelf en zijn eigen bogey als tegenstander met het 'simpel noteren' van + bij eigen par of beter, 0 bij eigen bogey en bij eigen dubbel bogey of meer. De som van het aantal 'plussen en minnen'bepaalde het eindresultaat. De doorloopsnelheid en tijd was doorsnee ok met 4 tot 4,5 uur en aansluitend een prima sfeer op hole 19.

De birdies, gehonoreerd met 1 ingelegde en nu uitgereikte bal

 • Ton Boerhof hole 7
 • Ceelen hole 3
 • Johan de Vet hole 11
 • Rob Jansen hole 11
 • Anki Cillekens hole 7

De uitslag:

 1. Harrie Besselink 12+ phcp 19 (ingelegde ballen/3 +++)
 2. Johan de Vet 11+ phcp 8 (ingelegde ballen/3)
 3. Jo Ceelen 10+ phcp 18 (ingelegde ballen/3 )
 4. Rob Jansen 9+ phcp10
 5. Henry Opdam 8+ phcp 20
 6. Bert Bergsma 8+ phcp 21
 7. Hans Bertels 8+ phcp 25

PS Elly Geerlings op 9 holes 4+

Harrie heeft met elan de Welderns vlag gestreken.

Volgende week woensdag spelen we de laatste Stableford van dit winterseizoen. Martin Thijssen is wedstrijdleider en Johan de Vet is startlijstmaker en assistent.

Namens de Welderns commissie,

Bert Bergsma

Welderns 9 maart 2016

diversen golf 01‘De fairway is een smalle strook gemaaid gras die twee groepen golfers van elkaar scheidt die op zoek zijn naar verdwaalde ballen in het struikgewas.’

De fairways op golfbaan Welderen waren deze winter nog wat smaller dan normaal. Vanwege de kapwerkzaamheden door de greenkeepers van het struikgewas, lag er op de fairways van een aantal holes heel wat hout. En wat doe je dan met je bal die je uiteindelijk vindt tussen de takken? Volgens de definitie van GUR “omvat dit ook voor verwijdering opgehoopt materiaal en een door het baanpersoneel gemaakt gat, zelfs indien niet als zodanig gemarkeerd.” Dus mag je die situatie volgens Regels 24-2 en 25-1 ontwijken door met een vrije drop de bal weer in het spel brengen.

Maar de 41 deelnemers van vandaag hadden het vizier op scherp staan en hadden geen last van de deze winter smallere fairways (nou ja, een aantal in elk geval…). En dat is goed nieuws, want de NGF heeft de baan in 2015 opnieuw ingemeten en vastgesteld dat de fairways breder zijn geworden t.o.v. de vorige meting. Ondermeer daardoor zijn de playing handicap tabellen aangepast en is de baan in de zomer gemakkelijker geworden. Minder slagen mee dus vanaf 1 april!

Het weer was koud en guur met veel wind en helaas weinig zon, maar de baan begint nu echt op te drogen en het gezelschap was als vanouds weer uiterst vrolijk en liep vlot door. Rond 1400 uur zat iedereen in het clubhuis aan de bouillon of aan de warme chocolademelk na te genieten van de leuke dag en vooral nog eens die geweldige slagen beeldend uit te dragen aan de flightgenoten en anderen. De prijsuitreiking begon met het verwelkomen van een potentieel nieuwe deelnemer Peter Boers. Nog net niet in het bezit van een EGA-handicap kon hij vandaag proeven aan de geweldige sfeer die er bij de Welderns heerst. En met 25 stbfpunten deed hij het zeer verdienstelijk!

Peter speelde in de flight van voorzitter Rob Jansen en kon waarnemen dat die een birdie sloeg. De andere birdies werden gescoord door Frans Meuleman en Bert Brand.

