Golfclub Welderen

Welderns 11 oktober 2017

Iphone Aad 020817 149Voor deze voorlaatste qualifying wedstrijd hadden zich in eerste instantie 68 deelnemers opgegeven, maar na dat afgelopen dinsdag bekend was dat de handicars niet de baan in mochten, gingen we uiteindelijk van start met 58 golfers. De 9 holes daarentegen ging van 8 naar 12 deelnemers omdat een aantal handicar gebruikers wel 9 holes wilden lopen. Hulde voor deze deelnemers want de baan was zwaar door de vele regen van de laatste week. De paden waren zeer modderig en op veel plaatsen was de baan ook erg drassig. Bovendien lag de baan bezaaid met blaadjes en omdat er ook niet gemaaid kon worden, was het gras hoger en je bal vinden was dan ook erg moeilijk. Al met al dus en zware dag en dat bleek dan ook bij de uitslag. De CBA is -2 RO. Dat betekent dat niemand met zijn Hcp omhoog is gegaan.

Lees meer: Welderns 11 oktober 2017

Welderns 4 oktober 2017

diversen golf 01Vandaag speelden we twee verschillende soorten golf. De 18 holers deden “hidden holes”, de 9-holers “individuele strokeplay”, zoals het officieel heet.

De 9 hidden holes worden door de wedstrijdleiding vastgesteld en pas na de wedstrijd bekend gemaakt teneinde selectief scoren tegen te gaan. De Commissie heeft getracht een gevarieerd aanbod vast te stellen. Er zaten 2 par5- en 2 par3-holes in, bij een aantal moest je over of langs het water slaan, één baan had een bocht naar rechts en één een bocht naar links. Uiteraard maakten de holes 1, 14 en 18 deel uit van de keuze. Wij kunnen ons voorstellen dat tijdens het spelen deze opzet een beetje gemist is, maar de gekozen holes waren niet zomaar uit de lucht komen vallen!!

Hoe het ook zij, de moeilijkheidsgraad bleek mede door de wind groter dan verwacht, want er is op de betreffende holes geen enkele birdie geslagen, laat staan een eagle. En de score van velen was relatief aan de lage kant, want maar precies 50% van de (helaas slechts) 54 deelnemers bereikte de dubbele cijfers.

Bij de 9 holes wedstrijd (vandaag 11 deelnemers) wordt om de bruto score gespeeld, met de verplichting om de bal op te pakken als men 3 boven par terecht komt. Op die score wordt dan de handicap in mindering gebracht en de speler met dan het minste aantal punten is de winnaar.

En die winnaar en de twee volgende spelers waren :

 1. Hein van Harn - netto 42 slagen
 2. Bert Graven - netto 44 slagen
 3. Chery Smit - ook 44 slagen, maar met een iets hogere handicap.

Bij de 18 holes wedstrijd was de rangorde, waarbij ook hier bij een gelijk aantal punten de hoogte van de handicap beslissend is, als volgt:

 1. Ad Hansen - 18 pt
 2. Dick Hindriks - 16 pt
 3. Henk Lups - 16 pt
 4. Johan de Vet - 15 pt
 5. Jan van Dongen - 15 pt
 6. Jan Visser - 15 pt
 7. Jan Tuik - 15 pt
 8. Henk van Kempen - 14 pt
 9. Jetty van der Hoek - 14 pt.

Het zelfde aantal slagen hadden ook Henk Welling en Evaline Hendriks.

Volgende week spelen wij weer een qualifying wedstrijd. Charlotte Donkersloot is dan de wedstrijdleider en Rob Jansen maakt de startlijst.

Namens de Welderns Commissie

Aad Soeteman

Welderns 27 september 2017

ZwanenVoor deze woensdag waren 90 aanmeldingen, 72 voor de 18 holes wedstrijd en 18 voor de 9 holes wedstrijd. Beide wedstrijden waren Q wedstrijden en de winnaar van de 18 holes wedstrijd kon een uitnodiging voor de Masterwedstrijd van 2018 bemachtiging.

De weersomstandigheden waren perfect. In deze tijd van het jaar ontkomen we niet aan douw in het gras, waarvan de vroege starters wat last hadden en een bij komende hindernis was dat de greens recent gezand waren. Het gemopper aan het begin van de wedstrijden, of de baan wel Q waardig was, werd bij het bekend maken van de einduitslagen gestild doordat de CBA -2 was, hetgeen resulteerde in “Reduction Only” en dus niemand met zijn handicap omhoog ging.

Uitslagen
Birdie bij de 9 holes wedstrijd
Bert Graven op hole 13.

Birdies bij de 18 holes wedstrijd
– Hans Pels op hole 13
– Hennie Helsen op hole 4
– Frans Kaart op hole 7 en hole 13
– Johan de Vet op hole 4
– Rob Jansen op hole 15
– Wiep Pere op hole 4

9 holes wedstrijd
1. Trees Geling 15 punten
2. Elly van Hulst 14 punten
3.. Jan Ram 13 punten

18 holes wedstrijd
1. Wiep Pere 36 punten
2. Rob Jansen 33 punten
3. Ankie Cillekens 32 punten
4. Rob Knopperts 32 punten
5. Harry Gerrits 32 punten
6. Frans Bouwmeister 31 punten
7. Jo Ceelen 31 punten

Volgende week spelen we shot gun, fun wedstrijd. Hidden holes. Charlotte Donkersloot maakt de stratlijst en Aad Soeteman is de wedstrijdleider.

Namens de Weldernscommissie
Nico Broex

Welderns 20 september 2017

Boom hole 5Golf is een spel van tradities en daarbij past dat je tenminste één keer per jaar de oerspelvorm van golf, zijnde strokeplay speelt. De stableford spelvorm, die het meest wordt gespeeld, is bedacht door Frank Stableford rond 1930. Destijds werd altijd strokeplay gespeeld (elke slag telt) maar Stableford verprutste steeds zijn eindscore door twee of drie slecht gespeelde holes. Op die slecht gespeelde holes moest hij voortdurend veel slagen noteren, met als gevolg een slechtere eindscore. Daarnaast was de Brit ook het eindeloze proberen zat als de bal echt niet in de hole wilde verdwijnen. Hij bedacht het stableford systeem, dat twee voordelen kent ten opzichte van strokeplay:

 • Een slechte score op een hole weegt minder zwaar in de einduitslag.
 • Een stableford wedstrijd neemt minder tijd in beslag aangezien de bal opgepakt dient te worden wanneer er geen punt meer kan worden behaald.

Lees meer: Welderns 20 september 2017

Welderns 6 september 2017

Masters LogoVorige week moest de qualifying wedstrijd worden afgelast vanwege de overvloedige regenval. Het afgelasten van een Q-wedstrijd die recht geeft op een uitnodiging voor de Masters 2018 betekent voor de deelnemers een gemiste kans om aan dat prachtige jaarlijkse evenement mee te kunnen doen. Voor de commissie betekent het afgelasten dat een keuze moet worden gemaakt tussen het laten doorgaan van de geplande foursome funwedstrijd en het inhalen van de afgelaste Q-wedstrijd. Mede op grond van de mening van de aanwezige deelnemers én om de Mastersplaats niet verloren te laten gaan, werd – in overleg met de voorzitter van de Wedstrijdcommissie – besloten om de Q-wedstrijd in te halen en de foursome wedstrijd dit jaar niet te spelen.

Lees meer: Welderns 6 september 2017

Welderns 30 augustus 2017

IMG 4193Bij het openen van de gordijnen in de vroege ochtend zal menigeen gedacht hebben dat de weergoden de Welderns weer eens goed gezind waren. Er stond een qualifying wedstrijd op het programma met masterplaats voor de winna(a)r(es). Met dit type weer zou het nog een mooie dag kunnen worden. Alras bleek dat een misvatting. Rond 8.30 uur begon het te regenen en volgens de regenradar mochten we ons verheugen op een flinke plas water die in twee etappes op ons neer zou dalen to ca. 10.30 u en dan nog eens 20 minuten tussen 11.15 en 11.45 uur, met mogelijk nog wat onweer erbij.