De uitslag van vandaag:

 1. Bert Brand                      34 stbfptn     PHCP 37
 2. Henry Opdam                 28 stbfptn     PHCP 26
 3. Bert Hattink                    28 stbfptn     PHCP 36
 4. Rob Jansen                     27 stbfptn     PHCP 13
 5. Jan Visser                       27 stbfptn     PHCP 21
 6. Toon van der Looi            26 stbfptn     PHCP 20
 7. Wiep Pere                       26 stbfptn     PHCP 28
 8. Ankie Cillekens                26 stbfptn     PHCP 40

Volgende week spelen we een driebal tegen bogey. Voor een beschrijving zie: http://www.golfclubwelderen.nl/new/images/categorie/golfclub/welderns/tegen_bogey.pdf. De startlijst wordt gemaakt door Nico Broex die tevens assistent is. Bert Bergsma treedt op als wedstrijdleider.

Tot slot nog enkele mededelingen:

 • Er zijn nog 2 wedstrijden te spelen die meetellen voor het winterklassement. De prijzen voor het winterklassement worden uitgereikt op 30 maart, aan het einde van de slotwedstrijd. Deze slotwedstrijd is een Texas scramble wedstrijd waarvoor binnenkort de uitnodiging wordt verstuurd.
 • De tussenstand van het winterklassement is na vandaag:
1 Rob Jansen 82
2 Paul Kerckhoffs 80
3 Johan de Vet 74
4 Albert van Ostaden 55
5 Henry Opdam 52
6 Rienk de Jager 42
7 Ankie Cillekens 40
8 Bert Brand 40
9 Henk Arends 38
10 Wim van den Broeke 35

Het schema voor het zomerseizoen is gereed. U krijgt dat binnenkort op de mail. Inmiddels zijn alle wedstrijden in het ledenportaal ingevoerd, maar de commissie wil met name de Vlaggetjeswedstrijd op Koningsdag woensdag 27 april onder de aandacht brengen. Dit zal een grote clubwedstrijd zijn, waarvoor de inschrijving nu reeds openstaat. Schrijf u tijdig in om teleurstellingen te voorkomen!

Op 29 maart organiseert de R&H-commissie een regelavond in het clubhuis, waarvoor de commissie u van harte uitnodigt.

Namens de Welderns commissie
Johan de Vet

Welderns 2 maart 2016

dsc 0520 kopieNa een week met mooie winterse dagen, lekker zonnetje en…..droog!, hadden 42 golfers zich aangemeld voor een wedstrijd op de weer geopende 18 holes baan van Welderen. Helaas, de regen werd opnieuw de grote spelbreker zodat de wedstrijdleiding het besluit moest nemen om de wedstrijd te cancelen. Voor een deel van de spelers een opluchting, voor een ander deel een teleurstelling. Na het raadplegen en vergelijken van de diverse buienradars ging een aantal spelers naar huis, een aantal besloot om toch de baan in te gaan en de commissie trok zich terug voor het na de wedstrijd geplande overleg. Uiteindelijk viel het mee met de regen maar de baan had inmiddels weer veel waterschade opgelopen. Teleurstellend voor iedereen die Welderen een warm hart toedraagt.

Hopend op verbetering van deze omstandigheden staat er voor volgende week een Stableford wedstrijd gepland. Charlotte Donkersloot maakt de startlijst en is de assistent. De wedstrijdleider is Johan de Vet.

Op dinsdagavond 29 maart om 19.30 uur organiseert de Regel- & Handicapcommissie een regelopfriscursus. Na een winter van oefenen in de praktijk (inlooplessen, privélessen, gewoon lekker golfen) is het zeer zinvol om met het zomerseizoen in het vooruitzicht ook weer eens te kijken naar de theorie. Aanmelden voor deze avond kan via de website of via de inschrijflijst in de hal van het clubgebouw. Van harte aanbevolen!!!

Noteert u ook alvast de slotwedstrijd op 30 maart in uw agenda? Deze afsluiting van het winterseizoen krijgt zoals gewoonlijk een feestelijk tintje. Daarover binnenkort meer.

Namens de commissie van de Welderns,
Hieke de Boer

Welderns 21 februari 2016

diversen golf 01'Ieder nadeel heeft zijn voordeel'. Ook deze week bij de Welderns. De baan in Elst is, vanwege de enorme nattigheid, gesloten en daarom had de Weldernscommissie besloten om deze week, woensdag 24 februari, uit te wijken naar Bleyenbeek in Afferden. Hoewel het afgelopen maandag er niet naar uitzag dat de weergoden Welderns gezind waren, was het deze wedstrijddag een stralende dag. 30 Welderns deelnemers gingen omstreeks 11.00 uur van start voor een shotgun combinatie van de par 3/4 baan en 6 holes van de grote baan. Zoals bij de Welderns wel vaker voorkomt was er enige commotie over de exacte playing handicap. Maar ook nu weer was het duidelijk dat speler en marker er samen er uit moesten komen en dat niet goed ingevulde scorekaarten niet geaccepteerd zouden worden. Uiteindelijk ging iedereen met vol enthousiasme van start. Het stralende weer en de uitdagende holes hebben er toe bijgedragen dat alle 30 deelnemers met een tevreden gevoel in hole 19 aan de gebruikelijke evaluatie konden beginnen. Vermeldenswaardig is dat alle 30 scorekaarten foutloos zijn ingeleverd. Compliment!

Uitslag

1. Johan de Vet 29 punten
2. Dik Wildenbeest (phcp 14,7) 27 punten
3. Wolfgang Graetz (phcp 17,9) 27 punten
4. Henk Lups (phcp 24,0) 26 punten
5. Ankie Cillekens (phcp 27,0) 26 punten
6. Jon Hill (phcp 15,0) 25 punten
7. Charlotte Donkersloot (phcp 19) 25 punten

Tussenstand wintercompetitie

1. Paul Kerckhoffs 79 punten
2. Rob Jansen 75 punten
3. Johan de Vet 73 punten
4. Albert van Ostaden 54 punten
5. Rienk de Jager 41 punten
6. Henry Opdam 41 punten
7. Ankie Cillekens 39 punten
8. Henk Arends 37 punten
9. Wim van de Broeke 35 punten
10. Klaas Nienhuis 33 punten

Volgende week

Voor de volgende week is, ervan uitgaande dat de baan in Elst nog gesloten is, een zelfde arrangement gereserveerd op de baan in Afferden. Inschrijven, zoals gebruikelijk via het ledenportaal. Rob Jansen maakt de startlijst en Hieke de Boer is wedstrijdleider. We hebben nog 4 wedstrijden te gaan. Er kan dus nog wel enige strijd ontstaan voor de eerste plek maar ook (niet onbelangrijk!) om uiteindelijk in het linker kolommetje terecht te komen.

Namens de Weldernscommissie.

Nico Broex

Welderns 17 februari 2016

diversen golf 01

Er hadden zich 40 deelnemers gemeld voor deze vierbal- strokeplay wedstrijd. Helaas wel op de 3/4 baan daar de championship-course nog steeds gesloten is. Het was koud maar de zon scheen, dus weer een geweldige welderns dag. Behalve wintertees dit maal ook wintergreens, waar door de baan aanzienlijk korter werd en het dus op het korte spel aan kwam. Dit was nog niet zo makkelijk omdat je moest uitholen en de ondergrond zodanig hard was dat de bal alle kanten uit sprong. Toch sloeg Han Bohlken op de afslag van baan 4 een geweldige bal, die bij aankomst bij de hole in de pan lag. Gefeliciteerd Han met deze Hole in One. Om 12.30 uur was iedereen weer op hole 19 en trakteerde Han een rondje bitterballen.