Lees meer: Welderns 30 augustus 2017

Welderns 23 augustus 2017

2013golfbaan 001Nog niet zo lang geleden werden de afslagplaatsen met de gele teemarkers aangeduid als ‘herentee’s’ en die met de rode als ‘damestee’s’. En nog steeds is het vrijwel vast prik dat de heren van geel en de dames van rood afslaan, terwijl de baan heel anders wordt als er van een andere kleur wordt afgeslagen. De baan wordt zeker niet eenvoudiger als er van de oranje tee wordt afgeslagen, zoals vandaag het geval was. Course manangement komt dan echt om de hoek kijken en het gebruik van een driver kan op deze afstanden beter worden vervangen door een ijzer.

Het weer was weer fantastisch en greenkeeping had keurig rekening gehouden met deze wedstrijd en de oranje teeboxen nog eens extra gemaaid. Zowel de 61 deelnemers aan de 18 holes wedstrijd als de 14 deelnemers aan de 9 holes wedstrijd speelden van oranje en dat gaf bijzondere resultaten. Als eerste was de doorloopsnelheid (uiteraard) hoger door de kortere afstanden. Als tweede was het prettig om met de hele flight van dames en heren van één afslagplaats te spelen i.p.v. geel/rood. En als laatste het aantal birdies dat ook hoger was dan normaal. Er werden er 10 gescoord:

 • Op hole 3 door Evaline Hendriks, Ton Kurvers en Rob Jansen;
 • Op hole 4 door Derk de Boer;
 • Op hole 7 door Ineke Wilmer;
 • Op hole 11 door Martin Thijssen;
 • Op hole 16 door Toon van der Looi.
 • Johan de Vet scoorde 3 birdies op hole 3, hole 10 en hole 12.

Bij de 9 holes wedstrijd vielen geen birdies, maar zij deden wel ook mee met de regelvraag. Een lastige regelvraag die op zich niet moeilijk was, maar de begrippen oefenswing, airshot en oefenslag zijn blijkbaar niet voor iedereen duidelijk. De regelvraag met een toelichting op het juiste antwoord is bij dit verslag gevoegd.

De uitslag 9 holes:
1. Trees Geling-Stolte 17
2. Hein van Harn 16
3. Harry Beukman 15

De uitslag 18 holes:
1. Henk Lups 38
2. Evaline Hendriks 37
3. Bert Bruning 34
4. Ton Kurvers 34
5. Olav Zwarteveen 33
6. Peter Smit 33
7. Ankie Cillekens 32

Komende woensdag spelen we een Q-wedstrijd waarbij de flightindeling geschiedt op basis van loting. De 9 holes wedstrijd start dan van hole 10. Rob Jansen is wedstrijdleider en Nico Broex is zijn assistent en maakt de startlijst.

Namens de commissie van de Welderns,
Johan de Vet

REGELVRAAG
Spelvorm: strokeplay qualifying.

Situatie: Hans en Henk spelen in een tweebal en zijn op de gele afslagplaats van hole 1. Hans heeft de eer en heeft een geweldige slag in gedachten, maar produceert een airshot. Bij het opnieuw adresseren stoot hij de bal van de tee. Hans legt de bal opnieuw op de tee, slaat vervolgens goed af en zegt tegen Henk dat hij nu 2 slagen heeft.
Henk is een beetje onder de indruk van het airshot van Hans en maakt voor de zekerheid een extra oefenswing. Hij raakt daarbij echter zijn bal die vervolgens 10 meter buiten de afslagplaats stil blijft liggen. Nu hij zijn bal heeft geraakt en, volgens zijn zeggen, een slag heeft gedaan, besluit hij zijn tweede slag vanaf die plaats te doen.

Vraag: Wat zeggen de Regels?
A. Hans heeft inderdaad 2 slagen en Henk heeft juist gehandeld.
B. Henk heeft juist gehandeld, maar Hans heeft geen 2 slagen.
C. Hans heeft inderdaad 2 slagen, maar Henk heeft niet juist gehandeld.
D. Hans en Henk hebben beiden onjuist gehandeld.

Juiste antwoord: D

Uitleg: Volgens de definities is een slag “de voorwaartse beweging van de stok, gedaan met de bedoeling naar de bal te slaan en die in beweging te brengen.” Hieruit volgt dat een airshot een slag is en een oefenswing geen slag is. Wat betekent dat voor Hans en Henk?
Na het airshot van Hans is zijn bal de bal in het spel geworden. Daarna mag de bal niet meer zomaar worden aangeraakt zonder dat de Regels dit toestaan. Regel 11-3 maakt het mogelijk om een bal, die bij het adresseren van de tee wordt gestoten, alsnog weer op te teeën; echter alleen als de bal nog niet in het spel is. Omdat de bal in het spel is, mag deze Regel nu niet worden toegepast.
Regel 18-2 (een stilliggende bal bewogen) is nu van toepassing. De bal lag stil op de tee en is bij het adresseren door Hans bewogen. In Regel 18-2b staat dat deze bal moet worden teruggeplaatst en dat de speler 1 strafslag krijgt. In dit geval moet de bal dus worden teruggeplaatst op de tee. Hans heeft bij het terugplaatsen wellicht onbewust de Regels gevolgd, maar krijgt wel 1 strafslag. Hans heeft dus 3 slagen en geen 2 zoals hij zelf zegt. Antwoorden A en C zijn dus onjuist.
Henk heeft met zijn oefenswing niet de bedoeling gehad om de bal te raken en dus is het geen slag. Hij moet in dit geval opnieuw binnen de gele afslagplaats afslaan en mag zijn bal (en dat mag een andere bal zijn dan die nu buiten de gele afslagplaats ligt, want die bal was niet in het spel!) opteëen. Als Henk de bal buiten de gele afslagplaats wel speelt, overtreedt hij regel 11-4 (afslaan buiten de afslagplaats). In dat geval krijgt hij twee strafslagen en moet hij zijn fout herstellen door alsnog van geel af te slaan want anders wordt hij gediskwalificeerd. Antwoord B is dus ook onjuist.

Welderns 16 augustus 2017

2013golfbaan 005Voor deze qualifyingwedstrijd hadden zich 68 deelnemers aangemeld voor de 18-holes, en 14 voor de 9-holes wedstrijd. Na de regen van dinsdag was de baan niet alleen nat, maar de eerste flights hadden ook nog te kampen met mist. De eerste afslagen verdwenen uit het zicht van de spelers, en er moest wel wat gezocht worden naar de ballen. Op de fairway blijven was dus extra belangrijk. Maar al snel begon de mist op te trekken en van af 9.30 uur kon iedereen zijn bal weer volgen. Niet alleen de mist verdween, maar de zon liet zich ook steeds vaker zien en zo eindigde deze dag met een gezellige drukte op het terras.

Er zijn geen birdies geslagen deze wedstrijd, en de CBA was 0.

Uitslag 9-holes:

 1. Thea van der Veen met 13 stb
 2. Chery Smit met 12 stb laatste 6, 9stb
 3. Elly van Hulst met 12 stb laatste 6, 6 stb

 Uitslag 18-holes:

 1. Dik Wildenbeest met 38stb, en een Mastersplaats
 2. Rob Jansen met 36 stb
 3. Hieke de Boer met 35 stb en phcp 30
 4. Jo Ceelen met 35 stb en phcp 31
 5. Albert Zijlstra met 34 stb en phcp 20
 6. Helmie Martens met 34 stb en phcp 29
 7. Harry van den Brink met 33 stb.

Volgende week spelen we een funwedstrijd oranje tees. De wedstrijdleiding is in handen van Johan de Vet, en zijn assistent-startlijstmaker is Aad Soeteman.