De Uitslag:

1. Corrie de Vet. Netto 37 slagen met plhcp 40
2. Wim vd Broeke. 38 slagen met plhcp 23
3. Annie Arends. 41 slagen met plhcp 29
4. Klaas Nienhuis. 42 slagen met plhcp 20
5. Bert Hattink. 42 slagen met plhcp 23
6. Nico Broex. 46 slagen met plhcp 18
7. Jan Heijne. 46 slagen met plhcp 22

Dan nog het volgende: Die zelfde ochtend heeft iedereen een mailtje van de BV gekregen dat de championship- course voorlopig nog dicht blijft en iedereen ook op de zusterbaan Bleijenbeek mag spelen Na stemming werd besloten om volgende week de wedstrijd op Bleijenbeek te plannen. Zo als het er nu uit ziet starten we om 11.15 uur met een driebal stableford op de par 3/4 ( shotgun) met aansluitend 9 holes op de grote baan. Opgave voor deze wedstrijd gewoon op het ledenportaal. Nadere instructies volgen. Wedstrijdleider is Nico Broex en de starlijst wordt verzorgd door Martin Thijssen.

Tot swings.

Welderns 3 februari 2016

IMG 1044Afgelopen woensdag hadden 35 liefhebbers zich opgegeven voor een wedstrijd op de par 3-4 baan over 18 holes. De grote baan was gesloten. We speelden een hele shotgun met 8 vierballen en 1 driebal onder relatief gunstige weersomstandigheden op een natte en zachte baan. De spelvorm was hidden holes. De wedstrijdleider had aan de medewerkers van het restaurant gevraagd om de 9 holes aan te wijzen die voor de uitslag in aanmerking kwamen.

Na afloop telden alleen de holes 2, 4, 7, 8, 10, 12, 14, 15 en 18 mee voor het dagklassement, helaas voor sommigen en gelukkig voor anderen. Die gegevens werden door de commissie verstrekt op briefjes. Toch bleek het weer lastig voor enkele deelnemers om de goede holes af te strepen. Zij telden de andere holes mee voor de scores. Tja… de uitslag die bekend is gemaakt bleek daardoor niet juist te zijn. Maar de wedstrijdleiding heeft besloten om die uitslag voor het dagklassement te handhaven voor Wim van den Broeke. Voor het winterklassement is de correctie wel toegepast.(zie de score tussen haakjes).

De uitslag

1. Dick Hindriks 22 stblf Phcp 15
2. Henk Lups 22 Phcp 18
3. Wim van den Broeke 21(23) Phcp 23
4. Jan Tuik 20 Phcp 21
5. Johan de Vet 19 Phcp 6
6. Dik Wildenbeest 19 Phcp 16
7. Han Bohlken 19 Phcp 19

Er zijn veel birdies gemaakt op de par 3-4, hetgeen niet verwonderlijk is als je met de eerste slag op de green kunt komen. De commissie beloont deze birdies niet met een balletje, omdat er dan weinig zouden resteren voor de eerste drie van het dagklassement. Zij moeten het doen met onze bewondering voor de geleverde prestatie. Een bijzondere vermelding verdient Dick Hindriks die op hole 7 een eagle produceerde. Dat hebben we beloond met 2 ballen, voor elke slag 1. Tenslotte is de aanmoedigingsprijs, eerder een reïntegratieprijs in dit geval, toegekend aan Derk de Boer, die vanaf begin september te kampen had met een ernstige infectie aan zijn wijsvinger en nu voor het eerst weer mee heeft gedaan.

Volgende week, 10 februari, is er een stableford wedstrijd. Johan de Vet maakt de startlijst en Bert Bergsma is wedstrijdleider. 

Rob Jansen, 5 februari 2016

Welderns 20 januari 2016

'Bij de oudere golfer neemt het aantal slagen per ronde toe en het vermogen om dit te onthouden af.’

Koning Winter is dan toch in Nederland en dat betekende niet alleen wintertees maar ook wintergreens en dus minder slagen per ronde. Het onthouden van de score was voor de 22 golfers (waaronder toch 2 dames!) dan ook geen enkel probleem. Vanwege de harde, bevroren ondergrond én de wintergreens (lees grote gaten in de fairway) had het met golf allemaal niet zo veel te maken, want de bal stuiterde alle kanten op en soms zelfs de goede. Sommigen spraken over biljarten in de open lucht of over klootschieten met een hele kleine kloot en zo kun je nog een aantal vergelijkingen zoeken die niets met golf te maken hebben. En als de cups ook nog eens niet aansluiten op de fairway, krijg je situaties zoals op de foto’s getoond.

De geluksfactor speelde dus een erg grote rol, maar als je je concentreerde op de prachtige omgeving, zag je ook het vertrouwde zwanenpaar dat al weer voorbereidingen aan het treffen was voor het nieuwe seizoen. Wat ook in het oog sprong waren de greenkeepers die de weersomstandigheden perfect gebruikten om het snoeihout bij de holes 15, 16 en 17 weg te halen. Hulde en wat zal de baan er in de zomer prachtig bijliggen!!

Er waren ook 15 Welderns deelnemers die juist deze dag hadden uitgezocht om de jaarlijkse herhalingscursus reanimatie te volgen. In een uiterst comfortable Parckzaal werden de levensreddende vaardigheden weer eens beoefend, terwijl en passant de afslagen op hole 11 door de kleumende golfvrienden enigszins besmuikt werden gevolgd.

Maar op hole 19 kwam alles weer bij elkaar en waren de enthousiaste reacties niet van de lucht. Wat hadden de cursisten toch allemaal niet gemist! In elk geval de vele geslagen birdies waarvoor vanwege de wintergreens echter geen balletje werd uitgereikt.

De totale uitslag:

1. Klaas Nienhuis 51 stbfptn PHCP 30
2. Henk Arends 48 stbfptn PHCP 29
3. Paul Kerckhoffs 42 stbfptn PHCP 13
4. Jan Tuik 42 stbfptn PHCP 31
5. Corrie de Vet 42 stbfptn PHCP 59
6. Johan de Vet 40 stbfptn PHCP 11
7. Wiep Pere 40 stbfptn PHCP 26

Volgende week spelen we weer een driebal stableford wedstrijd. De startlijst wordt gemaakt door Nico Broex die tevens assistent is. Martin Thijssen treedt op als wedstrijdleider.

Ondanks de wintergreens telt de wedstrijd van vandaag gewoon mee voor het winterklassement van in totaal 21 te spelen wedstrijden. Na 12 wedstrijden is de tussenstand voor de eerste 10 als volgt:

1 Paul Kerckhoffs 77
2 Rob Jansen 61
3 Johan de Vet 53
4 Albert van Ostaden 42
5 Henry Opdam 40
6 Rienk de Jager 38
7 Henk Arends 35
8 Ankie Cillekens 31
9 Jo Ceelen 24
10 Bert Brand 23

Namens de Welderns commissie
Johan de Vet

Welderns 13 januari 2016

foto welderns 13 01 2016 1Voor deze wedstrijd kwamen 36 enthousiaste golfers rond negen uur het clubgebouw binnen druppelen. Na het ingeleverde balletje en de in ontvangst genomen gestickerde scorekaart eerst gezellig aan de koffie en/of de peuk buiten. Een mooie uitnodigende morgen, helemaal in de sfeer van de Welderns! Rond half tien ging iedereen welgemoed op pad. Dat dit een dag van ploeteren door de bagger werd was natuurlijk niet helemaal een verrassing, maar wel zeer confronterend. De belangrijkste vraag werd niet “Hoe sla ik een lekkere bal?”, maar “Hoe houd ik mezelf staande bij al die glibberpartijen?” Tegen beter weten in hadden 36 deelnemers zich aangemeld voor deze wedstrijd. Dat de woensdag veel betekent voor de leden van de Welderns doet de commissie bijzonder goed! Vandaag (donderdag 14 januari) valt op de site te lezen dat de baan gesloten is!

Op bijgaande foto de harde werkers van de dag: de golfers en op de achtergrond de boomsnoeiers.