Namens de Weldernscommissie,

Charlotte Donkersloot. ]

Invitatiewedstrijd Senioren 2017

De senioren invitatiewedstrijd is een van de jaarlijkse hoogtepunten van de Welderns. Het is een shot gunwedstrijd waarbij elke deelnemer aan de Welderns wedstrijden op woensdag een senior (m/v) van buiten de golfclub of uit het ledenbestand van de golfclub kan introduceren. Er kwamen 45 deelnemers van buiten. De wedstrijd mag zich steevast in een grote belangstelling verheugen. Ook dit jaar was dat het geval. Er waren 124 aanmeldingen. Een record voor deze wedstrijd. Er is gespeeld in teams van 2 tegen 2. Er gingen 31 flights de baan in. De weersvoorspelling voor de dag was goed. Half bewolkt met een zonnetje en niet al te veel wind. De voorspelling is juist gebleken. Kortom prima golfweer met een baan in goede conditie.

Lees meer: Invitatiewedstrijd Senioren 2017

Welderns 2 augustus 2017

Iphone Aad 020817 149Het was volle bak woensdagochtend op de Welderns. 84 Deelnemers voor de qualifying wedstrijd (74 voor de 18 holes en 10 voor de 9 holes) bonden de strijd aan vooral met zichzelf om een goede score te behalen. De baan lag er erg goed bij, de fairways glad geschoren en de greens hebben we ook wel eens heel wat slechter mee gemaakt. Bij zulke omstandigheden had de Commissie zeker scores van 40+ stableford verwacht, maar dat werd net niet gehaald. Tenzij je 20 punten bij de 9 holes extrapolerend op 40 voor de hele baan beschouwt !

En de scores zaten dicht bij elkaar. Als je bedenkt dat precies 50% van de 18 holers een score hadden van 25 t/m 31 punten, dan zijn we over het algemeen goed aan elkaar gewaagd.

Een puntje van attentie voor de volgende keren. Bij de prijsuitreiking meldde de wedstrijdleider al de grote hoeveelheid meeuwen op een hole 18, die er alleen maar zijn als er lang niet op gespeeld wordt. En daar zat dus precies dat punt. Tegen het einde van de wedstrijd zijn er in één uur maar 4 flights binnen gekomen. Dat is veel te weinig en voor de flight(s) er achter was het alleen maar wachten, wachten en nog eens wachten. Dus nogmaals een oproep: let op dat je goed aansluit bij de vorige flight, ga niet eindeloos balletjes zoeken, loop een beetje door.

Maar verder alleen maar vrolijke gezichten op hole 19, vooral bij de prijswinnaars.

Dat waren bij de 9 holes wedstrijd:

 1. Elly van Hulst - 20 punten
 2. Truus Zijlstra - 17 punten
 3. Gert Peperkamp - 16 punten

Bij de 18 holeswedstrijd schitterde Bert Hattink met 2 birdies op 10 en 16 en Ankie Cillekens op hole 13. Maar de echte schittering kwam van Helmie Martens met een fraaie eerste plaats.

De volledige uitslag was :

 1. Helmie Martens - 39 punten en een Masterplaats
 2. Dik Wildebeest - 38 punten
 3. Olaf Zwarteveen - die als nieuw lid van de Welderns met 37 punten direct in de prijzen viel
 4. Bert Bruning - 37 punten
 5. Jan van Dongen - 36 punten
 6. Peter Havelaar - 36 punten, en
 7. Bert Hattink - 35 punten.

En toen we klaar waren met de uitslag kwamen net de eerste regendruppels !!

Vergeet niet je met een partner in te schrijven voor de Invitatiedag, volgende week woensdag, 9 augustus. Het wordt ongetwijfeld weer een erg gezellige golfdag met

vrienden, bekenden, en een hapje en een drankje. Jullie keuze voor het hapje moet je opgeven bij de inschrijving. Verdere informatie, ook over de spelvorm, tref je aan op de website. Rob Jansen is dan wedstrijdleider, Nico Broex (06-53602450) maakt de startlijst. Veel plezier alvast volgende week !!

Namens de Welderns Commissie

Aad Soeteman

Welderns 26 juli 2017

Gewoonte1Voor deze woensdag waren 76 aanmeldingen, 69 voor de 18 holes wedstrijd en 7 voor de 9 holes. De 18 holes wedstrijd was een “Greensome stableford” wedstrijd en de 9 holes een “Mulligan” wedstrijd. De afslag van de 18 holes was, zo als gebruikelijk bij een shot gun wedstrijd, van hole 1 en 11 en de 9 holes wedstrijd sloegen af van hole 1.

De weersomstandigheden waren prima, dat bleek ook tijdens de prijsuitreiking want het terras van hole 19 was nog ruim bezet en iedereen genoot met zijn/haar flightgenoten nog van de resultaten bij hole x, y of z.

Regelvraag
Deze keer had onze regelvraag opsteller, Johan de Vet, een geheel op de praktijk gerichte vraag voor ons klaar liggen. Uit de resultaten blijkt maar weer hoe zinvol het is dat we regelmatig geconfronteerd worden met de regels in de baan. Vooral dank aan Johan en zoals hij altijd zegt “vooral blijven oefenen” ook met de golfregels.

De uitslagen

9 holes wedstrijd

1. Hein van Harm 11 punten
2. Mirjam Visser 10 punten
3. Marjolein van Gestel 9 punten
3. Elly van Hulst 9 punten

18 holes wedstrijd

1. Bert Bruning en Bert Hattink 42 punten
2. Ankie Cillekens en Rob Jansen 37 punten
3. Paul Kerckhoffs en Frans Kaart 35 punten phcp 17
4. Ad Hansen en Hans Westhof 35 punten phcp 31
5. Tosca Thijssen en Derk de Boer 32 punten phcp 25
6. Corri Graven en Bert Graven 32 punten phcp 29
7. Martin Thijssen en Ben Warmerdam 32 punten phcp 30

Volgende week spelen we een Q wedstrijd met de mogelijkheid voor een Masterplaats. Hieke de Boer maakt de startlijst bij loting en Aad Soeteman is de wedstrijdleider.

Namens de Welderns commissie
Nico Broex
p.s. Heb je je invité al uitgenodigd voor 9 augustus a.s. ? Doe het nu!!!

Welderns 19 juli 2017

familie zwaanDe uitslag van de 18 holes

1. Ton Kurvers met 41 punten
2. Charlotte Donkersloot met 38 punten, phcp 21
3. Arie Puiman met 38 punten, phcp 23
4. Jo Ceelen met 37 punten, phcp 31
5. Bert Bruning met 37 punten, phcp 32
6. Han Bohlken met 37 punten, phcp 35
7. Leo Brugman met 36 punten.

De birdies

1. Hein van Harn op hole 3
2. Ton Kurvers op hole 4
3. Rob Jansen op hole 15
4. Leen Huizer op hole 2
5. Henri Opdam op hole 4
6. Hieke de Boer op hole 4

Mooie resultaten, behaald op een optimaal goed bespeelbare golfbaan!!! Gevolg: CBA 0

Een hartelijk welkom was er deze keer voor: Diny en Gert Peperkamp.

Op 26 juli staat de herkansing van de op 12 juli afgelaste wedstrijd Greensome Stableford gepland.Inschrijvingen graag als team. Individuele inschrijvingen worden door de startlijstmaker in een team ingedeeld. De wedstrijdvorm voor de 9 holes is Stableford individueel. Op hole 11 en in het clubhuis ligt weer een regelvraag, met veel zorg door Johan de Vet samengesteld. Charlotte Donkersloot is assistent en maakt de startlijst, Nico Broex is wedstrijdleider.

Namens de commissie van de Welderns,
Hieke de Boer

Welderns Handicart Wedstrijd 5 juli 2017

Beste golfvriend(inn)en,

Hierbij het verslag van de wedstrijd van 05-07-2017.

Nadat de sponsorwedstrijd voor de Stichting Handicart vorige week vanwege het slechte weer niet door kon gaan, was besloten om deze te verzetten naar deze week. Dit bleek een goede zet want de opkomst was nu zo veel hoger dat we namens de weldernsdeelnemers het bedrag van 900 euro aan Rene van Brandenburg konden overhandigen. (consul van de vereniging voor de Stichting Handicart)

Rene speelde deze dag zelf mee en vertelde na afloop aan de leden wat er met het geld gebeurt. Hij bedankte de deelnemers voor hun deelname aan deze wedstrijd en het geweldige bedrag van 900 euro voor de Stichting Handicart. Behalve dat de winnaar Hans Pels mag deenemen aan de Regio finale ( samen met de winnaar van de zondagwedstrijd van 30 juli as), had Rene extra geldprijzen ter beschikking gesteld voor de 1e 3 winnaars van de 18 holeswedstrijd en 1 extra prijs voor de 9 holeswedstrijd.

Voor de wedstrijd, die nu gespeeld werd onder heerlijke omstandigheden, nl prachtig weer en een in goede staat verkerende baan, hadden zich 72 deelnemers gemeld voor de 18 holes-, en 14 voor de 9-holeswedstrijd. Er stond veel op het spel, want behalve de extra prijzen was er natuurlijk ook nog de fel begeerde Mastersplats te verdienen, en niet te vergeten de Makelaar Broex balletjes.

Dan de Uitslag

Birdies waren er voor Hans Pels op hole 4, en voor Rene Rijnbeek op hole 11.

9-Holeswedstrijd:
1. Francien vd Looi met 23 stb
2. Elly Geerlings met 19 stb
3. Carien Soeteman met 17 stb.

18-holeswedstrijd:
1. Hans Pels met 41 stb
2. Arie Puiman met 39 stb en plhcp 24
3. Rien Karijoredjo met 39 stb en plhcp 32
4. Evaline Hendriks met 39 stb en plhcp 37
5. Gerard Peters met 37 stb
6. Marc Speekenbrink met 36 stb
7. Leo Brugman met 35 stb.

Hans namens de commissie van harte gefeliciteerd met alle prijzen en zet hem op bij de Regio-finale.

Volgende week spelen we een fun wedstrijd Greensome stableford, waarbij je je individueel of als team kunt inschrijven. Ook ligt er weer een regelvraag bij hole 11 die je als team mag beantwoorden.

Wedstrijdleider is Rob Jansen en zijn assistent-startlijstmaker is Johan de Vet.

Blijven oefenen. Namens de Weldernscommissie, Charlotte Donkersloot.

Welderns Handicart 28 juni 2017

handicartDe weersvoorspelling voor vandaag beloofde weinig goeds en was voor veel potentiële deelnemers reden om zich niet in te schrijven voor deze wedstrijd, ondanks het goede doel dat aan deze wedstrijden was verbonden. Helaas is die voorspelling voor wat betreft het weer uitgekomen. Veel regen bij het begin van de wedstrijd en nog meer te verwachten regen deed de wedstrijdleiding besluiten om de beide wedstrijden af te gelasten. Wel positief is dat de deelnemers € 425,00 bij elkaar hebben gebracht tbv de Stichting Handicart. Wat velen wellicht niet weten is dat de Stichting Handicart uitsluitend door donaties, giften, legaten en schenkingen de benodigde gelden verkrijgt om Handicarts aan te schaffen en te plaatsen op 114 golfclubs in Nederland.

De Welderns vormen de grootste gebruikersgroep en het komt nu al regelmatig voor dat het beschikbare aantal handicarts de vraag nauwelijks aan kan. Hoe meer € ten behoeve van de Stichting, hoe meer handicarts op onze golfclub kunnen worden geplaatst. In overleg met de Handicart consul, René van Brandenburg, heeft de commissie daarom besloten om de Q-wedstrijden van 5 juli wederom in het teken te laten staan van de ondersteuning van de Stichting, zodat ook diegenen die vandaag niet mee konden of wilden doen de gelegenheid krijgen om alsnog een bijdrage van € 10 (resp € 5 voor de 9 holes wedstrijd) te leveren. De deelnemers van vandaag zijn bekend bij de commissie, maar zijn natuurlijk vrij om nog eens een (zelf te bepalen) bijdrage te leveren.

Naast het feit dat de winnaar van de 18 holes wedstrijd een Masterplaats verdient, wordt die winnaar ook uitgenodigd voor de regionale finale. Voorts stelt Axxerion (geld)prijzen ter beschikking voor de eerste 2 geklasseerden bij de 18 holes wedstrijd en voor de winnaar van de 9 holes wedstrijd. Aarzel dus niet en schrijf U in. Zo vaak komt het niet voor dat er in één wedstrijd zoveel te winnen is terwijl er een goed doel wordt ondersteund waar U mogelijk in de toekomst profijt van zou kunnen hebben.

De flightindeling geschiedt op basis van loting. De 9 holes wedstrijd start dan van hole 10. Charlotte Donkersloot is wedstrijdleider en Nico Broex is haar assistent en maakt de startlijst.

Namens de commissie van de Welderns,
Johan de Vet

Welderns 21 juni 2017

welderns 21 juni

Het voordeel van onze baan is dat je ongeveer halverwege langs het clubhuis komt. En dat was maar goed ook want de flessen water waren dan leeg en de temperatuur steeg maar door. 74 Deelnemers hebben vandaag deelgenomen aan de Welderns, en bijna iedereen heeft hem ook uitgelopen. Hulde voor iedereen, maar let wel goed op jezelf in deze omstandigheden en blijf drinken.

Lees meer: Welderns 21 juni 2017

Ledenweek Welderns

winnaarsMet 75 deelnemers gingen we, na een kopje koffie/thee en wat lekkers, van start. Op deze dag was de spelvorm Texas Scramble strokeplay, met de heren Dick Hindriks, Wolfgang Graetz en Bert Bruning waren we door deze spelvorm al snel een hecht team.

Onze start was subliem, par, par etc. we kregen hierdoor echt een waauuw-gevoel. Op hole 4 helaas niemand van de 4 op de green, dan maar verder met een bal buiten de green en nog zo’n 6m te gaan, de heren eensgezind “ladies first” dus daar ging ik en de bal viel met een pitch via de vlaggenstok in de hole. BIRDIE!!! Als team hebben we alle 4 bijgedragen tot het goede resultaat, we vulden elkaar op de juiste momenten perfect aan. En het allerbelangrijkste, we hebben met veel plezier gespeeld en met een netto score van 62 werd ons team de winnaar.

Lees meer: Ledenweek Welderns

Welderns 7 juni 2017

meerkoet[2]Voor deze woensdag waren 60 aanmeldingen, 48 voor de 18 holes wedstrijd en 12 voor de 9 holes wedstrijd. Voor de 18 holes was het een fun wedstrijd met als spelvorm “Tegen bogey” met een verrekening van ¾ van de individuele handicap. Niet alleen een lagere handicap speelde parten maar het was ook wel een gevecht tegen de elementen. Zware windstoten en af en toe flinke buien zorgden er wel voor dat soms de bal terecht kwam op de fairway van de naast liggende hole. Voor de meerderheid van de 9 holes deelnemers waren de weersomstandigheden dusdanig dat ze afzagen van deelname. Slechts 2 deelnemers waren buien en wind de baas en leverden hun scorekaart in. Van de 18 holes deelnemers leverden uiteindelijk 44 hun kaart in.

Uitslagen

9 holes wedstrijd

1ste plaats Francien van de Looi 15 punten
2dte plaats Hein van Harm 14 punten

18 holes wedstrijd

1. Ankie Cillekens + 9 phcp 20
2. Jan van Dongen + 9 phcp 23
3. Rienk de Jager + 7 phcp 12
4. Derk de Boer + 7 phcp 17
5. Rob Knopperts + 7 phcp 20
6. Ellen de Wolf + 7 phcp 24
7. Henk Arends + 6

Volgende week is ledenweek. Er is een Texas scramble shotgun wedstrijd. Inschrijven op de gebruikelijke manier via het ledenportaal.