Lees meer: Welderns 13 januari 2016

Welderns 6 januari 2016

2015 01 086 januari gingen 41 deelnemers van start voor een Texas Scramble wedstrijd over 15 holes. 11 flights als 3 bal en 2 flights als 4 bal. De eerste teamwedstrijd in het nieuwe jaar. Omdat de baancondities door de vele regenval niet zo geweldig is, had de wedstrijdleiding vooraf besloten om niet de helft van het gemiddelde van de teamhandicap te nemen maar gewoon de gemiddelde handicap van de 3 resp. 4 teamleden. Hierdoor scoorden de teams een redelijk aantal punten en is de einduitslag ook navenant.

Zoals bij iedere golf wedstrijd, viel het eindresultaat voor sommige deelnemers mee en anderen "kon beter", met natuurlijk een oorzaak waarom het wat minder ging. In hole 19 werden, zoals gebruikelijk, de resultaten door de deelnemers van de teams op een zeer ontspannen manier geëvalueerd en werd de einduitslag van deze wedstrijd bekend gemaakt.

Lees meer: Welderns 6 januari 2016

Welderns 30 december 2015

lenteherfst30 december 2015. Het is een mooie lentedag met een zonnetje en een temperatuur in de dubbele cijfers, Sommige struiken en planten beginnen in bloei te raken. Het gras op de fairways wordt voor de eerste keer gemaaid en de baan begint wat op te drogen, zodat we niet steeds weg zakken in de klei. Dit zou een goede tekst zijn voor een mooie dag in maart ! Het is verbazingwekkend hoe hoog de temperatuur is op de voorlaatste dag van 2015. Het goede weer lokte in ieder geval 48 deelnemers naar de wedstrijd die we afgelopen woensdag hebben gespeeld. Wellicht waren de oliebollen en glűhwein, die door de commissie aan de deelnemers werd aangeboden, mede debet aan deze grote opkomst. De gezelligheid en goede sfeer op hole 19 werd er in elk geval door bevorderd.

Het was maatschappelijk en politiek een turbulent jaar dat je misschien snel achter je zou willen laten, voor de Welderns was het een voortreffelijk jaar. Meer deelnemers dan ooit in het bestand (141), meer deelnemers dan ooit aan de wedstrijden met een record voor de senioreninvitatie wedstrijd (122 deelnemers). We hebben een half uur extra starttijd gekregen aan de achterkant en er zijn nu plannen om ook een 9 holes wedstrijd te organiseren. De onlangs gehouden enquête geeft de commissie aanknopingspunten voor aanpassingen. Kortom: voor de Welderns was het een goed jaar met veel spelplezier, niet in de laatste plaats door het goede humeur van de groep als geheel.
In totaal 48 deelnemers, verdeeld over 16 flights over 15 holes en 1 flight over 10 holes, gingen de baan in. Spelvorm: driebal stableford (met mulligan).

De uitslag

1. Johan de Vet 28 stblf Phcp 11
2. Henry Opdam 28 Phcp 25
3. Albert van Ostaden 27 Phcp 22
4. Henk van Kempen 26 Phcp 16
5. Wim Selles 26 Phcp 34
6. Rienk de Jager 25 Phcp 11
7. Frans Schevers 25 Phcp 27
8. Jan Tuik 25 Phcp 31

De aanmoedigingsprijs is deze keer toegekend aan Ellie Geerlings en Gé Zonnenberg.

De tussenstand in het winterklassement

1. Paul Kerckhoffs 53
2. Rob Jansen 51
3. Johan de Vet 43
4. Henry Opdam 38
5. Albert van Ostaden 33
6. Rienk de Jager 31
7. Jo Ceelen 22
8. Rob Knopperts 21
9. Leo de Kraker 20
10. Ankie Cillekens

Komende week, 6 januari, spelen we een Texas Scramble. Martin Thijssen maakt de startlijst en Nico Broex is wedstrijdleider.

Namens de commissie wens ik u allen een voorspoedig 2016 en een mooi golfjaar.

Rob Jansen, 3 januari 2016.