Namens de Weldernscommissie
Nico Broex

Welderns 31 mei 2017

ZwanenDeze keer weer een Qualifyingwedstrijd met Masterplaats. En gelukkig niet meer zo warm maar een aangenaam zonnetje en een beetje wind. Ideaal Weldernsgolfweer. Van de 71 aanmeldingen voor de 18-holes wedstrijd verschenen er na 2 afmeldingen dus 69 aan de start, en na 1 afmelding bij de 9-holes waren dit er nog 14, die deze keer van af hole 10 startten.

Het was 'smorgens al gezellig druk op het terras, waar de nodige nieuwtjes werden uitgewisseld. Zo werd er stellig beweerd (wel via via.....) dat je ondanks het dragen van een pet voorzichtig moest zijn in de zon, want volgens.......gaan 40% van de UV stralen dwars door je pet heen. ( en dit zou door een arts gezegd zijn.) Voor mensen met geen of weinig haar dus oppassen!!! Sterk verhaal of echt laten we in het midden, maar toch...

Dan de uitslag: de CBA is 0, wanr er werd goed gescoord en bij een aantal de HCP verlaagd.

BIRDIES waren er voor Elly van Hulst en Wiep Pere op hole 13, en voor Paul Kerckhoffs op hole 11.

UITSLAG 9-holes

1. Hetty Chattelin-Heller met 21 stb.

2. Elly van Hulst met 18 stb en 13 op de laatste 6.

3. Leo Nickel met 18 stb en 11 op de laatste 6.

UITSLAG 18-holes

1. Charlotte Donkersloot met 38 stb en phc 22.

2. Rob Knopperts met 38 stb en phc 28.

3. Corry Graven- Meuleman met 37 stb en phc 32.

4. Marc Speekenbrink met 37 stb en phc39.

5. Frans Kaart met 36 stb en phc 18.

6. Ad Hansen met 36 stb en phc 29.

7. Dick Hindriks met 35 stb en phc 30.

8. Klaas Nienhuis met 35 stb en phc 31.

9. Wolfgang Graetz met 35 stb en phc 32.

Volgende week spelen we een funwedstrijd Tegen Bogey individueel met 1 willekeurige mulligan. Hieke de Boer is wedstrijdleider en Nico Broex is haar assistent en maakt de startlijst.

Namens de Weldernscommissie

Charlotte Donkersloot.

Welderns 21 mei 2017

ZwanenDe 9 holes wedstrijd had vandaag een qualifying strokeplay als spelvorm en de 18 holes wedstrijd kende als spelvorm een eclectic over 9 holes, ofwel de beste score op 2 PAR 3 holes, 5 PAR 4 holes en 2 PAR 5 holes telde voor het eindresultaat. En dan verwacht je toch gauw 23 punten of meer van een groot aantal deelnemers met een spannende einduitslag. Welnu, spannend was het maar niet zo spannend (lees bloedstollend) als de promotiewedstrijd die onze dames I speelden tegen Houtrak Dames I. Het werd 9-9 en in de play off ging Welderen uiteindelijk fier ten onder. Het verslag kun je elders op de website van de golfclub lezen en vanaf deze plaats feliciteren de Welderns deelnemers onze dames I van harte met het fantastische resultaat!

Spannend was ook het antwoord op de regelvraag, die (met uitleg) aan het einde van dit verslag is gevoegd. Op zich een redelijk eenvoudige vraag, maar toch slaagde slechts 22 % erin om het juiste antwoord te geven. Zo blijkt maar weer dat het op een juiste manier toepassen van de regels nog een hele kunst is!

Birdies.

Er zijn vandaag zeven birdies geslagen:
• Hole 1 door Rob Knopperts en Johan de Vet
• Hole 4 door René Chattelin
• Hole 5 door Wolfgang Graetz, Ton Kurvers en Jan Ram
• Hole 11 door Paul Kerckhoffs

Uitslag 9 holes
1. Elly van Hulst 34 slagen netto
2. Henri Zwijnenberg 41 slagen netto
3. Elly Geerlings 42 slagen netto

Uitslag 18 holes
Zoals gezegd was de uitslag bij de 18 holes een spannende aangelegenheid. Het was zo spannend dat er 10 personen met 26 of 27 stablefordpunten bij de eerste 10 eindigden. De volledige uitslag staat op het ledenportaal en in dit verslag wordt volstaan met de eerste vier die allen 27 stablefordpunten hadden, maar waarbij de klassering op basis van PHCP wordt gemaakt:
1. Dick Hindriks 27 punten, PHCP 27, EHCP 26.6
2. Jan van Dongen 27 punten, PHCP 27, EHCP 26.7
3. Han Bohlken 27 punten, PHCP 34
4. Ineke Wilmer 27 punten, PHCP 40

Volgende week spelen we weer een Q-wedstrijd, waarbij de flightindeling op basis van loting geschiedt. De 9 holes wedstrijd start dan van hole 10. Charlotte Donkersloot is wedstrijdleider en Nico Broex is haar assistent en maakt de startlijst.

Namens de commissie van de Welderns,
Johan de Vet

Regelvraag

Spelvorm: stableford qualifying.

Situatie: Het zwanennest bij hole 17 heeft inmiddels jongen voortgebracht. Op de fairway van hole 17 loopt het zwanenpaar met 4 jonge zwaantjes. Een speler slaat zijn bal vlak bij de zwanen. Als hij naar zijn bal loopt, komen de ouderzwanen dreigend op hem af.

Vraag: Wat zeggen de Regels?
A. De speler mag zonder straf een bal binnen een stoklengte droppen op de dichtstbijzijnde plaats niet dichter bij de hole waar hij geen last heeft van de zwanen.
B. De speler moet de bal spelen zoals hij ligt. Hij moet rustig wachten tot de zwanen weg zijn.
C. De speler moet de bal spelen zoals hij ligt. Hij gebruikt, evt samen met zijn flightgenoten, de trolley om de zwanen diervriendelijk te verdrijven, zodat hij gewoon kan slaan.
D. De speler moet zijn bal onspeelbaar verklaren en één van de opties kiezen die hij daarbij heeft.

Schrijf de letter van het juiste antwoord op de sticker van je scorekaart.

Juiste antwoord: A
Uitleg: Zwanen met jongen kunnen gevaarlijk zijn. De speler hoeft zichzelf niet in gevaar te brengen. Van de speler wordt ook eerbied voor de natuur verwacht. Dus de speler mag ook de zwanen niet in gevaar brengen. Optie c vervalt om die reden.
Verder hoort een speler vlot door te spelen. Hij mag niet bijvoorbeeld 5 minuten gaan wachten of de zwanen misschien weggaan. Antwoord b is dus ook geen optie.

De speler mag zijn bal onspeelbaar verklaren en opnieuw slaan van de plaats waar de bal het laatst gespeeld werd, of een bal droppen in het verlengde van de lijn van de vlag naar de bal. Hij krijgt dan volgens regel 28 een strafslag en hij verliest ook nog afstand. Dat is in dit geval niet fair en daarom is hij niet verplicht om zijn bal onspeelbaar te verklaren. Antwoord d is dus ook niet goed.

In een dergelijke situatie is regel 1-4 van toepassing, die luidt: Indien de Regels geen oplossing bieden, behoort de beslissing naar billijkheid te worden genomen. Decision 1-4/10 zegt wat er moet gebeuren als de bal op een plaats ligt die gevaarlijk is voor de speler. Hij mag uit overwegingen van billijkheid een bal droppen op de dichtstbijzijnde plaats niet dichter bij de hole waar hij geen last heeft van het gevaar.

Kees van Mierlobeker 2017

DSC 0763 lsTraditiegetrouw spelen wij de eerste grote wedstrijd van het zomerseizoen van de Welderns, de wedstrijd om de Kees van Mierlo Beker, in de tweede week van mei. Het is de 9e keer dat om deze beker wordt gestreden. We spelen als altijd een strokeplay wedstrijd met maximering van het aantal slagen op 3 boven de eigen par en verrekening van de bruto score met de playing handicap.

De beker herinnert ons aan het initiatief van Kees van Mierlo en anderen om op onze club een wekelijkse wedstrijd op de woensdag te organiseren voor dames en heren: een wedstrijd met een sportief en indachtig de uitgangspunten van de Welderns zeker ook recreatief karakter. De Welderns zijn inmiddels 19 jaar geleden opgericht. De Kees van Mierlo Beker is ingesteld na 10 jaar Welderns als eerbetoon aan het initiatief van Kees.

Lees meer: Kees van Mierlobeker 2017

Welderns 3 mei 2017

meerkoet[2]Voor deze woensdag waren 71 aanmeldingen, 60 voor de 18 holes wedstrijd en 11 voor de 9 holes . De afslag van de 18 holes was, zo als gebruikelijk, van hole 1 en 11 en de 9 holes wedstrijd gingen deze keer van start van hole 10. De weervoorspellingen waren niet al te rooskleurig, maar ook deze woensdag hebben we ervaren dat, afgaan om wel of niet mee te doen, op de voorspelling van buienradar een onjuiste beslissing kan zijn, want het was kortom perfect golfweer. De zomer is in aantocht dat kunnen we wel zien aan de flora en funa op de baan. Ma meerkoet en haar eendags kuikens bij hole 8 en de broedende zwanen op hole 17.

De uitslagen

Birdies: geen

9 holes wedstrijd

1. Bert Bruning 16 punten hcp 30.0
2. Hein van Harm 16 punten hcp 30,9
3. Carien Soeteman 14 punten

18 holes wedstrijd

1. Klaas Nienhuis 36 punten
2. Henk Arends 35 punten phcp 24,9
3. Jan van Dongen 35 punten phcp 27,2
4. Ankie Cillekens 34 punten phcp 28,1
5. Bert Brand 34 punten phcp 31,5
6. Hen ry Opdam 33 punten phcp 26,7
7. Karin Schevers 33 punten phcp 33,3

Volgende week is de strokeplay wedstrijd om de Kees van Mierlo Beker waarvoor jullie reeds een uitnodiging van de voorzitter hebben ontvangen. We rekenen weer op een groot aantal deelnemers. Geef je op en vergeet vooral niet aan te geven welk menu je voorkeur heeft. De kosten zijn € 10,- per persoon. Hieke de Boer is de wedstrijdleider en Johan de Vet is haar assistent en maakt de startlijst.

Welderns 19 april 2017

foto reigerVoor deze wedstrijd hadden zich 62 voor de 18 holes en 12 voor de 9 holes aangemeld. Een druk bezette woensdag dus. De oproep van de startlijstmaker Nico Broex werd goed in acht genomen. De flights gingen keurig op tijd van start. Dat vervolgens hier en daar toch vertragingen ontstonden is verklaarbaar maar voor de wachtenden minder plezierig en dus een blijvend punt van aandacht! Met een stralend zonnetje leken de omstandigheden voor een succesvol golfspel perfect. De kou legde toch wat beperkingen op: strammere leden, extra laagjes kleding..........of was het gewoon toch weer zo'n dag waarop het gewoon niet lukte!? Kortom: de resultaten vielen over het algemeen tegen met als gevolg een CBA van -1.

Lees meer: Welderns 19 april 2017

Welderns 12 april 2017

Gewoonte1De mens is een gewoontedier; dat is een oud gezegde. Om die gewoonte een keer te doorbreken, stond vandaag een funwedstrijd op het programma waarbij men zelf de keuze had om van een andere teekleur af te slaan. Het leuke van het afslaan van een andere teekleur is dat de baan heel anders wordt. Je ziet andere vergezichten, je stokkeuze wordt opeens een nog belangrijker item en dus is course management een essentieel issue geworden. En dat laatste is toch een prima oefening voor al die keren dat je van je vertrouwde teekleur speelt en dan voor onverwachte situaties komt.

Lees meer: Welderns 12 april 2017

Welderns 5 april 2017

rafbroexDe eerste qualifying wedstrijd van het zomerseizoen stond vandaag op het programma. Na het vele oefenen gedurende de wintercompetitie onder moeilijke omstandigheden kon er nu op een prima baan worden gespeeld onder goede weersomstandigheden. Wel een beetje fris, soms wat meer wind dan gehoopt maar ook met zo nu een dan een voorjaarszonnetje. De startlijst kende starts van hole 1 en hole 11 voor de 67 deelnemers over 18 holes en voor de verandering een start van hole 10 voor de 13 golfers over 9 holes. Met een totaal van 80 deelnemers is deze start van het zomerseizoen zondermeer succesvol. Als nieuwe deelneemster werd Els Dirksen verwelkomd.

Vanwege het opnieuw inrichten van hole 18 was deze green een wintergreen. Één wintergreen is toegestaan bij een Q-wedstrijd, maar alleen als de hole dezelfde afmeting heeft als een normale hole. Was deze wintergreen de oorzaak van de relatief lagere scores dan vooraf verwacht? Aan de doorstroomsnelheid heeft het in elk geval niet gelegen. De flights zijn alle keurig op tijd gefinisht zodat de shotgun van de Arnhem/Nijmegen Businessclub keurig na de Welderns van start kon gaan. Complimenten dus aan de deelnemers. Complimenten ook aan de dienstdoende marshall Eef Weenink die niet alleen met zachte drang de deelnemers begeleidde, maar ook de moeite nam om de oude schoenen van Dick Hindriks uit zijn auto te halen zodat de knellende nieuwe schoenen van Dick op hole 6 weer even konden worden gewisseld. Dat is klantgericht handelen!

Complimenten en dank tenslotte aan Raf Broex. Raf (zoon van) is makelaar te Bemmel en heeft zich vooralsnog voor één jaar bereid verklaard de prijzen voor de Q-wedstrijden te sponsoren. Namens de gehele Welderns gemeenschap werd Raf zeer bedankt voor dit gulle gebaar en het was meer dan prettig dat hij persoonlijk de prijzen kon overhandigen aan de prijswinnaars. De Welderns commissie spreekt de hoop uit dat de winnaars van deze collector items deze golfballen ook daadwerkelijk gaan gebruiken. De kans dat deze dan in het bos of in de rough verdwijnen is net zo groot als de kans dat anderen die ballen weer vinden, zodat de naamsbekendheid van MakelaarBroex verder wordt vergroot!

Birdies. Er zijn vandaag diverse birdies geslagen. Alleereerst Arie Puiman die met een houten 3 op hole 9 een echte birdie sloeg. Gelukkig heeft de gans het overleefd. De andere birdies vielen op:
• Hole 4 door Hans Pels
• Hole 4 door Corry Graven
• Hole 5 door Evaline Hendriks
• Hole 7 door Leo Brugman

Uitslag 9 holes
1. Ellen de Wolf 17 punten
2. Bert Bruning 16 punten
3. Hein van Harn 12 punten

Uitslag 18 holes
1. Marc Speekenbrink 37 punten
2. Rob Jansen 36 punten, PHCP 18
3. Ad Hansen 36 punten, PHCP 29
4. Evaline Hendriks 36 punten, PHCP 38
5. Hans Pels 35 punten
6. Toon van de Looi 33 punten PHCP 27, EHCP 24,4, brutoscore 10
7. Rob Knopperts 33 punten PHCP 27, EHCP 24,4, brutoscore 8

De volledige uitslag van beide wedstrijden als ook de stand van de zomerklassementen en de ringerscores vindt u op het ledenportaal.