Welderns 23 december 2015

lenteherfstWat normaal een winterse dag moest zijn, met sneeuw of vorst, werd een lentedag met 14 graden en een bleek zonnetje. ’s Morgens om 9.30 uur gingen 39 deelnemers van start, waarvan 36 voor 15 holes en 3 voor 10 holes. De spelvorm was stableford met de mogelijkheid van één Mulligan. De baan is nog steeds erg zwaar, maar toch werden behoorlijk goede scores neer gezet.

Lees meer: Welderns 23 december 2015

Welderns winterwedstrijd 9 december 2015

kar in plasGreensome Chapman Stableford is een spelvorm met de eigenschappen van een hersenkraker. Je moet goed opletten wie welke bal geslagen heeft en met welke bal je verder speelt. Het doet een beroep op samenwerking in het team en je kunt elkaar mooi compenseren bij de opeenvolgende slagen. We hebben dit spel nu al een aantal keer beoefend. Het lijkt er op dat de Welderns het spelletje door beginnen te krijgen. Al moest er hier en daar nog een uitslag worden gecorrigeerd.

Mooi golfweer was het ook, onwaarschijnlijk mooi voor de tweede week van december. De baan was erg nat en de trolleys trokken diepe sporen. Wonderlijk is het hoe golfballen verdwijnen in de prut.

Terzijde: De groen-bruine waterranonkel groeit tegenwoordig midden op de fairway. Het is een plant die het beste floreert met de voeten in 5-10 cm modderige klei. Naar verluidt gaat het om de jonge scheuten van verloren gegane golfballen. Ze zijn erg gewild bij de golfers; er wordt voortdurend naar gezocht.

In totaal 46 deelnemers, verdeeld over 11 flights over 15 holes en 1 flight over 10 holes, gingen de baan in. Dat was gegeven de baanconditie een grote opkomst. En als vanouds was het aangenaam vertoeven op hole 19.

De uitslag

 1. Paul Kerckhoffs/Rob Jansen 33 stblf Phcp 12
 2. Wiep Pere/Bert Brand 33 Phcp 30
 3. Charlotte Donkersloot/Jon Hill 32 Phcp 22
 4. Ellen de Wolff/Henk Arends 31 Phcp 31
 5. Henk Tiedink/Leo de Kraker 29 Phcp 27
 6. Bart Lintsen/Hieke de Boer 29 Phcp 28
 7. Annie Arends/Ton Kurvers 29 Phcp 40
 8. Volgende week, 16 december, spelen we een driebal stableford met mulligan. Nico Broex maakt de startlijst en Charlotte Donkersloot is wedstrijdleider.

Rob Jansen, 9 december 2015.

N.B. Er is nog steeds een mogelijkheid om de enquête in te vullen. De sluitingsdatum is 15 december. Als u nog niet gereageerd heeft, dan is het nu het moment om dat alsnog te doen. Uw mening telt.

Welderns winterwedstrijd 2 december 2015

IMG 1044‘Golf betekent dat je buiten bent, in de frisse lucht en de natuur. Golf houdt je lichaam in conditie, haalt de spinnenwebben uit je bovenkamer en zorgt voor een weldadige ontspanning.’

De bovenstaande beschrijving moet wel de motivatie zijn geweest voor de 35 Welderns deelnemers die vandaag aan de start stonden. Anders kun je aan anderen niet uitleggen dat er vandaag überhaupt gegolfd werd. Aanvankelijk waren er zelfs 50 personen die zich hadden ingeschreven, maar - was de baan de vorige Weldernsdag al nauwelijks bespeelbaar - dit keer was de grote baan daadwerkelijk gesloten en om dan toch nog te kunnen golfen is het uitwijken naar de par 3/4 baan de enige oplossing. Dankzij de bereidwillige medewerking van de BV kon er een teesluiting worden gerealiseerd waardoor er een volledige shotgun kon worden gespeeld en dankzij Proware was de commissie in staat om de wedstrijd snel om te gooien en een nieuwe startlijst te maken.

Lees meer: Welderns winterwedstrijd 2 december 2015