Tot slot nog een verzoek van de penningmeester die herstelt van een zware, maar goed gelukte operatie aan zijn schouder. U kunt zijn herstel bespoedigen door, als u dat nog niet heeft gedaan, de jaarlijkse bijdrage van € 20,- over te maken op bankrekening IBAN NL64 RABO 0161 8523 27 t.n.v. Golfclub Welderen Senioren onder vermelding van “Bijdrage 2017”.

Volgende week spelen we een funwedstrijd. Zowel bij de 18 holes als de 9 holes is de speler vrij om een teekleur te kiezen. Kiest u dus vooral een keer voor een tee waarvan u normaal gesproken niet speelt, dus niet automatisch geel of rood kiezen. U mag een Mulligan gebruiken, maar om iedereen hetzelfde voordeel te geven, mag U een willekeurige slag (dus geen afslag) overdoen. Ondergetekende is wederom wedstrijdleider en Bert Bergsma is zijn assistent en maakt de startlijst.

Namens de commissie van de Welderns,
Johan de Vet

PS. Er zijn vragen gesteld over de kolom “Bruto” in de wedstrijduitslag. Het aantal punten in de kolom “Bruto” geeft het aantal stableford punten weer, als je de wedstrijd zou hebben gespeeld vanaf handicap 0.0 . De bruto stableford winnaar is dus degene die zonder verrekening van handicap de meeste stableford punten heeft gehaald. Bij een ex aequo score (zoals vandaag bij de plaatsen 6 en 7) is dat de doorslaggevende factor.

Welderns 29 maart 2017

Traditiegetrouw sluiten de Welderns het winterseizoen af met een slotwedstrijd voor alle deelnemers aan de 9 holes en 18 holeswedstrijden in de winterperiode. De spelvorm was een 4-bal Texas scramble strokeplay met halve handicap verrekening. De nettoscore ontstaat door de playing handicap in mindering te brengen op de brutoscore. Er hadden zich 76 deelnemers aangemeld, die verdeeld over 19 flights vanaf 9.30 uur de baan in gingen.
Het weer was redelijk ook al stond er van tijd tot tijd een stevige wind. Dat mocht de pret niet drukken. Al met al was het een geslaagde golfdag. Bij binnenkomst wachtte de deelnemers een verrassing. De commissie had nog wat geld over uit de pot en heeft in samenwerking met de keuken van het restaurant iedereen ruim kunnen voorzien van hapjes die goed in de smaak vielen. Dank aan de keukenbrigade van Welderen en ook dank aan Aad Soeteman die dit namens de commissie geregeld heeft.
Het was weer ouderwets gemoedelijk in het restaurant.

Er werd gestreden om de dagprijzen, die zoals te doen gebruikelijk waren samengesteld uit zakjes met golfballen, die door de deelnemers bij melding aan de wedstrijdtafel in de pot waren gelegd. Omdat we te maken hadden met 4-ballen heeft de commissie uit de voorraad extra ballen toegevoegd, zodat alle prijswinnaars, de eerste drie teams, toch een aardig voorraadje ballen mee naar huis konden nemen.

Rond 14.30 uur waren de flights binnen en kon de uitslag worden opgemaakt.

De uitslag van de wedstrijd

De eerste 7 van het dagklassement:

 1. Team Loes Vogels - Teus van de Cappellen - Wim van den Broeke - Rob 63 netto pHcp 17
 2. Team Truus Vorstermans – Henk Lups – Leen Huizer – Klaas Nienhuis 64 netto pHcp 17
 3. Team Charlotte Donkersloot – Johan de Bruin – Aad Soeteman – George van Noesel 65 netto pHcp 14
 4. Team Mirjam Visser – Jan van Dongen – Albert van Ostaden – Hans Pels 66 netto pHcp 18
 5. Team Evaline Hendriks – Stephanie Roosenboom – Bert Hattink – Dik Wildenbeest 66 netto pHcp 19
 6. Team Gerda Huizer – Margot van ’t Riet – Henk Elfferich – Henk van Kempen 67 netto pHcp 15
 7. Team Truus Hendriks – Ad Hansen – Rien Karijoredjo – Jan Heijne 67 netto pHcp 16

Team 3 , dat moet gezegd, had met 79 slagen de laagste brutoscore, maar de pHcp was ook lager. Daardoor eindigden zij op de derde plaats. Op de foto de winaars van de dagprijs. De prijswinnaars kregen allen een zakje golfballen als trofee mee naar huis.

Winterklassement

Het winterklassement is door Johan de Vet bijgehouden, zowel voor de 9 holes - als de 18 holes wedstrijden. De eindstand zal als bijlage afzonderlijk aan alle deelnemers worden toegezonden. Voor deze gelegenheid heeft de vice-voorzitter van de club, Johan de Bruin, op verzoek van de commissie de prijsuitreiking voor de winterklassementen op zich genomen. Johan heeft zelf ook meegespeeld en zo een vleugje van de Welderns op kunnen snuiven. Johan heeft melding gemaakt van de gegevens die in dit verslag zijn opgenomen en heeft de prijswinnaars in het zonnetje gezet.

Johan de Bruin

Er zijn 160 deelnemers aan de Welderns die in het vorige seizoen een bijdrage van € 20, - hebben betaald. Van die 160 zijn er 58 vrouw. De gemiddelde leeftijd is 69 jaar. De oudste deelnemer is 82 en de jongste 52 jaar. Aan de wintercompetitie hebben gemiddeld 60 deelnemers meegedaan over 19 wedstrijden. Voor de 18 holes waren dat er 47 en voor de 9 holes 13.

Het winterklassement voor de 18 holes wedstrijden is gewonnen door Rob Jansen met 108 punten. Die winst zat er al een tijdje aan te komen. Gedurende de winter heeft Rob zeer regelmatig hoge scores laten zien. Daardoor is zijn handicap in de winter gedaald van 16.1 naar 14.0. Naar eigen zeggen is het goede spel mede te danken aan de plaatsingsregel in de winter en ook de wintertees droegen bij aan de goede scores. Het was een geweldig winterseizoen voor hem.
Op de tweede plaats eindigde Bert Hattink met 66 punten en Ankie Cillekens werd derde met hetzelfde puntentotaal als Bert. Maar omdat Bert een keer winnaar is geworden van een dagklassement en Ankie niet, eindigde hij als tweede.

De eindstand van het winterklassement over 18 holes is als volgt:

 1. Rob Jansen    108
 2. Bert Hattink    66
 3. Ankie Cillekens    66

De winnaar van de 9 holes wedstrijden is Jan Ram. Ook voor hem was de eerste plaats in het winterklassement al een tijdje zichtbaar vanwege de grote voorsprong op de rest.

 1. Jan Ram    123
 2. Hein van Harn    57
 3. Gerard van de Looi    56

Met de prijsuitreiking is het winterseizoen afgesloten. De eerstvolgende wedstrijd op 5 april is qualifying. De flightindeling geschiedt op basis van loting. Rob Jansen maakt de startlijst en Johan de Vet is wedstrijdleider.
Let op! De wedstrijd gaat om 9.00 uur van start of bij grote deelname nog eerder.

Namens de commissie van de Welderns wens ik u allen een mooie zomer met veel spelplezier en goede resultaten.
Rob Jansen
voorzitter

Welderns 22 maart 2017

welderns 04032015De eerste golfwedstrijd van de lente, gelukkig weer met zomertees en zomergreens, en prachtig weldernsweer. Nu al weer 77 deelnemers, waar van 59 voor de 18 holes wedstrijd en 18 voor de 9 holes. De doorloopsnelheid was niet altijd optimaal en met een groeiend aantal deelnemers nogmaals het verzoek om hier goed op te letten.

De Uitslag;

Er waren birdies voor Paul Kerckhoffsop hole 12, en voor Rob Jansen op hole 13.

18 Holes:

1. Bert Hattink 37 stb

2. Aad Soeteman 36 stb

3. Harry vd Brink 34 stb, plhcp 31, exacthcp 27,5

4. Albert van Ostaden 34 stb, plhcp 31, exacthcp 27,6

5. Rob Jansen 33 stb, plhcp 15, exacthcp 14

6. Rienk de Jager 33 stb, plhcp 15, exacthcp 14,3

7. Paul Kerckhoffs 33 stb, plhcp 18

9 Holes;

1. Albert Zijlstra 16 stb

2. Jan Ram 15 stb

3. Henk Welling 13 stb, plhcp 14

4. Bert Bruning 13 stb, plhcp 16

5. Chery Smit. 13 stb, plhcp 17

Volgende week is de slotwedstrijd van het winterseizoen en spelen we een Texas Scramble voor alle deelnemers van de welderns. Er is dus geen aparte 9-holes wedstrijd. Het word een gezellige dag met extra lekkere hapjes, dus schrijf massaal in. Wedstrijdleider is Rob Jansen en startlijstmaker is Charlotte Donkersloot.

Dan nog even een herinnering. Op 30 maart as organiseert de club weer een regelavond voor alle leden. Mocht er interesse zijn dan vinden jullie alle informatie op de website.

Namens de Weldernscommissie,

Charlotte Donkersloot.

Welderns 15 maart 2017

hole03 01Een aangename, zonnige, bijna windstille dag, een inmiddels weer droge golfbaan, deze omstandigheden hadden maar liefst 74 golfers enthousiast gemaakt om zich voor de wedstrijd aan te melden. Het beloofde een optimale golfdag te worden en dat werd het dan ook! Heerlijk om op zo'n dag bezig te zijn met het zo mooie, uitdagende golfspel. Voor diegenen die ook nog oog hadden voor de omgeving was er, los van de broodrovende kraaien, veel om van te genieten: het ontluikend groen aan de wilgen, de twee over ons wakende aalscholvers op hole 8, een nest met vier eieren in een knotwilg, om maar even iets te noemen. Na de wedstrijd werd gretig gebruik gemaakt van het helaas nog niet helemaal ingerichte terras, zodat de groep zich moest opsplitsen over het binnen- en buitengebeuren. Een beetje lastig om bij de prijsuitreiking het luisterend oor te bereiken.

Lees meer: Welderns 15 maart 2017

Welderns 22 februari 2017

2015 01 08De afgelopen week stond in het teken van het overlijden van Jon Hill. De schok van het verwachte maar nu voldongen feit van zijn overlijden heeft velen op de golfclub bezig gehouden. De afgelopen dagen was er de gelegenheid tot afscheid nemen van Jon. Voordat we op deze dag aan onze woensdag wedstrijd begonnen heeft de voorzitter Rob Jansen een moment stilte gevraagd om Jon Hil in onze kring te gedenken.

Voor het deelnemen aan de wedstrijd waren de weergoden voor velen beslissend geweest. Rond de twintig aanmeldingen met als uiteindelijk resultaat 18 deelnemers aan de 18 holeswedstrijd en 4 aan de 9 holes wedstrijd. En het moet gezegd worden: de thuisblijvers hebben een mooie golfdag gemist. Met een stevige wind in de rug was het af en toe zelfs een feest! De verwachte regen kwam pas toen iedereen het gezellig had op hole 19!

De uitslag van de 9 holes wedstrijd

1. Truus Vorstermans met 13 punten
2. Francien v.d. Looi met 12 punten

De uitslag van de 18 holes wedstrijd

1. Klaas Nienhuis met 36 punten
2. Rob Jansen met 32 punten, phc 14
3. Evaline Hendriks met 32 punten, phc 43
4. Bert Hattink met 30 punten
5. Henk Arends met 29 punten
6. Martin Thijssen met 28 punten, phc 26
7. Hieke de Boer met 28 punten, phc34

Voor de wedstrijd van woensdag 1 maart maakt Nico Broex de startlijst en is Aad Soeteman de wedstrijdleider.

Namens de commissie van de Welderns,

Hieke de Boer

Welderns 1 februari 2017

IMG 1248Het was een mooie golfdag met prima weer en de baan was weer sneeuwvrij. Er verschenen 52 deelnemers aan de start van de halve shotgun: 47 voor 18 holes en 5 voor 9 holes. De wedstrijd telt mee voor het winterklassement. Gespeeld werd vanaf de wintertees met wintergreens. Het was voorspelbaar dat er hoge scores zouden komen, omdat iedereen een playing handicap voor de wintertees met zomergreens op de scorekaart had staan. Het aantal birdies was niet meer te tellen.

Tijdens het spel zal menig golf(st)er hebben gedacht: jemig wat een score heb ik vandaag! Om na afloop tot de ontdekking te komen dat je niet de enige was met een monsterscore, sterker nog dat het te weinig was om in de top van het dagklassement te kunnen komen.

Voordat de uitslag bekend werd gemaakt had de commissie een kleine verloting georganiseerd voor een tegoedbon van 10 euro voor de golfschool, hetgeen de nodige hilariteit veroorzaakte, zeker omdat Leen Huizer de gelukkige winnaar was.

De uitslag

9 holes

1. Cheri Smit 21 stblf
2. Truus Zijlstra 20 stblf
3. Jan Ram 18 stblf

18 holes

1. Albert van Ostaden 51 stblf
2. Friedel Görtzen 50 stblf
3. Klaas Nienhuis 48 stblf Phcp 26
4. Wolfgang Graetz 48 stblf Phcp 27
5. Henk Tiedink 48 stblf Phcp 28
6. Ankie Cillekens 48 stblf Phcp 33
7. Henk Arends 47 Stblf Phcp 23

Volgende week, 8 februari maakt Johan de Vet de startlijst en is Charlotte Donkersloot wedstrijdleider.

Rob Jansen
2 februari 2017

Welderns 25 januari 2017

GreenkeepersEr zijn drie belangrijke redenen waarom senioren aan een golfwedstrijd meedoen: vitaliteit, uitdaging en gezelligheid. Vitaliteit omdat een rondje op de golfbaan leidt tot een dagdeel aan beweging van vrijwel alle lichaamsdelen en ook nog eens op een verantwoorde manier. Het levende bewijs is Bert Bax die vandaag (op zijn 78ste verjaardag!) de baan in ging met een golftas op zijn rug voor 9 holes! Klasse en nogmaals proficiat Bert! Uitdaging omdat je steeds weer een doel hebt om voor jezelf, maar ook tegen de golfbaan en in zekere zin zelfs ook tegen je medespelers een goede prestatie neer te zetten. Gezelligheid omdat je met steeds wisselende gelijkgezinden door de baan loopt en na afloop op hole 19 je sociale netwerk verstevigt. Als er twee van die drie redenen op een dag aanwezig zijn, komen de senioren naar de golfbaan. Anders is het niet te verklaren dat er vandaag 27 Welderns (19 over 18 holes, 8 voor 9 holes) deelnamen aan de wedstrijden in de smeltende sneeuw.

Lees meer: Welderns 25 januari 2017

Welderns 11 januari 2017

logo e golf4uDe Welderns deelnemers en de Welderns commissie spelen in het winterseizoen gewoon door en doen dat met veel enthousiasme. Zelfs als, zoals vandaag, de weersomstandigheden regenachtig, winderig en guur zijn, gaan er gewoon 48 deelnemers (39 over 18 holes en 9 over 9 holes) de baan in. Met in deze wedstrijd een gemiddelde leeftijd van exact 70 jaar kun je niet anders concluderen dan dat het Bikkels zijn!

Lees meer: Welderns 11 januari 2017

Welderns oliebollenwedstrijd

oliebollenDe eerste wedstrijd in het nieuwe jaar was er een in de spelvorm Texas Scramble strokeplay. Er was geen 9 holeswedstrijd geprogrammeerd om een maximaal aantal deelnemers voor de 18 holes te kunnen realiseren. Uiteindelijk schreven 57 deelnemers zich in en verdeeld over 19 flights ging het gezelschap tussen 9.30 en 9.46 u van start.

Lees meer: Welderns oliebollenwedstrijd